h-vkorea-fovizei-eurwph-kai-hpa

Η Β. Κορέα φοβίζει ΗΠΑ και Ευρώπη

13 Δεκεμβρίου 201209:00

 

h-vkorea-fovizei-eurwph-kai-hpaΣημαντική επιτυχία συνιστά για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και τους υποστηρικτές του η επιτυχής εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος έθεσε σε τροχιά γύρω από τη γη ένα μετεωρολογικό δορυφόρο.

Παράλληλα, το γεγονός αυτό φαίνεται πως ενισχύει σημαντικά τη θέση του νέου -και νεαρού σε ηλικία (γύρω στα 29)- ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-ουν, του τρίτου κατά σειρά μέλους της οικογένειας, η οποία κυβερνά τη χώρα των περίπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων από την ίδρυσή της, το 1948.

Εκτόξευση

Η επιτυχής εκτόξευση επιβεβαιώθηκε -για πρώτη φορά- και από την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την αεράμυνα της βορείου Αμερικής (NORAD), φαίνεται ωστόσο ότι έπιασε στον ύπνο τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Πάντως, η Ουάσιγκτον αντέδρασε έντονα στην είδηση και απείλησε με κυρώσεις, καθώς θεωρεί ότι η τεχνογνωσία που αποκτά η Πιονγιάνγκ, της επιτρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη του βαλλιστικού της προγράμματος, δίνοντάς της σύντομα τη δυνατότητα να πλήττει με πυρηνικές κεφαλές το έδαφος των ΗΠΑ.

Μάλιστα, βρίσκεται ήδη πιο μπροστά από τους Νοτιοκορεάτες γείτονες και αντιπάλους της, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επιδείξουν ανάλογη επιτυχία σε διαστημικό επίπεδο.

Ανάλογες καταδικαστικές δηλώσεις έγιναν και από την πλευρά της Ε.Ε., της Ιαπωνίας, αλλά και της Ρωσίας. Ωστόσο, οι απειλές είναι ουσιαστικά άνευ αντικρίσματος, μιας και η Βόρεια Κορέα έχει ελάχιστη εξάρτηση από τις αναπτυγμένες χώρες -πλην Κίνας. Στο Πεκίνο, άλλωστε, βρίσκεται και το «κλειδί» των εξελίξεων στην Πιονγιάνγκ.

Η νέα κινεζική ηγεσία, υπό τον Σι Τζινπίνγκ, αν και επισήμως δηλώνει ότι προσπάθησε να μεταπείσει τους Βορειοκορεάτες να πραγματοποιήσουν την εκτόξευση, είναι βέβαιο ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια να εγκριθεί καταδικαστικό ψήφισμα και κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η μοναδική χώρα η οποία χαιρέτισε δημοσίως την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου είναι το Ιράν, ενισχύοντας έτσι τις φήμες ότι έχει αναπτυχθεί έντονη συνεργασία και σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Συγχαρητήρια…»

Με ανακοίνωσή του, ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Μασούντ Τζαζαγερί, σημείωσε ότι «συγχαίρει τον λαό και την κυβέρνηση» της Β. Κορέας, ενώ πρόσθεσε ότι «η εμπειρία δείχνει πως, μέσω της αντίστασης, οι ανεξάρτητες χώρες μπορούν να γρήγορα να πάρουν τον δρόμο της τεχνολογικής ανεξαρτησίας, ενώ οι τυραννικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να σταματήσουν την πρόοδό τους».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν αρκέστηκε στις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτήν τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι η ενέργεια αυτή «παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και συντηρεί την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Ασίας».

Του Γιώργου Παυλόπουλου, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr