Η Κίνα υπόσχεται μεγάλη αύξηση εισαγωγών από ΗΠΑ

15 Ιανουαρίου 202014:04

Τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων μεταποίησης δεσμεύεται να αυξήσει η Κίνα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψει με τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, η Κίνα δεσμεύεται να αγοράσει επιπλέον προϊόντα μεταποίησης αξίας 80 δισ. δολ., όπως αμάξια, αγροτικές μηχανές, αεροσκάφη, ιατρικές συσκευές, εξαρτήματα αυτοκινήτων κ.λπ. Στους όρους της συμφωνίας, η οποία πρόκειται να υπογραφεί αύριο στην Ουάσιγκτον, περιλαμβάνεται και η αγορά επιπλέον ενεργειακών προμηθειών αξίας άνω των 50 δισ. δολ. αυξάνοντας παράλληλα και τις αγορές υπηρεσιών έως 35 δισ. δολ. για διάστημα δύο ετών. Επίσης, η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει από τις ΗΠΑ επιπλέον αγροτικά προϊόντα αξίας 32 δισ. δολ. τα επόμενα δύο χρόνια ή περίπου 16 δισ. δολ. τον χρόνο. Ετσι, δεδομένου ότι οι εξαγωγές τέτοιων προϊόντων άγγιζαν το 2017 περίπου τα 24 δισ. δολ., τότε το τελικό ποσό αναμένεται να φθάσει τον στόχο των 40 δισ. δολ. ετησίως που έχει θέσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Εντούτοις, μερίδα αναλυτών έχει αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτή η γιγαντιαία αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων μεταποίησης μπορεί να επιτευχθεί. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Reuters, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι αμφίβολο κατά πόσον το Πεκίνο θα μπορούσε να απορροφήσει αμερικανικά προϊόντα σε τέτοιες ποσότητες, χωρίς μάλιστα να διαρραγούν οι σχέσεις της με άλλους προμηθευτές της.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα μπορούσε να πλήξει ακόμη και τους εγχώριους παραγωγούς μεταβάλλοντας ουσιαστικά τις προδιαγραφές που ισχύουν μέχρι στιγμής όσον αφορά τις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα. Ενδεικτικά, η Αλίσια Γκαρθία Ερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στη Natixis στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο Reuters «είτε θα χρειασθεί να αυξήσει μαζικά τις εισαγωγές και να μειώσει το τρέχον εμπορικό πλεόνασμα, που τώρα αντιπροσωπεύει το 1,5% του ΑΕΠ της, είτε θα αποτραβηχτεί εμπορικά από άλλους προμηθευτές, οι οποίοι ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ». Η ίδια θεωρεί πιθανό το δεύτερο σενάριο.

Το δε μέγεθος της αγοράς αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ακόμη και «σοκαριστικό». Οπως αναφέρει στο Reuters Kινέζος έμπορος σιτηρών, η δέσμευση για αύξηση των εισαγωγών στα αγροτικά προϊόντα πάνω από 30 δισ. δολ. σε διάστημα δύο ετών, είναι «σοκαριστική», καθώς αυτή η αύξηση ξεπερνάει την αξία αντίστοιχων προϊόντων που αγόρασε συνολικά το Πεκίνο από τις ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο. «Θα είχε περισσότερο νόημα εάν αυτά τα 32 δισ. δολ. ήταν το τελικό ποσό, και όχι το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση». 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr