H απύθμενη βλακεία και οι τραπεζικές καταθέσεις

16 Δεκεμβρίου 201320:00

Περισσότερα από 100 δις Ευρώ, λεφτά που το 2009 κυκλοφορούσαν και δημιουργούσαν ζήτηση στην πραγματική οικονομία της χώρας, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα. Αυτά τα 100 δις Ευρώ, σήμερα βρίσκονται είτε θαμμένα και κρυμμένα σε αυτοσχέδια ατομικά θησαυροφυλάκια στις κατοικίες των Ελλήνων είτε σε τραπεζικές θυρίδες είτε κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Δεν υπάρχει χώρα στον πλανήτη που θα μπορούσε να αντέξει ένα παρόμοιο σοκ μείωσης των τραπεζικών καταθέσεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70 δις Ευρώ, από 237,5 δις Ευρώ το 2009 σε 160,4 δις Ευρώ τον Οκτώβριο του 2013.
Επιπλέον πρέπει να προσμετρηθούν οι ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων καθώς επίσης και οι επενδύσεις Ελλήνων σε μετοχές και ομόλογα του εξωτερικού. Όλοι αυτοί έσπευσαν να διαφυλάξουν τις αποταμιεύσεις τους για να μην «κουρευτούν» αλλά στην ουσία απέσυραν ρευστότητα από την ελληνική οικονομία.
Όλοι όσοι κατηγορούν τα Μνημόνια για την δραματική ύφεση της οικονομίας και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ ανεργίας αγνοούν ότι τέτοιου μεγέθους οικονομική καταστροφή δεν προκαλείται μόνον επειδή μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις ή επειδή αυξήθηκαν οι φόροι. Η Ελληνική οικονομία γκρεμίσθηκε επειδή δεν κυκλοφορεί χρήμα. Το χρήμα δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, επειδή κυκλοφορούν ελεύθερα και εκστομίζουν κάθε είδους ανοησία όλοι εκείνοι που σπέρνουν κατά καιρούς μύθους περί ενδεχόμενου «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων μόνον στην Ελλάδα.

Μια απλή επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα αυτή την περίοδο θα πείσει ακόμη και τους πλέον συγκρατημένους για την απύθμενη βλακεία και την καταστροφική επιρροή όλων όσων διακινούν τέτοιου είδους σενάρια, απλά και μόνο για να ασκήσουν αντιπολίτευση.
Στην Ελλάδα σήμερα ισχύει –και θα ισχύει για πάντα- το καθεστώς προστασίας των καταθέσεων που διασφαλίζει το όριο των 100.000 ευρώ ανά συνδικαιούχο και ανά τράπεζα.

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων θα συνεχίσει να λειτουργεί και υπό το νέο καθεστώς που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενοποίηση από το 2016. Το ΤΕΚΕ προστατεύει το σύνολο των καταθέσεων του ιδίου καταθέτη σε κάθε τράπεζα και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

Προφανώς το όριο και οι όροι προστασίας των καταθέσεων δεν μεταβάλλεται, ούτε εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να νομοθετήσουν διαφορετικά.
Ακόμη και στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων από κοινού, δηλαδή σε κοινό λογαριασμό, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και, συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Όσοι κάνουν τον κόπο και ρίξουν μια ματιά σ’ ένα χαρτονόμισμα του Ευρώ θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει πουθενά «ελληνική υπογραφή ή σφραγίδα». Τα Ευρώ των Ελλήνων εκδίδονται, διακινούνται και ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως κανένας Έλληνας υπουργός δεν έχει δικαίωμα να κατάσχει κάτι που δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του.

Αυτές είναι απλές αλήθειες που δυστυχώς δεν εξυπηρετούν τους επαναστάτες ηλίθιους που κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας προκαλώντας τρόμο και δέος στους ελάχιστους εναπομείναντες ψύχραιμους και λογικούς πολίτες αυτής της χώρας…

Πηγή : toxrima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr