“Γνωρίζετε τον τόπο σας”: Οι «κρυμμένες» Ξανθιώτικες Λίμνες Λάφρη και Λαφρούδα

22 Δεκεμβρίου 201317:13

Οι λίμνες Λάφρη και Λαφρούδα παραμένουν «αθέατες» στο πέρασμα των διερχόμενων, στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Ν. Κεσσάνη με τα λουτρά Ποταμιάς και την Μάνδρα.Η «γεωγραφική κρυψώνα» λειτουργεί ως πλεονέκτημα για την ύπαρξή τους, καθώς παραμένουν ανέγγιχτες από τις πολυσύχναστες ανθρώπινες επισκέψεις και όποιες παρεμβάσεις. Οι λιμνοθάλασσες Λάφρη και Λαφρούδα βρίσκονται πίσω από τους νότιους μικρούς λόφους, δίπλα στο Θρακικό πέλαγος. Είναι αβαθείς και λασπώδεις, με νερό υφάλμυρο, καθώς μέσα από στενά περάσματα επικοινωνούν συνεχώς με τη θάλασσα. Στα βορινά της λιμνοθάλασσας υψώνουν το ανάστημά τους οι λόφοι Πύργος και  Πετρόλοφος. Τα παλιά χρόνια εδώ κατέληγε στην θάλασσα ο π. Κόσυνθος. Στην περιοχή  βρίσκονται τα αρχαία  Λατομεία πωρόλιθου από όπου έπαιρναν οι αρχαίοι Αβδηρίτες τα οικοδομικά υλικά τους.

Για να βρεθείτε δίπλα στις ακρολιμνιές θα ακολουθήστε την διαδρομή προς ιχθυοκαλλιέργειες στους βατούς και ομαλούς χωματόδρομους, που θα σας φέρουν κοντά στις λίμνες. Αποτελούν ιδανική ευκαιρία για πεζοπορία και ποδηλασία, καθώς η ασφάλεια στην κίνηση συνοδεύεται αρμονικά από την ομορφιά του τοπίου.

Η καλύτερη οπτική γωνιά προς τις λίμνες προσφέρεται σε όλους από το πέτρινο τοξοειδές παρατηρητήριο Λαφρούδας, που θα βρείτε αν ακολουθήστε για 3 χλμ τη διαδρομή που ξεκινά ΝΔ από το χωριό Ν. Κεσσάνη στην έξοδο προς λουτρά Ποταμιάς (υπάρχει πιναίδα). Από το ύψωμα της περιοχής απλώνονται στα πόδια των επισκεπτών οι δυο λιμνοθάλασσες, με φόντο τις νησίδες, τα μεταναστευτικά πουλιά ως μόνιμους θαμώνες και πιο πέρα το Θρακικό πέλαγος.

lafri 2

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr