Γερμανία: 50 εκατ. ευρώ αποζημίωση στους κληρονόμους θυμάτων των ναζί

13 Ιουνίου 201405:17

Δικαστήριο του Βερολίνου έκρινε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ τους κληρονόμους μιας εβραϊκής οικογένειας η αλυσίδα καταστημάτων της οποίας κατασχέθηκε από τους Ναζί το 1938.

Η οικογένεια Σόκεν διέθετε πολλά καταστήματα, ιδίως στη Σαξονία αλλά και σε πόλες πόλεις της δυτικής Γερμανίας και της Σιλεσίας (σήμερα ανήκει στην Πολωνία). Το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου αποφάσισε ότι το κράτος θα πρέπει να αποζημιώσει τους κλρονόμους με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την “απαλλοτρίωση” των καταστημάτων από τους Ναζί και άλλα 20 εκατομμύρια για τόκους.

Τη δεκαετία του ’90 οι κληρονόμοι είχαν ήδη αποζημιωθεί με το ποσό των 30 εκατομμυρίων μάρκων (περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ) για την κατάσχεση ενός κτιρίου τους στο Κέμνιτς της Σαξονίας, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε αρχαιολογικό μουσείο. Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πάντως να προσφύγει κατά της απόφασης στο ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο που εδρεύει στη Λειψία.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr