Γεμιστές μελιτζάνες με λαχανικά!

19 Ιουνίου 201518:00

Όταν έχεις 4 μελιτζάνες και λίγα βασικά λαχανικά, μερικές φορές το να επιλέξεις την κλασσική λύση “ψητά λαχανικά – ε! και λίγο ρυζάκι από κοντά”, μπορεί να σου φαίνεται λιγάκι βαρετό. Ο αυτοσχεδιασμός όμως είναι το παν! Οπότε… μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και αποτέλεσμα που επιβραβεύει την παιχνιδιάρικη επιλογή σου! Άσε που την επόμενη ημέρα είναι το ίδιο τέλειες!

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε την κάθε μία εγκάρσια στη μέση. Μ’ ένα κουταλάκι, αρχίζουμε και τις “σκάβουμε” αφαιρώντας τη ψύχα τους, μετατρέποντας το κάθε κομμάτι σε ένα μικρό “σκαφάκι” με τοιχώματα γύρω στα 5 χιλιοστά. Αφήνουμε προσωρινά τις μελιτζάνες σε πιατέλα, αλείφοντάς τες με το χυμό λεμονιού.
Τοποθετούμε τη ψύχα τους στο multi, προσθέτουμε 1 κ.γ. λάδι, τις ψιλοκόβουμε και τις αδειάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ. Περνάμε στη συνέχεια από το multi τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τα καρότα και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μπολ. Τελευταία, περνάμε από το multi τη ντομάτα και την κρατάμε στην άκρη. Ξεπλένουμε και σουρώνουμε το ρύζι. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι λίγο λάδι (να καλυφθεί ο πάτος του) και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον κουρκουμά. Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το μείγμα των ψιλοκομμένων λαχανικών και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3′ ακόμα. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ντομάτα, την καπνιστή πάπρικα, τον κουκουναρόσπορο και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε τη γέμισή μας για 8-10′ και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια. Όσο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα ταψί που να χωράει άνετα τις μελιτζάνες και τις γεμίζουμε με τη γέμισή μας. Η γέμιση, είναι περισσότερη από όση χρειάζονται οι μελιτζάνες. Γι αυτό και την ποσότητα που θα μας περισσέψει, την απλώνουμε στα κενά ανάμεσα στις μελιτζάνες μαζί με τις πατάτες. Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με τους σπόρους Τσία και την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα. Προτιμάμε το φαγητό μας όταν σερβιριστεί να μην είναι πολύ καυτό, ώστε να δέσουν και να αναδειχθούν καλύτερα τα αρώματά του.

Υλικά

4 μελιτζάνες φλάσκες (μετρίου μεγέθους)
2 κολοκύθια
3 καρότα
2 πιπεριές
1 ντομάτα (ώριμη)
2 πατάτες (μέτριες)
1 κρεμμύδι (μεγάλο)
2 σκελίδες σκόρδο
8 κ.γ. ρύζι (νυχάκι)
½ φλ. κόκκινο κρασί
1 μικρό λεμόνι (ο χυμός του)
1 κ.γ. κουρκουμάς
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. σπόροι Τσία (Chia)
1 κ.σ. κουκουναρόσπορο
1 κ.σ. φρυγανιά (τριμμένη)
λίγο λάδι
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος: Φούρνος
Μερίδες: 4

Πηγή: lovecooking.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr