Η Γαλλία ετοιμάζεται για τη μάχη μεταξύ εθνικισμού και παγκοσμιοποίησης

24 Απριλίου 201712:37

Στις δύο επόμενες εβδομάδες της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας, η πρόκληση της Marine Le Pen είναι να σπάσει έναν τοίχο αντιπάθειας των ψηφοφόρων που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Το έργο του Emmanuel Macron είναι να πείσει τους Γάλλους ότι έχει το βάρος και την εμπειρία να γίνει πρόεδρος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η ακροδεξιά Le Pen και ο κεντρώος Macron κέρδισαν λίγο λιγότερες από το ένα τέταρτο των ψήφων στην εκλογική αναμέτρηση με 11 υποψηφίους. Τώρα πρέπει να πείσουν τον υπόλοιπο πληθυσμό πως έχουν ό,τι χρειάζεται για να ηγηθούν της χώρας μετά από την 7η Μαΐου.

Ο επόμενος γύρος θα αφορά δύο ριζικά διαφορετικά οράματα. Ο Macron αγκαλιάζει την παγκοσμιοποίηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η Le Pen εκφράζει τις δυνάμεις της δυσαρέσκειας που προκάλεσαν το Brexit και οδήγησαν τον Donald Trump στην εξουσία. Η μάχη θα είναι επίσης μοναδική στο ότι θα είναι η πρώτη σε έναν δεύτερο γύρο, όπου δεν θα συμμετέχει κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, δίνοντας στον 39χρονο Macron και στη 48χρονη Le Pen χώρο να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν συμμαχίες που ίσως θα είχαν θεωρηθεί απίθανες μέχρι προσφάτως.

“Το δυσκολότερο έργο της Marine Le Pen είναι να διασπάσει το όριο που δεν κατάφερε ο πατέρας της”, δήλωσε δημοσκόπησης της Elabe, ο Yves-Marie Cann. “Ακόμη κι αν η εικόνα της είναι καλύτερη από ό,τι ήταν η δική του, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι δεν συμμερίζονται τις ιδέες τους και έχουν κακή άποψη για το Μέτωπο”.

Ο Macron πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει την αύρα ενός αρχηγού κράτος και ότι μπορεί να ηγηθεί ενός κράτους του οποίου το 40% του εκλογικού του σώματος επέλεξε τα αντίευρωπαϊκά άκρα της αριστεράς και της δεξιάς. Μια άμεση δημοσκόπηση της Ipsos αργά το βράδυ της Κυριακής, υποδηλώνει ότι ο Macron, ο οποίος στοχεύει να είναι ο νεότερος επικεφαλής της χώρας, θα κερδίσει με ποσοστό 62% έναντι 38% της Le Pen, η οποία θα ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

“Ο Macron δεν είναι ακόμη ο πρόεδρος που θέλουν οι Γάλλοι”, δήλωσε ο Frederic Lazorthes, σύμβουλος επικοινωνίας που ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού Dominique de Villepin. “Πρέπει να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει την μεγάλη ευθύνη ενός έθνους που είναι διαιρεμένο και να πείσει μια χώρα ότι μπορεί να ευδοκιμήσει σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο”.

Οι δεύτεροι εκλογικοί γύροι δεν είναι παραδοσιακά εύφορο έδαφος για το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen. Στην προεδρική κούρσα του 2002, στις τοπικές εκλογές και στις περιφερειακές εκλογές του 2015 –όταν είχε κατά περιόδους κερδίσει περισσότερο από το 40% των ψήφων- το κόμμα εμφάνισε ισχυρές επιδόσεις στον πρώτο γύρο αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο.

Ενώ η δέσμευση της Le Pen για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ έχει χρησιμεύσει για να διατηρήσει ενωμένο το κατακερματισμένο κόμμα της στη διάρκεια της εκστρατείας, θα της στερήσει τη νίκη διότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θέλουν να κρατήσουν το νόμισμα, αναφέρει ο Dominique Reynie, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ινστιτούτο Sciences Po.

Στις τελευταίες συγκεντρώσεις, η Le Pen κατά καιρούς απομακρυνόταν από τη δέσμευσή της για έξοδο από το ευρώ και οδηγούνταν στα άλλα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο το εκλογικό της σώμα: το Ισλάμ, τη μετανάστευση, την εθνική ταυτότητα και την τρομοκρατία. Μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει περισσότερο από αυτό αν θέλει να κερδίσει το τελικό βραβείο.

Θα πρέπει να ξεχάσει το σχέδιό της για αποχώρηση από το ευρώ –δεν αρκεί να νίψει τα χέρια της υποσχόμενη δημοψήφισμα. Εάν δεν αλλάξει τη στάση της αναφορικά με το ευρώ, έχει χάσει, δήλωσε η Reynie.

Η Le Pen θα χρειαστεί επίσης να συγκεντρώσει σχεδόν δυόμιση φορές περισσότερες ψήφους για να κερδίσει, ιδιαίτερα μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων και της μεσαίας και ανώτερης μεσαίας τάξης, στις οποίες έχει μικρή δυναμική, σύμφωνα με τον Cann της Elabe.

Σε μια πρόγευση του πεδίου μάχης που είναι μπροστά, ο Macron επιδίωξε με την ομιλία του την Κυριακή να εμφανιστεί ως μια δύναμη για την ενότητα –έχει επανειλημμένως απορρίψει τη Le Pen ως διχαστικό πρόσωπο. Υποσχέθηκε να είναι “ο πρόεδρος όλων των ανθρώπων της Γαλλίας, ο πρόεδρος των πατριωτών έναντι των εθνικιστών”, σε μια αναφορά στις εθνικιστικές αξίες της Le Pen.

“Δεν υπάρχουν διάφορες Γαλλίες, υπάρχει μία”, δήλωσε ο Macron. Ανέφερε τους ηττημένους αντιπάλους του έναν προς έναν, και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που τους χειροκρότησαν, σε μια πρώτη προσπάθεια να δημιουργήσει μια αντί-Le Pen ενότητα των mainstream και άλλων δυνάμεων, τις οποίες χρειάζεται για να κερδίσει.

Ο Macron θα μπορούσε κάλλιστα να πετύχει στην έκκλησή του. “Αναμένουμε οι περισσότεροι από αυτούς τους Γάλλους ψηφοφόρους που υποστήριξαν το Fillon και τον επίσημο υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Benoit Hamon σήμερα, να στραφούν προς το Macron στο β΄ γύρο”, ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

“Λιγότερο διχαστικός”
Ο Macron ήταν μακρά ο λιγότερο διχαστικός από τους κύριους υποψηφίους, δήλωσε ο Schmieding. “Αυτό θα του επιτρέψει να προσελκύσει επιπλέον στήριξη”.

Ωστόσο η Le Pen θα ισχυριστεί ότι μόνο αυτή μπορεί να φέρει την πραγματική αλλαγή στη Γαλλία. Περισσότεροι από το 40% του εκλογικού σώματος ψήφισαν κόμματα που θέλουν να αναβαθμίσουν την πολιτική τάξη, εάν ληφθεί υπόψη και η στήριξη για τον αριστερό Jean-Luc Melanchon. Και μπορεί επίσης να υποδείξει το υπόβαθρο του Macron ως επενδυτικού τραπεζίτη και απόφοιτου ενός από ελιτίστικα Πανεπιστήμια της Γαλλίας.

Σε ομιλία της χθες το βράδυ η Le Pen δήλωσε πως αυτό που διακυβεύεται δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια “άγρια παγκοσμιοποίηση που απειλεί τον πολιτισμό μας”.

“Οι Γάλλοι έχουν μια πολύ απλή επιλογή: είτε να συνεχίσουν την πορεία της ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς προστασία με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας στο εξωτερικό, άδικο παγκόσμιο ανταγωνισμό, μαζική μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών. Είναι η επιλογή των χρημάτων ως βασιλιά. Ή μπορείτε να επιλέξετε μια Γαλλία με σύνορα που θα προστατεύει τις θέσεις εργασίας μας και την αγοραστική μας ισχύ”, τόνισε η Le Pen.

Έφη Ευθυμίου από capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr