marinos

Η πρώτη συνέντευξη του Μ. Ουζουνίδη, μιλά στο skodaxanthifc.gr

16 Ιουλίου 201119:22

marinosΈφτιαξε το όνομα της ποδοσφαιρικής του καριέρας στην SKODA ΞΑΝΘΗ.

Πήρε τις πρώτες προπονητικές εμπειρίες στον ξανθιώτικο σύλλογο κι από φέτος είναι ο πρώτος προπονητής της ομάδας. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι αισιόδοξος για την επίτευξη των φετινών στόχων και μιλάει για την φιλοσοφία που θέλει να περάσει στους παίκτες, για τις αλλαγές στο ρόστερ, το αγωνιστικό του πλάνο, τους φιλάθλους και για πολλά ακόμη στο www.skodaxanthifc.gr.

Βρίσκεστε στην SKODA ΞΑΝΘΗ για 3η φορά. Έχετε αγωνιστεί με την φανέλα της στο παρελθόν, έχετε συνεισφέρει σαν βοηθός προπονητή και τώρα έχετε τον πλήρη έλεγχο της επαγγελματικής ομάδας. Θα ήθελα το σχόλιό σας πάνω σ’ αυτό κι επίσης αν έχετε παρατηρήσει κάποιες διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες παρουσίες σας στην ομάδα.
Συγκριτικά με το προηγούμενο πέρασμά μου θεωρώ πως έχει βελτιωθεί πάρα πολύ το οργανωτικό επίπεδο της SKODA ΞΑΝΘΗ κι από πλευράς ποιότητας γηπέδων αλλά και εγκαταστάσεων. Οι δικές μου απαιτήσεις πλέον είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν αλλά είμαι σίγουρος για τις δυνατότητες και τις δικές μου αλλά και της ομάδας.
Όταν ήμουν βοηθός, είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον κο. Μαντζουράκη με τον οποίο κάναμε δύο πολύ καλές χρονιές που συνδυάστηκαν με την έξοδο στην Ευρώπη κι αυτό που θέλω και τώρα είναι να έχουμε ανάλογες επιτυχίες.

Ποια είναι η φιλοσοφία που θέλετε να περάσετε στην SKODA ΞΑΝΘΗ;
Αυτό που θέλουμε είναι να φτιάξουμε μία ομάδα γρήγορη, πολύ πιεστική που όμως θα δώσει κι έμφαση στην πρωτοβουλία του παίκτη. Τα τελευταία χρόνια το βάρος έπεφτε στην τακτική και ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που η ποιότητα των ομάδων είχε καθοδική πορεία. Πρέπει να μεγαλώσουμε τα ποσοστά της τεχνικής και της πρωτοβουλίας των παικτών μέσα στο παιχνίδι, κάτι που θα δώσει κι έναν πιο ελκυστικό χαρακτήρα στους αγώνες για το φίλαθλο κοινό.

Είστε ικανοποιημένος από τις πρώτες προπονήσεις; Σας βλέπουμε ιδιαίτερα απαιτητικό και δεν διστάζετε να σταματήσετε αρκετές φορές την ροή των ασκήσεων προκειμένου να δώσετε τις οδηγίες σας…
Είναι κάτι φυσιολογικό γιατί κι εγώ είμαι ο νέος προπονητής της SKODA ΞΑΝΘΗ οπότε είναι φυσιολογικό να χρειάζεται χρόνος για να καταλάβουν οι παίκτες εμένα και το αντίστροφο. Τα παιδιά προσπαθούν πολύ πάντως και θεωρώ πως έχουμε μία καλή «βάση» ποδοσφαιριστών, οι οποίοι παρέμειναν από πέρσι στο ρόστερ. Πάνω στην εμπειρία τους θέλουμε να δουλέψουμε μαζί με όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι είναι μικρότεροι σε ηλικία.

Έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στο ρόστερ. Βρονταράς, Ζεάν Καριόκα, Σάντος, Στιούαρτ, Μπόατεγκ, Κατόγκο, Μπούγκα, Κιντάνα, Κωστούλας, Τζάγκι έχουν αποχωρήσει σε σχέση με την περσινή ομάδα ενώ έχουν αποκτηθεί οι Μαρκόφσκι, Βλαχοδήμος, Ντίκα, Στάσιακ, ο Μπαξεβανίδης επέστρεψε από τον δανεισμό του, ενώ προωθήθηκαν και τέσσερις παίκτες από την ομάδα Νέων…
Οι αποχωρήσεις αυτών των παιδιών έγιναν για διάφορους λόγους. Από εκεί και πέρα είμαστε ευχαριστημένοι με τους παίκτες που έχουν έρθει. Θέλουμε να κάνουμε κι άλλες προσθήκες κι επιδιώκουμε να χτίσουμε μία ομάδα σταθερή που δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Ο κορμός μας αποτελείται από έμπειρους παίκτες και δίπλα τους θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή και φρεσκάδα από ταλαντούχους και νεαρούς ποδοσφαιριστές. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Άλλωστε γνώμη μου – αλλά και των περισσότερων φιλάθλων νομίζω – είναι πως η SKODA ΞΑΝΘΗ χρειαζόταν μία αναδόμηση. Ένα νέο «χτίσιμο», βασισμένο στο μοντέλο που την είχε κάνει γνωστή στο παρελθόν, με την ανάδειξη ταλαντούχων παικτών.

Σε ποιες ακόμη θέσεις χρειάζεται ενίσχυση η ξανθιώτικη ομάδα;
Θα αποκτήσουμε έναν παίκτη σε κάθε γραμμή. Έναν αμυντικό, ένα μεσοεπιθετικό κι έναν ακραίο. Θέλουμε η SKODA ΞΑΝΘΗ να έχει έναν αριθμό πιο έμπειρων παικτών και οι υπόλοιποι να είναι νέα παιδιά. Έτσι θα υπάρχει και καλύτερος ανταγωνισμός για μία θέση στην 11άδα, κάτι που θα είναι καλό για όλους. Στόχος μας εκτός από την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας είναι να δουλέψουμε και να προετοιμάσουμε αυτά τα παιδιά όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Γκατσολάρι, Γούτας, Χαριτίδης, Λαζαρίδης προωθήκαν στην επαγγελματική ομάδα φέτος. Ήδη υπάρχουν στην ΠΑΕ και οι Μάνταλος, Λοντίγκιν, Μπέρτος, Κομεσίδης, Τσουμάνης, Ζαρόπουλος που κι αυτοί στο παρελθόν έπαιξαν στην ομάδα Νέων. Κοντά στους 10 παραπάνω παίκτες αν προσθέσουμε και τους Αλτιπαρμακόφσκι, Καθάριο, Βλαχοδήμο, παρατηρούμε το έντονο ελληνικό στοιχείο που έχει προέλθει κυρίως από την Ακαδημία τα τελευταία χρόνια…
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία μας είναι λογικό να έχουν αντίκτυπο και στο ποδόσφαιρο. Εδώ στην Ξάνθη αισθανόμαστε τυχεροί, γιατί η παρουσία του μεγαλομετόχου Χρήστου Πανόπουλου εγγυάται μια σταθερότητα και μια σιγουριά στην SKODA ΞΑΝΘΗ. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημά μας απέναντι σε αρκετές ομάδες της κατηγορίας.
Πρέπει περισσότερο να φτιάχνουμε νέους παίκτες και λιγότερο να αγοράζουμε. Υπάρχουν αλλαγές και στο πλάνο των Ακαδημιών γενικότερα. Από φέτος η βαρύτητα είναι ακόμη μεγαλύτερη στα τμήματα υποδομής κι αυτό θα φανεί μακροπρόθεσμα. Θέλουμε από τώρα και ιδιαίτερα στο μέλλον, να στηριζόμαστε σε νέα παιδιά.

Θα χαρακτηρίζατε «ρίσκο» να δώσει ένας προπονητής ευκαιρίες σε νέα παιδιά;
Προσωπικά στην μέχρι τώρα καριέρα μου, έχω χρησιμοποιήσει και 17χρονο σε ευρωπαϊκό παιχνίδι! Δεν θα έλεγα ότι είναι ρίσκο η ευκαιρία σε ένα νέο ποδοσφαιριστή αλλά πρώτα πρέπει ο ίδιος να σου δείξει ότι μπορείς να τον εμπιστευτείς. Δεν αρκεί μόνο να ξέρει καλό ποδόσφαιρο αλλά να σου δείξει ο ίδιος ότι θέλει αυτήν την ευκαιρία. Άποψή μου είναι πως οι ευκαιρίες τους εξαρτώνται περισσότερο από τους ίδιους τους παίκτες παρά από εμάς τους προπονητές. Στην SKODA ΞΑΝΘΗ έχουμε νέους παίκτες και το πόσο γρήγορα θα χτυπήσουν την πόρτα της 11άδας εξαρτάται από τους ίδιους.

Έχετε επιλέξει το αγωνιστικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσει η SKODA ΞΑΝΘΗ φέτος;
Οι βάσεις των συστημάτων είναι το 4-4-2 και το 4-3-3. Αυτά τα δύο θα δουλέψουμε με κάποιες παραλλαγές τους ανάλογα βέβαια και με τις απαιτήσεις κάθε αγώνα.

Στο προπονητικό team από φέτος βρίσκεται άλλος ένας παλιός παίκτης της SKODA ΞΑΝΘΗ, ο Σάββας Καρυπίδης…
Η παρουσία του Σάββα είναι κάτι που ήθελα, είναι ένας παλιός παίκτης της ομάδας που ξέρει τη νοοτροπία του συλλόγου. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος αλλά πιστεύω και στις ικανότητές του και τις γνώσεις του ότι μπορεί να βοηθήσει. Με τον Αλέκο Μαλαδένη έχω συνεργαστεί στο παρελθόν και είμαι ευχαριστημένος όπως πολύ καλές είναι οι εντυπώσεις μου και από Παύλο Γκότση με τον οποίο συνεργαζόμαστε καθημερινά. Όλο το προσωπικό στην Ξάνθη αποτελείται από καλούς χαρακτήρες κι επαγγελματίες στην δουλειά τους και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μία καλή συνεργασία που θα είναι προς όφελος της ομάδας.

Πέρσι οι κάρτες μέλους έφτασαν τον αριθμό 2.818. Φέτος και με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση πόσο κόσμο περιμένει στο γήπεδο ο προπονητής;
Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει πολύς κόσμος που αγαπά την ομάδα κι αυτό είναι κάτι που το έχω ζήσει και σαν παίκτης. Θεωρώ ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι εμείς που είμαστε στην SKODA ΞΑΝΘΗ είτε αγωνιστικά είτε εξωαγωνιστικά να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του για να έρθει στο γήπεδο. Από την άλλη μεριά η οικονομική κατάσταση σίγουρα δεν είναι καλή γενικά, όμως οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παρακολουθήσατε την ομάδα στενά για αρκετό καιρό. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το αδύναμο σημείο της SKODA ΞΑΝΘΗ;
Αυτό που παρατήρησα τα τελευταία χρόνια ήταν πως όταν η ομάδα είχε συγκέντρωση για να πετύχει τον σκοπό της, τον πετύχαινε. Όταν βρισκόταν σε οριακές καταστάσεις αντιδρούσε με τον σωστό τρόπο. Όταν όμως «χαλάρωνε» και δεν είχε πίεση τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Κι αυτός ίσως να ήταν ο σημαντικότερος λόγος που δεν κατάφερε να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα.

Αν κι έχετε λίγα χρόνια στην προπονητική σας καριέρα, εν τούτοις έχετε περάσει από ιστορικές ομάδες κατακτώντας ένα πρωτάθλημα στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ κι έχοντας κερδίσει την έξοδο στο Europa League με την Λάρισα. Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα πορεία σας;
Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος. Την ίδια νοοτροπία που είχα σαν ποδοσφαιριστής έχω και τώρα. Κάθε μέρα προσπαθώ να μαθαίνω περισσότερα και να γίνομαι καλύτερος. Στην προπονητική αν θεωρήσει κάποιος ότι έμαθε κάποια πράγματα είναι τελειωμένος. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, γίνονται συνέχεια αλλαγές που επηρεάζουν ακόμη και την προσωπικότητά σου και προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα. Αυτό που έχω παρατηρήσει πάντως, αυτά τα χρόνια της προπονητικής, είναι πως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Σας προβληματίζει η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας για το μέλλον του;
Δεν είναι και ότι καλύτερο να ακούμε και να βλέπουμε αυτά τα πράγματα. Ελπίζω μέσα από οποιοδήποτε κακό, να κερδίσουμε κάτι να βελτιωθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό σαν λαός. Θεωρώ ότι έρχονται δύσκολα χρόνια στο ποδόσφαιρο και όπως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην ζωή εκτός ποδοσφαίρου, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και μέσα στον χώρο. Όποιος δεν προσαρμοστεί θα έχει πρόβλημα.
Δεν νομίζω όμως ότι θα πέσει η ποιότητα του ποδοσφαίρου. Η μπάλα ήταν η ευχαρίστηση του κόσμου, το αγαπημένο θέαμα των φιλάθλων κι αυτό θα πρέπει να ξαναγίνει. Οι δυσκολίες μπορεί να είναι η απαρχή για να ξεκινήσουν καλύτερες μέρες. Μέσα σ’ αυτό το νέο «περιβάλλον» πολλά νέα παιδιά θα βρουν ένα νέο κίνητρο για να διεκδικήσουν το καλύτερο.

Η SKODA ΞΑΝΘΗ της επόμενης σαιζόν θα είναι…
Με αυτοπεποίθηση, γρήγορη, πιεστική, αποφασιστική.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr