Η Διακομματική Επιτροπή της Θράκης και οι Πομάκοι (video)

31 Μαΐου 202111:03

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η ευκαιριακή αντιμετώπιση της (ανεπιθύμητης) επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και οι δυσεύρετοι συμβολισμοί αποκλιμάκωσης και συνδιαλλαγής ήρθαν να προστεθούν και σε μία άλλη πραγματικότητα: αυτήν της Διακομματικής.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων συχνά εκφράζει παράπονα για την κ. Μπακογιάννη και την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που ωθούν τους Πομάκους σε αναγκαστικό εκτουρκισμό.

Τα Πομακοχώρια αποτελούν την συνισταμένη 160 οικισμών που στο σύνολό τους έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε πεδινές περιοχές.  Συνιστούν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το 30-35% της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη κατά μέοο όρο, ενώ εκτιμάται ότι κυριαρχούσαν στατιστικα στο Ν. Ξάνθης σε ποσοστό έως και 60% ανά περιοχές.

Πιο πολυσύνθετο είναι το θέμα αν το δει κανείς υπό το πρίσμα της θεωρίας των “μαλακών συνόρων” σε σχέση με τους Πομάκους των Βαλκανίων. Βλέπε Οι Πομάκοι της Βουλγαρίας και τα (νέα) «μαλακά σύνορα»

Αυτή η προσέγγιση μας εξηγεί ίσως για ποιό λόγο οι παρακρατικοί μηχανισμοί της Τουρκίας λειτουργούν ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια προς την κατεύθυνση της πλήρους αφομοίωσής τους.

Η ολιγωρία της ελληνικης πολιτείας είναι δεδομένη και έχει πολλές φορές καταγγελθεί, αλλά πρέπει να επισημάνουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διατηρηθεί άσβηστος ο πυρήνας των Πομάκων όπου αυτό είναι δυνατόν και για αυτό πρέπει να εκτιμήθεί στον ιστορικό χρόνο οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Χώρας προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα στα όσα ακούσθηκαν για τους Πομάκους  και παραβλέποντας τις (φρούδες) ελπίδες που καλλιεργήθηκαν στην κοινή γνώμη για τον αποτρεπτικό τους ρόλο,  θα σταθούμε στην δήλωση-καταγγελία του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, κ. Ιμάμ Αχμέτ, ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Θράκη με όλους τους μουσουλμάνους πλην των Πομάκων:

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 ο ίδιος Σύλλογος είχε στείλει μία επιστολή στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη σύμφωνα με την οποία:

“Προς την Πρόεδρο κα Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη και τα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.
 
ΘΕΜΑ: Αναγνώριση των Πομάκων της Ελληνικής Θράκης.
 
Ξάνθη, 29 Σεπτεμβρίου 2020.
 
Αξιότιμη κυρία πρόεδρε, Θεοδώρα Μπακογιάννη, και αξιότιμα μέλη.
 
Με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα σοβαρά και δυστυχώς χρονίζοντα προβλήματα της Ελληνικής Θράκης, είναι η αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των Πομάκων.
 
Επί δεκαετίες δίνουμε έναν άνισο και σκληρό αγώνα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της πατρίδας μας, προκειμένου να αναγνωριστούμε ως μία διαφορετική εθνολογική, πολιτισμική και γλωσσική συνιστώσα της μουσουλμανικής μειονότητας.
 
Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς, Πρωθυπουργοί (Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς), και Υπουργοί, έχουν αναφερθεί σε εμάς υπό το πρίσμα της διαφορετικότητάς μας, εν τούτοις αυτή η ρητορική παραδοχή δεν συνοδεύτηκε ποτέ από αντίστοιχες πράξεις.
 
Σημειώνουμε ότι χάρη στους αγώνες μας έχουμε αναγνωριστεί από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και επανειλημμένως σε Εκθέσεις ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα οι Εκθέσεις περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του State Department (ΗΠΑ).
 
Η αναγνώριση της διαφορετικότητάς μας από την πατρίδα μας, την Ελλάδα, θα συμβάλει στον εσωτερικό εκδημοκρατισμό της μειονότητας, αλλά κυρίως θα καταγράψει τη ζώσα πραγματικότητα.
 
Οι Πομάκοι (46.000 άτομα περίπου), δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο εργαλειοποίησής τους από την επεκτατική τουρκική πολιτική. Επιθυμούμε διακαώς την πλήρη απεμπλοκή μας από τέτοιους σχεδιασμούς, οι οποίοι ερείδονται πάνω στην άρνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει τη διαφορετικότητά μας. Ανάπτυξη της Θράκης χωρίς να συντρέχει αυτή η προϋπόθεση, δεν μπορεί να υπάρξει.
 
Οι Πομάκοι δεν είμαστε – όπως στο παρελθόν – μια άμορφη πολιτισμική ομάδα, αλλά έχουμε οργανωθεί σε συλλόγους, έχουμε τη δική μας εφημερίδα, την “Ζαγάλισα”, έχουμε γίνει αποδεκτοί και ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς (π.χ. FUEN).
 
Αλλά και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας μας, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, μας έχει εντάξει στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Το 2017 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διοργάνωσε Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: “Οι Πομάκοι της Θράκης – Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις (Κομοτηνή, 17 έως 19 Μαρτίου 2017) – προ ολίγων μόλις ημερών κυκλοφόρησε και ο τόμος των Πρακτικών του εν λόγω Συνεδρίου.
 
Κυρία Πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής.
 
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε στοιχεία θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση αυτή. Ελπίζουμε ότι δεν θα απογοητευθούμε. «Κουραστήκαμε» να διατυμπανίζουμε ότι υπάρχουμε και εμείς εδώ. Και όπως είπε ένας Πομάκος κτηνοτρόφος σε μέλη διεθνούς επιτροπής: «Είμαστε και εμείς οι Πομάκοι, άνθρωποι σαν και εσάς, έχουμε αυτιά, μύτη και στόμα. Δεν μπορείτε να προσποιήστε ότι δεν μας βλέπετε. Είμαστε μπροστά σας».
 
Με εκτίμηση,
Ιμάμ Αχμέτ, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων.
Σερήφ Μουσταφά, Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων”.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr