Ταπετσαρία: Η πιο hip τάση στην εσωτερική διακόσμηση

7 Μαΐου 201022:00

tapetsaries_600_1_116753_O22599Η ταπετσαρία στους τοίχους είναι από τα πλέον απτά παραδείγματα ότι η μόδα, όπως και η ιστορία

επαναλαμβάνεται και επιστρέφει διατηρώντας μόνο αυτά που πραγματικά αξίζουν, που κάνουν την ζωή μας καλύτερη και που έχουν την ικανότητα να αντέχουν στον χρόνο. Και η μακρόχρονη ιστορία της ταπετσαρίας έχει αποδείξει ακριβώς αυτό: Ότι από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι σήμερα αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στα πλέον αριστοκρατικά σπίτια, τα οποία την επιλέγουν προκειμένου να προσθέσουν χρώμα, υφή και στιλ στον χώρο τους.

Η Αγγλία και η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την ταπετσαρία ως διακοσμητικό στοιχείο στους τοίχους και αυτές που δημιούργησαν τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής ταπετσαριών. Κατά τις αρχές του 19ου μάλιστα, όταν κατασκευάστηκαν οι πρώτες μηχανές και η παραγωγή των υλικών έγινε μαζικότερη, η τιμή της ταπετσαρίας έπεσε με αποτέλεσμα να μην είναι πια προνόμιο των πλουσίων. Έως τις αρχές του 20ου αιώνα, λοιπόν, η χάρτινη ταπετσαρία είχε γίνει το δημοφιλέστερο οικιακό είδος για όλον τον δυτικό κόσμο, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 1980, όταν την θέση της πήραν οι διάφορες τεχνοτροπίες στις βαφές τοίχων που ήταν και ευκολότερο να αφαιρεθούν απλά ξαναβάφοντας τον τοίχο.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, και αφού πέρασε -προσωρινά έστω- η μόδα του μινιμαλισμού, η ταπετσαρία επέστρεψε δυναμικά. Το είπε και η Oprah, στις αρχές του 2009 («wallpaper is back»), το είπε και το Time Magazine, το οποίο αποκάλεσε την ταπετσαρία «hip», και έτσι οι περισσότεροι διακοσμητές εσωτερικού χώρου βρήκαν το νέο τους πάθους. Οι απλοί, έστω έγχρωμοι, τοίχοι χαρακτηρίζονται πλέον βαρετοί. Οι νέες μέθοδοι τοποθέτησης αλλά και αφαίρεσης ταπετσαρίας, καθώς και τα εξελιγμένα υλικά την κάνουν σήμερα πανεύκολη στην χρήση, ενώ τα σχέδια και οι υφές είναι πραγματικά απεριόριστα για να ταιριάζουν σε κάθε στιλ σπιτιού.

Γιατί να τοποθετήσω ταπετσαρία στους τοίχους μου;
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ταπετσαρία χρησίμευε περισσότερο για πρακτικούς λόγους όπως η καθαριότητα και η μόνωση, σήμερα έχει αποκλειστικά διακοσμητικό σκοπό. Η ταπετσαρία δεν είναι απαραίτητο να καλύψει όλους τους τοίχους του σπιτιού μας. Τοποθετώντας την έστω και σε ένα τοίχο ή σε μέρος αυτού μπορεί εύκολα και οικονομικά να δημιουργηθεί ένας χώρος με προσωπικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ακόμα, χάρη στα ποικίλα υλικά της, μια λαμπερή, για παράδειγμα, ταπετσαρία μπορεί να δημιουργήσει την αυταπάτη μεγαλύτερων διαστάσεων σε έναν μικρό χώρο και να τον φωτίσει, ενώ μία ανάγλυφη ταπετσαρία μπορεί να καλύψει τέλεια έναν τοίχο που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τέλος, μεγάλο πλεονέκτημα των περισσότερων σημερινών ταπετσαριών είναι ότι καθαρίζονται πολύ εύκολα, αφού μπορούν απλά να πλυθούν με ένα βρεγμένο πανί (θα δείτε αν πλένεται η ταπετσαρία σας από την ένδειξη με τα κυματάκια στο οπισθόφυλλο). Σίγουρα, πάντως, αντέχουν περισσότερο από την απλή βαφή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιλογή μιας ταπετσαρίας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και με την γνώση ότι πρόκειται για ένα σχετικά μόνιμο διακοσμητικό, καλό είναι να το έχει σκεφτεί κανείς καλά πριν την τοποθετήσει.

Τι πρέπει να προσέξω πριν βάλω ταπετσαρία;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξει κανείς είναι η ποιότητα του τοίχου. Αν ο τοίχος είναι σε άριστη κατάσταση -γυαλί, όπως λένε οι ειδικοί- μπορεί κανείς άφοβα να επιλέξει μία λεία ταπετσαρία με υφή μεταξένια ή γυαλιστερή. Αν όχι, τότε μία ανάγλυφη ταπετσαρία είναι προτιμότερη. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλά είδη ταπετσαρίας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, όπως: χάρτινες, βινυλικές (δερμάτινες), υφασμάτινες, γυάλινες, από φυσικά υλικά (π.χ. bamboo), καμβάς, μεταλλικές, με πετρώματα. Από αυτές οι ανθεκτικότερες είναι οι βινυλικές, ο καμβάς και τα πετρώματα.

Αυτό που πρέπει, επίσης, να γνωρίζει κανείς είναι ότι ενώ οι ταπετσαρίες μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε κάθε λεία επιφάνεια του σπιτιού -π.χ. σε ξύλο, mdf, γυψοσανίδα, γυαλί κ.λ.π.-, οι διαστάσεις τους είναι συγκεκριμένες. Οι ταπετσαρίες βγαίνουν δηλαδή είτε σε τρέχοντα μέτρα -π.χ. από 70cm μέχρι 1,30m φάρδος-, ή σε ρολά, ενώ σπανιότερα δημιουργούνται από τα εργοστάσια customized διαστάσεις. Έτσι, μία ταπετσαρία με σχέδια, την οποία θα παραλάβετε π.χ. σε ρολό, απαιτεί ο τεχνίτης που θα την τοποθετήσει να γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά του για να «κάτσουν» ομοιόμορφα, το ένα δίπλα στο άλλο, στον τοίχο σας. Καλό είναι, τότε, η μέτρηση του τοίχου σας, για την σωστή επανάληψη του σχεδίου, να γίνει από τον ειδικό που θα σας τοποθετήσει την ταπετσαρία ή από τον τεχνίτη του καταστήματος από το οποίο θα την αγοράσετε.

Τέλος, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι το πλάτος της κάθε ταπετσαρίας αναγράφεται στο πίσω μέρος του δείγματος, για την τοποθέτησή της απαιτείται κόλλα τύπου MT32, η οποία εφαρμόζεται είτε στον τοίχο είτε στην ταπετσαρία ανάλογα με τις προδιαγραφές του υλικού και κατά την εφαρμογή της η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή, καθαρή και λεία. Όσο για την απομάκρυνση της ταπετσαρίας από τον τοίχο, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα ή λίγο πιο δύσκολα αν η ταπετσαρία περιέχει πολύ χαρτί. Πάντως, για να βγει μια ταπετσαρία πρέπει βασικά να αφαιρεθεί η στεγνή κόλλα που την έχει κολλήσει με τον τοίχο και αυτό γίνεται με ζεστό νερό και την χρήση σπάτουλας -υπάρχει, βέβαια, και η ακριβή λύση: ο αποκολλητής ταπετσαρίας. Ο γυμνός τοίχος, μετά, θέλει κατά κανόνα σπατουλάρισμα πριν βαφτεί ή φιλοξενήσει άλλη ταπετσαρία.

Σχέδια και τιμές
Η ταπετσαρία δεν είναι πάντα φθηνή λύση. Η τιμή της μπορεί να κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 50 έως 150 ευρώ ανά ρολό ή ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα τις διαστάσεις, το υλικό και το κατάστημα από το οποίο θα την αγοράσετε. Υπολογίστε, επίσης, ότι η κόλλα και τα εργατικά της τοποθέτησης χρεώνονται συνήθως επιπλέον. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποια από τα καταστήματα που ειδικεύονται στο εμπόριο και την τοποθέτηση ταπετσαριών, ενώ αν επισκεφθείτε το site του κάθε ενός θα δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα σχέδιά τους.

Πηγή: www.in2life.gr

Χωρίς κατηγορία

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr