Η Αίγινα του Βουνού

23 Νοεμβρίου 201522:00

Ένα βιβλίο για την Αίγινα που θυμούνται οι μεγάλοι και που δεν γνωρίσαμε ποτέ οι μικροί

Υπάρχει μια άλλη Αίγινα
Της θείας Φωτεινής, της Φιλιώς, του κυρ Μιχάλη, του Αγροφύλακα,
της θειά Δεσποινιώς. του Βύσσινου, της θειά Σοφίας από τις Πόρτες,
της θειά Αρτέμης 98 χρονών, με δυο μαγκούρες πάει,
πέντε πόρτεςπαρακάτω ως την αδερφή της,
να ιδωθούνε τις Κυριακές.

Μιλάνε με ότι αυτιά και μάτια έχουν απομείνει
όλο ευχές
υπομονής, καλοσύνης
κι άσχημα δε λένε.
Στην Αίγινα του Βουνού.

Η Αίγινα υπήρξε ανέκαθεν πόλος έλξης για καλλιτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων, πολιτικούς, celebrities αλλά και κοινούς θνητούς. Έχει τον τρόπο του αυτό το νησί να μαγεύει κάθε λογής ανθρώπους. Το κράμα παραδοσιακού και μοντέρνου που χαρακτηρίζει το νησί απ’ άκρη σε άκρη είναι ίσως ο λόγος που πολλοί από όσους ήρθαν δεν έφυγαν ποτέ ή έφυγαν αλλά δεν σταμάτησαν να επιστρέφουν. Ανάμεσά τους και η Άντζη Ζησιμάτου – Δρούλια, η οποία επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη πριν 25 χρόνια, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί και συνειδητοποιώντας ότι η Αίγινα που γνώριζε από παιδί άλλαζε και χανόταν, ένιωσε την ανάγκη να γράψει για το νησί αυτά που θυμούνται οι μεγάλοι και δε γνώρισαν ποτέ οι μικροί. Συνήθειες, τραγούδια, τοπικά έθιμα, παραδόσεις, εικόνες και μνήμες.

«Η καθαρότητα της σκέψης και η γνώση στο τρόπο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, των συγχωριανών μου -με συγκινεί. Μιλώντας μαζί τους, ζωντανεύουν οι παραδόσεις, όσα έχουν ζήσει κι ό, τι έχουν μάθει από τους παλαιούς. Είναι εικόνες και μνλημες που κατέγραφα επί μήνες, για να μεταφέρω και να διαφυλαχθούν», περιγράφει η Άντζη.

Από το 2010, η τοπική εφημερίδα «Αιγινήτικα Νέα» φιλοξενούσε τα άρθρα της για την Αίγινα του Βουνού, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο, παρουσιάζοντας τον τρόπο ζωής εκείνων των χρόνων, τη φιλοξενία, τη σεμνή σοφία, την κληρονομιά, τα έθιμα, τα στοιχεία που μας κάνουν Έλληνες.

Πρόσφατα, στα πλαίσια της 7ης Γιορτής Φιστικιού της Αίγινας, έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου «Η Αίγινα του Βουνού» στο Λαογραφικό Μουσείο, από την ηθοποιό Κωνσταντίνα Μιχαήλ και τον εκπαιδευτικό Γιώργο Μπήτρο. Ο χώρος γέμισε εικόνες, ακούσματα και γεύσεις, από την ορεινή Αίγινα, του Ανιτσαίου, της Παχιοράχης και του Ελλάνιου Όρους, ενώ ο μπουφές που ακολούθησε είχε αιγινήτικες παλαιές γεύσεις όπως ντόπιο τυρί, γερεμέζι και ζυμωτό ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο. Στην παρουσίαση, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, παρευρέθηκαν και ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, η πολιτικός Βάσω Παπανδρέου, και η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρος και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πηγή: athensvoice.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr