“Γνωρίζετε τον τόπο σας”: Τα ρακοκάζανα της Ξάνθης

5 Ιανουαρίου 201400:15

Ρακοκάζανο……..Τσίπουρο……….στην υγειά μας !

Λίγο πριν αλλά και κατά την διάρκεια του χειμώνα τα Ρακοκάζανα έχουν την τιμητική τους. Δεν είναι μόνο το απόσταγμα που βγαίνει από τα σπλάχνα τους. Δεν είναι μόνο το τσίπουρο που δρα καταλυτικά στο κέφι των ανθρώπων.

Είναι κάτι περισσότερο…… Η προσμονή, η διαδικασία, η παρέα, η απόλαυση !

Όλα έχουν την δική τους υπόσταση. Όλα συντελούν στο μοναδικό σκηνικό γεύσεων και αισθήσεων…..

Παράδοση, οικογένεια, συνήθεια, έθιμο….. Τραγούδια, παρέα και….στην υγειά μας.

ρακοκαζανοΤο ρακοκάζανο Ν. Χατζηνικολάου   (Μάνδρα)

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έχει φτιάξει με πολύ αγάπη και μεράκι το χώρο και τις εγκαταστάσεις απόσταξης, στο χωριό Μάνδρα. Το μήνα Νοέμβριο αρχίζει η απόσταξη από τα στράφυλα (στέμφυλα) ότι δηλαδή έχει απομείνει μετά την οινοποίηση των σταφυλιών στο πατητήρι, και αφού αποθηκευτεί σε πλαστικά βαρέλια και γίνει και η τελευταία ζύμωση του μούστου μεταφέρονται στο καζάνι για τη διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού τσίπουρου. Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα η παρέα μαζεύεται δίπλα στη θαλπωρή του ξύλου που καίγεται, να δοκιμάσει την πρωτόρακη.  Το δρώμενο συνοδεύεται πάντα από ανάλογη οινοποσία με συντροφιά εκλεκτό μεζέ, τραγούδια, χορό και πειράγματα.

Ρακοκάζανο Μπαρδακίδη (Βελόνη)

«Το καζάνι της Βελόνης ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2007, η ιδέα ήρθε από μια εμπειρία που είχα ως φοιτητής και είδα πόσο ωραία περνάνε. Λόγω του αντικειμένου επειδή είμαι και γεωπόνος έβαλα αμπέλι, 18 στρέμματα, ακολούθησα αυτό που είχα στο μυαλό μου και το ένα έφερε το άλλο. Το απόσταγμα είναι κάτι που έχει βαθιά τη ρίζα του στην Ελληνική ιστορία» λέει ο κ. Μπαρδακίδης για να συμπληρώσει εύστοχα:

«μετατρέπουμε το κέφι σε δημιουργία και τέχνη χρόνων».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr