Η επιμονή Τοψίδη στην προσέγγιση με τους Ρώσους, δημιουργεί τα πρώτα προβλήματα στον Μαρκόπουλο

25 Νοεμβρίου 201819:30

Σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η διευθύντρια του TAP στην Ελλάδα (country manager), Κατερίνα Παπαλεξανδρή ανέφερε «η ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και κάθε περιοχής ή χώρας, βασίζεται σε μία σειρά από προϋποθέσεις: τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, τον εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματος με νέους και περισσότερο βιώσιμους πόρους, τις υπερεθνικές και διαπεριφερειακές συνεργασίες, την πρόσβαση ολοένα και περισσότερων αγορών σε φθηνότερη ενέργεια, και τη σταδιακή από-ανθρακοποίηση της οικονομίας. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο υλοποιείται και ο αγωγός ΤΑΡ που απαντά στις σύγχρονες ενεργειακές προκλήσεις ανοίγοντας μια νέα ενεργειακή οδό κι επιτρέποντας περαιτέρω διασυνδέσεις με άλλους αγωγούς ή συστήματα – όπως ο IGB».

Πριν λίγες ημέρες, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με συνέντευξη του και πάλι στο ΑΠΕ ΜΠΕ, δήλωσε ότι  «Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο κατά της τρομοκρατίας, επειδή είστε η εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνον τόσο ασφαλής όσο είναι η Ελλάδα…», ενώ συνέχισε  «Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ό,τι υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια, και αυτό χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών αρχών και της αμερικανικής κυβέρνησης».

Και από τις δύο δηλώσεις καταλαβαίνει κανείς ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τίποτα στην τύχη, και πόσο μάλλον στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου βρίσκονται τα πλέον στρατηγικά τους συμφέροντα. 

Όπως έγραψε και το viadiplomacy.gr, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης με το ολέθριο λάθος που έκανε στην Κριμαία, και η επιμονή του να μην το διορθώνει, έχει “εκνευρίσει” τους Αμερικανούς, την Ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο εξωτερικών, και τέλος, την Νέα Δημοκρατία, για την οποία η συγκεκριμένη υποψηφιότητα ήταν μέχρι πρότινος απλά ακόμα μια αντίθετη στο κόμμα. 

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Μακάριος Λαζαρίδης και άλλα ηγετικά στελέχη από την Νέα Δημοκρατία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε στην Καβάλα να καμφθούν λαϊκιστές αντιδράσεις – όπως της Δημάρχου – και να προχωρήσει ο TAP. Αν συνεχιζόταν η κατάσταση με τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας και τις αντιδράσεις των κατοίκων, το έργο κινδύνευε σοβαρά, και πρώτα από όλα η χρηματοδότηση του από την EBRD.

Ανάμεσα σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο στην θετική εξέλιξη του έργου ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος, ο οποίος βλέπει τώρα πως είναι πολύ πιθανό η επιμονή του Χριστόδολου Τοψίδη σε ένα θέμα το οποίο είναι σαφώς ενάντια σε συμφέροντα κυρίως της χώρας, να μην το λύνεται.

Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα φανούν οι θέσεις όλων στο θέμα αυτό όσο και αν κάποιοι θέλουν να το υποβαθμίσουν και να καλυφθεί από την επικαιρότητα και τις εκλογικές διαδικασίες. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός, θα είναι δύσκολο για τον ίδιο να έχει έναν “μικρό” πρωθυπουργό – περιφερειάρχη, που είναι υπέρ της προσέγγισης με τους Ρώσους με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr