Γιώργος Κολλάρος: Κάθε αεροδρόμιο και βάση, κάθε λιμάνι και αμερικάνικος στόλος

11 Οκτωβρίου 201808:51

Από το «κάθε πόλη και στάδιο», έχουμε πάει στο κάθε αεροδρόμιο και βάση, κάθε λιμάνι και αμερικάνικος στόλος… Νέες βάσεις σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο και Τυμπάκι

 

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα προαπαιτούμενα για τη Συμμαχία και μάλιστα με τις νέες δυνατότητες που δίνονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων, όπως στο Βόλο, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και πολύ σύντομα στην Καλαμάτα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροσκαφών». Τάδε έφη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας την Πέμπτη στη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κρύβει ντροπαλά τις βάσεις και τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που παραχωρεί στους μακελάρηδες των λαών ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλλά τις διαφημίζει κιόλας και εκτός και εντός συνόρων.

 

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το νέο αμερικανικό ειδύλλιο, που εκφράστηκε με επίσκεψη του ιδιαίτερα δραστήριου αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ την Τετάρτη, μαζί με τον πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ (ο οποίος έχει επίσης υπηρετήσει στην Ουκρανία και είναι εξειδικευμένος στις σχέσεις με την Ρωσία) και άλλους αμερικανούς διπλωμάτες. Η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τον Τζ. Πάιατ, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ γιατί έχει θέση στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου (άρα και για την κίνηση του ρωσικού στόλου προς και από την Μεσόγειο), την υποστήριξη επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και για τους ενεργειακούς δρόμους στα Βαλκάνια.

 

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να πάρει αμερικανική εταιρεία το μεγάλο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βγαίνει στο σφυρί τον επόμενο μήνα. Ο Πάιατ μάλιστα είπε «αναμένουμε με ανυπομονησία την οριστικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των όρων αναφοράς γι’ αυτό το σχέδιο» και θέλοντας να «καπαρώσει» το λιμάνι εξέφρασε την ελπίδα πως θα καθοριστούν τέτοιοι «όροι ώστε αμερικανικές εταιρείες, αμερικανικό κεφάλαιο να επιλέξουν να είναι μέρος αυτής της ευκαιρίας»! Χωρίς να αφήσει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Χρ. Δούκας διαβεβαίωσε πως «θα έχουμε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και τους συνεργάτες του κ. Πάιατ»!

 

Ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για «δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή», για τη «στρατηγική σημασία του Έβρου» (και ως κόμβος ενεργειακών δικτύων) και εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» για τη χρήση του λιμανιού «για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των ενόπλων δυνάμεών μας». Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ θέλουν στην Αλεξανδρούπολη να δημιουργηθεί βάση ελικοπτέρων, όπου θα σταθμεύουν ή θα αποσυναρμολογούνται για να μεταφερθούν με πλοία. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια φορά αυτή η διαδικασία. Επίσης, οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα έρχεται από την Αμερική!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr