Γιάννενα: Η Silicon Valley της Ελλάδας – Ο Ηπειρώτης πίσω από το θαύμα

20 Ιανουαρίου 202010:51
Ο CEO της πολυεθνικής P&I, η οποία έχει εγκατασταθεί από το 2017 στην περιοχή, βρίσκεται πίσω από την άφιξη του κολοσσού της TeamViewer στην πόλη, όπου σε λίγες ηµέρες θα πραγµατοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων

Στα Γιάννενα«προσγειώνεται» ο πολυεθνικός κολοσσός της TeamViewer, καθώς στις 21 Ιανουαρίου εγκαινιάζονται τα γραφεία στην πόλη, µε την εταιρεία να έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις. Την ίδια ώρα ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στην περιοχή της Ηπείρου έχουν εκδηλώσει και άλλες µεγάλες ευρωπαϊκές και πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.

Πίσω από αυτή την προσπάθεια, που οι τοπικοί παράγοντες ελπίζουν πως µπορεί να µετατρέψει την περιοχή των Ιωαννίνων σε µια ελληνική «Silicon Valley», έναν χώρο συγκέντρωσης και ανάπτυξης δηλαδή επιχειρήσεων πληροφορικής, καινοτοµίας και νέων τεχνολογιών, βρίσκεται ο Βασίλης Τριάδης, γέννηµα-θρέµµα Ηπειρώτης, µε καταγωγή από το Γρεβενίτι του Ζαγορίου, ο οποίος είναι από το 2003 CEO της ευρωπαϊκής πολυεθνικής P&I. Μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στο λογισµικό και στις πλατφόρµες διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού και ελέγχεται από το fund Permira, το οποίο ελέγχει και την TeamViewer.

Οι συγγενείς και οι φίλοι του στη γενέτειρά του, µε τους οποίους διατηρεί σχέσεις, µιλούν για έναν γνήσιο Ηπειρώτη, µε µεγάλη καρδιά, που δεν έχει ξεγράψει τον τόπο του και εξακολουθεί µε όποιον τρόπο µπορεί να τον στηρίζει. Είτε δίνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την ανακαίνιση ενός νοσοκοµείου στο χωριό του, είτε στηρίζοντας οικονοµικά τη διοργάνωση αγώνων στην περιοχή του, είτε φέρνοντας στα Γιάννενα εταιρείες-κολοσσούς και δηµιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίες υψηλού επιπέδου.

Η υπόσχεση

Τον Ιούλιο του 2018 πήγε στο Γρεβενίτι και πήρε µέρος στον ποδηλατικό αγώνα που διοργανώνεται εκεί. Το θερµό χειροκρότηµα των συντοπιτών του τον συγκίνησε. «Θα ξανάρθω τον επόµενο χρόνο (σ.σ.: τον Ιούλιο του 2019) και δεν θα είµαι µόνος» τους είπε και κράτησε την υπόσχεσή του. Οχι µόνο η εταιρεία έδωσε χορηγία για την εκδήλωση, αλλά έφερε µαζί του στο Γρεβενίτι φίλους και συνεργάτες του από τη Γερµανία, οι οποίοι πήραν µέρος στον Ποδηλατικό Αγώνα Μνήµης «Greveniti Bike 2019»! Τον περασµένο Αύγουστο, ευαισθητοποιηµένος για τα προβλήµατα του χωριού του, διέθεσε περίπου 100.000 ευρώ για την ανακατασκευή ενός παλιού νοσοκοµείου που υπήρχε στην περιοχή αλλά και δύο δρόµων που διέσχιζαν το χωριό και ήταν σε κακό χάλι.

Ο Βασίλης Τριάδης, που γεννήθηκε στο Γρεβενίτι, αλλά περίπου στα 15 του χρόνια µετανάστευσε µαζί µε τους γονείς του στη Γερµανία, δούλεψε σκληρά για να φτάσει να γίνει πρόεδρος σε µία από τις µεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της Ευρώπης, την P&I, µε έδρα στο Βισµπάντεν.

Η αρχή για την ανάπτυξη εταιρειών πληροφορικής στα Γιάννενα ξεκίνησε το 2017, όταν ο Βασίλης Τριάδης, ως CEO της P&I, πήρε την απόφαση να βγάλει εκτός λίστας την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τη δηµιουργία παραρτήµατος της πολυεθνικής ευρωπαϊκής εταιρείας. «Επέλεξε τα Γιάννενα όχι µόνο γιατί υπάρχει σηµαντικό επιστηµονικό δυναµικό, αλλά κυρίως γιατί ήθελε να βοηθήσει τον τόπο του. Αυτή ήταν η έγνοια του. Εδώ µεγάλωσε και ήθελε να δείξει µε αυτό τον τρόπο την αγάπη του» τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» συγγενείς του.

 Βασίλης Τριάδης

«Ακόµα και αν για κάποιους λόγους δεν έφερνε το παράρτηµα της P&I στα Γιάννενα, τότε θα διάλεγε µια άλλη πόλη της ∆υτικής Ελλάδας» λένε χαρακτηριστικά. Η P&I εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα από το καλοκαίρι του 2017. Τον Ιούλιο του 2017 προχώρησε και στην πρόσληψη των πρώτων 14 προγραµµατιστών της, ενώ την 1η Σεπτεµβρίου του ίδιου έτους έγιναν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεών της στο Τεχνολογικό Πάρκο των Ιωαννίνων.

Μέσα στον Ιανουάριο η εταιρεία θα προσθέσει άµεσα στο δυναµικό της άλλους 30 νέους επιστήµονες, προγραµµατιστές λογισµικού και µηχανικούς υπολογιστών. Στόχος είναι µέχρι το τέλος του 2020 να απασχολεί περίπου 120 άτοµα. Η πολυεθνική P&I διαθέτει εγκαταστάσεις και έχει παρουσία σε 18 κράτη µέσω 16 θυγατρικών σε Γερµανία, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελλάδα αλλά και ΗΠΑ (Redwood City στη Silicon Valley), ενώ µετρά 15.000 πελάτες.

«Ο Βασίλης τους έπεισε»

Το επιτυχηµένο αυτό εγχείρηµα άνοιξε τον δρόµο για την έλευση στα Γιάννενα του κολοσσού της TeamViewer µε την παρέµβαση και πάλι, όπως τόνισαν παράγοντες της περιοχής, του Βασίλη Τριάδη, αφού οι δύο εταιρείες λειτουργούν υπό το ίδιο fund. «Ο Βασίλης Τριάδης πίεσε, ανέδειξε τα πλεονεκτήµατα της περιοχής, επεσήµανε την επιτυχή εγκατάσταση στην πόλη του παραρτήµατος της P&I και κατάφερε να πείσει τους υπευθύνους της εταιρείας πως αξίζει να επενδύσουν στα Γιάννενα» δήλωσαν χαρακτηριστικά. Οι Γερµανοί της TeamViewer ήρθαν στα Γιάννενα το καλοκαίρι του 2019 και είχαν επικοινωνίες µε τοπικούς παράγοντες, το Τµήµα Πληροφορικής του πανεπιστηµίου αλλά και µε αντίστοιχα τµήµατα του ΤΕΙ.

Οι άνθρωποι της εταιρείας νοίκιασαν χώρους στον οδό Δωδώνης, προχώρησαν στις πρώτες 15 προσλήψεις και τώρα είναι έτοιµοι για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεών τους στις 21 Ιανουαρίου. Στόχος τους είναι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εταιρείας στα Γιάννενα το προσωπικό να φτάσει τα 70 άτοµα, µε τη συνολική επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Η παρουσία των δύο πολυεθνικών εταιρειών στα Γιάννενα έχει δηµιουργήσει ευφορία στην επιχειρηµατική και πανεπιστηµιακή κοινότητα της περιοχής, αφού P&I και TeamViewer θα φτάσουν να απασχολούν πάνω από 500 άτοµα, όταν αναπτυχθούν πλήρως, ενώ δίνουν καλούς µισθούς, περίπου από 1.200 ευρώ τον µήνα και πάνω.

Την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριµάνης, θα συναντηθεί µε στελέχη των δύο εταιρειών. «Θα τους παρουσιάσουµε µια µελέτη που έχουµε ετοιµάσει για τη δηµιουργία ενός κέντρου υψηλής τεχνολογίας σε µια έκταση περίπου 9.000 τ.µ. κοντά στο πανεπιστήµιο» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής».

Γερµανική εταιρεία αναζητά γραφεία και προσωπικό

Εντονο ενδιαφέρον για τη δηµιουργία παραρτήµατος στα Γιάννενα, παρακινούµενη από το θετικό κλίµα και την παρουσία των δύο κολοσσών, έχει εκδηλώσει και η γερµανική PRODYNA AG, η οποία διατηρεί εγκαταστάσεις από το 2018 και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες απασχολούνται περίπου 20 άτοµα.Στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν στα Γιάννενα τον Νοέµβριο, όπου πλέον αναζητούν και προσωπικό. Τις επόµενες µέρες θα επισκεφθούν ξανά την πόλη και για συνάντηση µε τον δήµαρχο Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος τους έχει ετοιµάσει έναν φάκελο µε όλους τους διαθέσιµους χώρους προς εγκατάσταση στην περιοχή, µέχρι να πάρει σάρκα και οστά η Τεχνόπολη, η οποία βρίσκεται στα σχέδια των τοπικών παραγόντων.

H Prodyna AG, που έχει έδρα στη Φρανκφούρτη, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη σύνθετων εφαρµογών στο ∆ιαδίκτυο αλλά και στην παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών στον τοµέα της Πληροφορικής. Η εταιρεία έχει γραφεία και στη Νέα Υόρκη και παρουσία σε 14 πόλεις, πλην της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός Γερµανίας δραστηριοποιείται σε Ζυρίχη, Βιέννη, Λονδίνο, Αµστερνταµ και Βελιγράδι.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr