H ομιλία του Ν. Πιπερίγκου στο Ιφτάρ της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων

3 Αυγούστου 201318:09

Στην Κομοτηνή παρατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής το δείπνο καταλύσεως “Ιφτάρ” του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Νίκου Πιπερίγκου, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων , εκπροσώπων της μειονότητας και αρκετών πιστών. Η ομιλία του Διευθυντή δημοσιοποιήθηκε από την Υπηρεσία:

Αξιότιμοι καλεσμένοι, κ.Δήμαρχε κ.Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γενικέ Γραμματέα Θρησκευμάτων, Σοφολογιότατε Μουφτή Κομοτηνής, Σοφολογιότατε Μουφτή Ξάνθης και Σοφολογιότατε Μουφτή Διδυμοτείχου, αγαπητοί ιμάμηδες, θεολόγοι, ιεροδιδάσκαλοι και θρησκευτικοί λειτουργοί των τεμενών των τριών Μουφτειών, αγαπητοί δάσκαλοι και καθηγητές. Να είναι ευλογημένη η σημερινή σας νηστεία εν όψει του Θεού

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μου να μοιρασθούμε όλοι μαζί ένα τέτοιο Ιφτάρ για να τιμήσουμε την ιερή περίοδο του Ραμαντάν, που είναι περίοδος αδελφοσύνης. Διότι πιστεύω ότι, μέσα στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας, και με σεβασμό στην πολυπολιτισμική ιστορική παράδοση της περιοχής μας, είναι αυτονόητο να παρατίθεται από πλευράς Πολιτείας ένα τέτοιο Ιφτάρ προς τιμήν των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών εκπροσώπων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας στη Θράκη.

Αν και οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, όπως τους βιώνουμε όλοι, μας υπενθυμίζουν παράλληλα τις πνευματικές αρετές και δημιουργούν ευκαιρίες να εκφραστούμε με αισθήματα και πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού. Με αυτό το αίσθημα και πνεύμα εμφορούμενος, χαίρομαι πραγματικά που αυτή η εκδήλωση επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά. Είμαι βέβαιος ότι η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί γιατί αντικατοπτρίζει άλλωστε τον θρησκευτικό και κοινωνικό αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Άλλωστε, η Θράκη είναι ιστορικά τόπος ειρηνικής κοινωνικής και πολιτιστικής συμβίωσης, στοιχείο που πρέπει όχι μόνο, να αναδεικνύεται σε κάθε περίσταση αλλά και να διατηρείται με την ατομική και συλλογική προσπάθεια και ευθύνη όλων μας, σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπως η σημερινή. Η απομόνωση και περιχαράκωση δεν αποτελούσε ποτέ χαρακτηριστικό της ελληνικής Θράκης και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εισαγωγή της στον τόπο αυτό.

 

Είναι, επίσης, ιδιαίτερη τιμή και χαρά το γεγονός ότι ανάμεσα μας βρίσκεται και ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γιώργος Καλαντζής. Η παρουσία του εδώ σήμερα έχει, πέρα από συμβολική, και ουσιαστική σημασία, καθώς καταδεικνύει το ειδικό βάρος και το σταθερό ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας προς τη μουσουλμανική της μειονότητα. Όπως θα γνωρίζετε, ο κ. Γενικός είναι υπεύθυνος για το σύνολο των θρησκευτικών θεμάτων της χώρας μας, ενώ έχει αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή εξειδίκευση, γνώση και προσωπική ευαισθησία στα ζητήματα της Θράκης ειδικότερα και του Ισλάμ γενικότερα.

Ως Πολιτεία, εξάλλου, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα όποια ζητήματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας της Θράκης. Έχουμε άριστη συνεργασία με τις Μουφτείες μας, όπως άλλωστε και με τους θρησκευτικούς λειτουργούς που υπάγονται σε αυτές. Τα αιτήματα των Σοφολογιώτατων Μουφτήδων Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, βρίσκουν ευήκοα ώτα, όπως δείχνουν οι αλλαγές πού έγιναν στον νόμο των Ιεροδιδασκάλων και η χθεσινή ψήφιση του νόμου πού ρυθμίζει τα πολεοδομικά ζητήματα των τεμενών στην Θράκη. Αυτά αποδεικνύουν τη σταθερή βούληση της Πολιτείας να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα των συμπολιτών μας.  Η Πολιτεία  σταθερά, αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα, ένα προς ένα, τα γνωστά προβλήματα πού ταλανίζουν εδώ και χρόνια την μειονότητα.

 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των πρώτων ενενήντα (90) από τους 240 ιεροδιδασκάλους θα γίνει εντός των επομένων ημερών και θα αποτελέσει ορόσημο για  την Θράκη, αναγνωρίζοντας την προσφορά των ιμάμηδων και των ιεροδιδασκάλων, αλλά και των δασκάλων αποφοίτων των Ιεροσπουδαστηρίων οι οποίοι προσέφεραν και συνεχίζουν να παρέχουν σημαντικό έργο στην περιοχή, υπηρετώντας το θρακικό Ισλάμ, τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις και έθιμα των ομοθρήσκων τους, παρά την έλλειψη αξιοπρεπούς, σταθερού και διαφανούς εργασιακού επιδόματος. Για πρώτη φορά οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί λειτουργοί θα απολαμβάνουν την μέριμνα της Ελληνικής Πολιτείας, όπως και οι χριστιανοί ομόλογοι τους.

Η Πολιτεία αντιλήφθηκε το πρόβλημα και, όπως ξέρετε, πριν μερικά χρόνια προχώρησε στη θεσμική κοινωνική και εργασιακή και ασφαλιστική εξασφάλιση του μουσουλμανικού ιερατικού κλάδου της Θράκης. Ο νέος νόμος έφερε σημαντικές βελτιώσεις,  απαραίτητες ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένος και αντιπροσωπευτικός των ειδικών για τον ιερατικό κλάδο αναγκών. Εντός ολίγων πλέον ημερών, θα δοθεί ένα αίσιο τέλος σε όλη αυτή την πολύχρονη διαδικασία, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν και να κατοχυρωθούν τα εργασιακά αιτήματα και επαγγελματικά δικαιώματα των μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών.

Με αφετηρία πάντα, την αρχή του δικαίου, της διαφάνειας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, το θεμιτό και το πρέπον είναι να μισθοδοτούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί της μειονότητας μας από την ίδια την Πολιτεία, η οποία, βάσει των Συνθηκών, έχει την ευθύνη για την προστασία και την ευημερία της μουσουλμανικής της μειονότητας. Σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική, Ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, οι υποχρεώσεις και η μέριμνα της Πολιτείας προς τους πολίτες της δεν μπορεί να παρέχεται από την ίδια και κανέναν άλλον.

Είμαι σε θέση να δηλώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία γνωρίζει και εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι επιτελείτε με εσωτερική πίστη και δύναμη τα καθήκοντα σας και μοχθείτε για να προσφέρετε έργο και υπηρεσία, χωρίς να υπολογίζετε τις αντίξοες συνθήκες και το κόστος, ψυχολογικό και οικονομικό.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω, καθώς γνωρίζω ότι οι ιμάμηδες πρέπει να αποχωρήσουν νωρίτερα για να προλάβουν την προσευχή στα τεμένη τους.

Επιτρέψτε μου όμως, να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για μια ακόμη φορά που καταφέρατε να παραβρεθείτε, σε αυτό το Ιφτάρ.

Ευχαριστώ θερμά επίσης τη διοίκηση και τους καθηγητές των Ιεροσπουδαστηρίων, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΜΠ και της ΕΠΑΘ που μας τίμησαν ιδιαίτερα με την παρουσία και συμμετοχή τους στο Ιφτάρ που διοργανώνει η Πολιτεία στην περιοχή μας, το οποίο αποτελεί μια χειρονομία σεβασμού προς το θρακικό Ισλάμ και εντάσσεται στο πνεύμα της ανεξιθρησκίας και ανεκτικότητας που χαρακτηρίζει την χώρα μας.

Ραμαντάν καρίμ και σας εύχομαι από καρδίας καλό Μπαυράμι, και είθε οι προσευχές σας να εισακουστούν από τον Μεγαλοδύναμο.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr