Η ληστεία του 21ου αιώνα

10 Μαΐου 201314:30

Περισσότερα από 45 εκατ. δολάρια έκλεψε συμμορία από τράπεζες σε 26 χώρες. Μόνο που αυτή τη φορά οι ληστές δεν χρησιμοποίησαν μάσκες και όπλα αλλά ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συμμορία χάκερ κατάφερε να μπει στα ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζών αποκτώντας πρόσβαση σε στοιχεία προπληρωμένων χρεωστικών καρτών, που χρησιμοποίησε στη συνέχεια για να εκδώσει κάρτες με τις οποίες μέλη της πραγματοποίησαν αναλήψεις από χιλιάδες ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη της συμμορίας ξέπλεναν τα χρήματα αγοράζοντας είδη πολυτελείας όπως πανάκριβα ρολόγια και αυτοκίνητα.

Την υπόθεση αποκάλυψαν οι αμερικανικές Αρχές που προχώρησαν στη σύλληψη επτά ατόμων στις ΗΠΑ. Συλλήψεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες καθώς οι έρευνες συνεχίζονται αλλά δεν έχουν δοθεί άλλα στοιχεία.

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε δύο τράπεζες, την Rakbank στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Bank of Muscat στο Ομάν. Οι χάκερ έβαλαν στο χέρι στοιχεία καρτών, αφαίρεσαν τα όρια αναλήψεων από λογαριασμούς, δημιούργησαν κωδικούς πρόσβασης και έπειτα έστειλαν τις πληροφορίες στους συνεργάτες τους που άρχισαν να αποσύρουν χρήματα από ΑΤΜ διαφόρων πόλεων όσο πιο γρήγορα μπορούσαν.

Το κόλπο ήταν τόσο καλά στημένο που οι συνεργάτες των χάκερ μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για αναλήψεις ακόμη και ληγμένες κάρτες που είχαν συνδέσει προηγουμένως με τραπεζικούς λογαριασμούς και είχαν τροφοδοτήσει με τους σωστούς κωδικούς. Οι αναλήψεις των 45 εκατ. δολ. πραγματοποιήθηκαν σε δύο δόσεις, μία τον περασμένο Δεκέμβριο και μία τον Φεβρουάριο.

Ατομο που θεωρείται εγκέφαλος του κόλπου στις ΗΠΑ πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία τον περασμένο μήνα.

 

Πηγή: Τα Νέα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr