Γεωγραφικό χάσμα στη συζήτηση αγροτών του Νέστου – ΕΛΓΑ για τον Απριλιάτικο παγετό

14 Απριλίου 202109:40

Με απόφαση που λήφθηκε το τελευταίο 24ωρο από τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προσλαμβάνεται άμεσα το σύνολο των διαθέσιμων -μέσω της τελευταίες προκήρυξης του ΑΣΕΠ- εκτάκτων γεωπόνων, για να τεθούν στη διάθεση των Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. και να προωθήσουν με αμεσότητα το εκτιμητικό έργο.

O παγετός των τελευταίων ημερών, ο οποίος εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα, έχει προκαλέσει εκτεταμένες και βαρύτατες ζημίες στην αγροτική παραγωγή. Έπληξε σημαντικές εκτάσεις καλλιεργειών από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο. Στις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. έχει σημάνει συναγερμός και συνεργεία του Οργανισμού με έμπειρους εκτιμητές επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για να οριοθετήσουν την έκταση των ζημιών και να προσδιορίσουν το κόστος των αποζημιώσεων. Είμαστε απέναντι σε μία πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας καταστροφή.”

Μάλιστα, έχουν ανοίξει οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζημιών που προκλήθηκαν και της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των αγροτών μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου.

Όπως δηλώνει ο κ. Λυκουρέντζος, “Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αλλά και σε κάθε αγροτικό νοικοκυριό. Διαβεβαιώνω ότι θα καταβληθούν με τη συνδρομή της Κυβέρνησης στο ακέραιο οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες, που έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛ.Γ.Α.”

H απόφαση αυτή για τις ως άνω αναφερόμενες πληγείσες περιοχές, βέβαια, έρχεται τη στιγμή που αγροτικοί σύλλογοι άλλων περιοχών που επίσης επλήγεισαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Απρίλιο, ζητούν από τον ΕΛΓΑ να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρχουν αντικειμενικές και δίκαιες συνθήκες. Εκεί φαίνεται πως ανακύπτει ένα χάσμα και μάλιστα γεωγραφικό, αφού ο ΕΛΓΑ την ίδια στιγμή κάνει λόγο για καταστροφές από την Δυτική Μακεδονία έως και την Πελοπόννησο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νέστου, ο οποίος απέστειλε και μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης στον ΕΛΓΑ, η οποία τεκμηριώνει τις ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί της περιοχής στις καλλιέργειές τους.

Η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες από  τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 8 Απριλίου έως τις  πρώτες πρωινές ώρες της  Παρασκευής Απριλίου που  καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς  σταθμούς  στην  ευρύτερη παρανέστια  περιοχή είχαν  ως  αποτέλεσμα  την  καταστροφή  μεγάλου  αγροτικού  κεφαλαίου  της  επαρχίας  Νέστου. 

Το μέγεθος της ζημίας είναι αρκετά μεγάλο στους οφθαλμούς και στους καρποφόρους βλαστούς (ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα, ελιές) καθώς και  στο  φυτικό κεφάλαιο πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη.

Όπως μακροσκοπικά φαίνεται στο χωράφι, ήδη από την επόμενη ημέρα στον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήσαμε από κοινού  όλοι  οι  εμπλεκόμενοι  φορείς  παρατηρείται  πολύ μεγάλη ζημία και όλα αυτά σε βάρος της φετινής παραγωγής.

Σύμφωνα  με  τις άμεσες παρατηρήσεις, οι φετινές παραγωγές στα αγροτεμάχια που επλήγησαν  αναμένονται μειωμένες κατά 30-90%, ποσοστά καταστροφικά για τους αγρότες παραγωγούς και την εξέλιξη της δυναμικής αυτής καλλιέργειας.

Εκφράζοντας την ανησυχία του ειδικά για την καλλιέργεια των ακτινιδίων, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νέστου: “Αναφορικά με την καλλιέργεια των ακτινιδίων  στην περιοχή μας, η έκταση της έχει ξεπεράσει τα 19.000 στρέμματα και αποτελεί μαζί με το σπαράγγι τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας  στην επαρχία Νέστου. Οι ομάδες παραγωγών οι οποίες  δραστηριοποιούνται και επενδύουν εδώ και χρόνια στην παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων, προσβλέπουν στη στήριξη των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, γι’ αυτό και σας παρακαλούμε  για  τις  άμεσες  ενέργειές σας, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια τόσο της φετινής παραγωγής με τη διαδικασία της των έγκυρων και δίκαιων εκτιμήσεων από τον ασφαλιστικό μας φορέα, τον ΕΛ.Γ.Α. όσο και την ένταξη σε  προγράμματα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος την επόμενη  χρονιά.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr