Κολπικό τζελ μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό HIV

28 Ιουλίου 201022:00

hivΛονδίνο: Ένα κολπικό τζελ μειώνει σημαντικά το ποσοστό των γυναικών που μολύνονται από τον ιό HIV από τον φορέα σεξουαλικό σύντροφο, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που έγινε στην Νότιο Αφρική.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science το τζελ που περιέχει την δραστική ουσία τενοφοβίρη μείωσε το ποσοστό μολύνσεων στις 889 γυναίκες κατά 50% μετά από έναν χρόνο χρήσης και κατά 39% μετά από δυόμισι χρόνια χρήσης.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα είναι η πρώτη φορά που ένα μικροβιοκτόνο τζελ αποδεικνύεται αποτελεσματικό. Έτσι λοιπόν θα υπάρχει πλέον ένα «όπλο» στα χέρια των γυναικών, των οποίων οι ερωτικοί σύντροφοι αρνούνται να κάνουν χρήση προφυλακτικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές γυναίκες συχνά εξαναγκάζονται σε σεξ χωρίς προφυλάξεις, και βιολογικά είναι περισσότερο ευάλωτες σε λοίμωξη από HIV απ� ότι οι άνδρες.

Η τριετής μελέτη που έγινε από το Κέντρο για την Έρευνα του AIDS στην Νότιο Αφρική παρουσιάστηκε επίσης κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για το AIDS στη Βιέννη και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Το τζελ εξάλλου ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές όταν χρησιμοποιήθηκε μια φορά 12 ώρες πριν την ερωτική επαφή και μια φορά το 12ωρο μετά το σεξ, από γυναίκες 18-40 ετών.

Οι γυναίκες του δείγματος προέρχονταν από την παραλιακή πόλη του Ντέρμπαν και μια απομονωμένη αγροτική περιοχή, και είχαν ακολουθήσει κατά γράμμα τον τρόπο χρήσης του τζελ. Είχαν επίσης στην διάθεσή τους προφυλακτικά και συμβουλευτικά μέσα κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών.

Υποβάλλονταν σε μηνιαίο έλεγχο για τον ιό HIV.

Μετά από 30 μήνες, 98 γυναίκες είχαν μολυνθεί, 38 στην ομάδα που πήρε έκανε χρήση του τζελ και 60 στην ομάδα ελέγχου. ’ρα καταγράφηκε 39% μειωμένη συχνότητα του HIV στην ομάδα παρέμβασης.

Η τενοφοβίρη που εμπεριέχεται στο τζελ μείωνε τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 50% στους 12 μήνες αλλά μετά η αποτελεσματικότητα της εξασθενούσε.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν διαρκώς το τζελ είχαν ελάχιστες πιθανότητες να μολυνθούν. Τέλος παρατηρήθηκαν μειωμένες πιθανότητες λοίμωξης και από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, που από μόνος του αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από τον HIV.

doctors.in.gr

Χωρίς κατηγορία

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr