Οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης το 2018 έχασαν το 55% της παραγωγής τους και το 65% του εισοδήματός τους

28 Ιουνίου 202010:36

Συνάντηση εργασίας με τον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο είχε χθες στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, στο πλαίσιο τακτικών επαφών των δύο αντρών για θέματα γεωργικών ασφαλίσεων και αποζημιώσεων που αφορούν την Π.Ε. Ροδόπης.

Ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας τέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης η καταβολή του υπολοίπου της τάξεως του 35% αποζημιώσεων που εκκρεμούν από ζημιές στην παραγωγή του Αυγούστου του 2019, με την ταυτόχρονη πληρωμή της δεύτερης δόσης, για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Λυκουρέντζος.

Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα της καταγραφής, έκδοσης πορισμάτων και πληρωμής των πρώτων δόσεων για τις καταστροφές σε καλλιέργειες από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Και σε αυτό το θέμα ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε για ταχύτατες διαδικασίες. Επικοινώνησε μάλιστα επιτόπουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να δώσει ανάλογες οδηγίες.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε και έλαβε ενημέρωση από τον διοικητή του ΕΛΓΑ  για την πορεία των εργασιών της «Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής» που εξήγγειλε ο κ. Βορίδης μετά από δική του επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, για την έκδοση πορίσματος σχετικού με τις αποζημιώσεις στα καπνά έτους 2018 τα οποία προσβλήθηκαν από νεκρωτική ίωση και την τελική ένταξη τους στον μηχανισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. 

Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέντζος ξεκαθάρισε ότι το πόρισμα του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τις ζημιές στα καπνά του 2018 έχει εκδοθεί και μιλά με σαφήνεια για απώλειες στην παραγωγή της τάξεως του 55% που επέφεραν μειωμένο εισόδημα έως και 65%. Απομένει η απόφαση του κ. Βορίδη η οποία σε περίπτωση που θα είναι θετική οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα προχωρήσουν στην καταβολή οριζόντιας αποζημίωσης.      

Τέλος, ο βουλευτής Ροδόπης συζήτησε με τον κ. Λυκουρέντζο το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Θράκη προκειμένου να ακούσει ο ίδιος από κοντά τις προτάσεις των θεσμικών φορέων του αγροτικού κόσμου και να αφουγκραστεί τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

«Αναμένω από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει επιτέλους την αδικία που συντελείται σε βάρος των καπνοπαραγωγών της Θράκης για τις απώλειες του 2018, γιατί η αδικία αυτή έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα επιβίωσης ενός μεγάλου κλάδου της ελληνικής αγροτικής οικονομίας» τόνισε μετά την έξοδό του από το γραφείο του διοικητή του ΕΛΓΑ,  ο κ. Ιλχάν Αχμέτ. 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr