Γ. Μουζάλας: Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης που πρέπει να υλοποιηθεί

29 Φεβρουαρίου 201611:45

Oι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας, διαβεβαίωσε ο  υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για εγκατάσταση των ανθρώπων εκεί.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ακόμη πως  το  σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει δημιουργηθεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ, δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί.

«Είχαμε υπολογισμό να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots (τα δύο εκ των οποίων σε Κιλκίς και Διαβατά). Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, σύμφωνα με το megatv.com.

Αναφορικά με το ενιαίο σχέδιο, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι υπολογίζεται, βάσει των μελετών που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις, ότι θα εγκλωβιστούν 50.000 – 70.000 άνθρωποι στη χώρα, μέσα στον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, όπως τόνισε: «Οι ροές μειώνονται όσο υπάρχει το σχέδιο, όταν κλείνουν τα σύνορα. Σήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα κλπ».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πάντως ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως είπε, ήδη 3.000 παράνομοι μετανάστες έχουν αποχωρήσει δι” αυτού του τρόπου. «Για τους υπόλοιπους, υπάρχει η δέσμευση της Ευρώπης αλλά και της Γερμανίας, που ελπίζουμε να τηρηθεί. Αν όχι, κάποιοι θα βρουν τρόπο να φύγουν, άλλοι θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι ακόμα οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί ότι έχει κλείσει ο διάδρομος. «Ελπίζω ότι θα πειστούν σύντομα. Πιστεύω ότι θα μειωθεί η ροή και θα περάσει το μήνυμα ότι το σύνορο εκεί είναι κλειστό. Μάλιστα, ετοιμάζουμε με τον ΟΗΕ ένα σποτάκι, το οποίο θα κάνει γνωστό ότι το σύνορο είναι κλειστό».

Αναφερόμενος στη φήμη που υπήρχε από το πρωί ότι το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό θα γίνει κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι για να κλείσουν τα θαλάσσια σύνορα απαιτείται η συμμετοχή της Τουρκίας. «Με το ΝΑΤΟ δεν θα είναι εύκολο να κάνουν τα στραβά μάτια οι Τούρκοι και να αφήνουν τις βάρκες να “σκάνε’», είπε χαρακτηριστικά. Υπολόγισε, μάλιστα, ότι δεν θα διέρχονται 5.000 πρόσφυγες την ημέρα από την Τουρκία, κι έτσι θα περιοριστούν οι ροές στο 70%.

Ερωτηθείς για «plan B» σε περίπτωση «ναυαγίου» στις εργασίες της επερχόμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι θα επιχειρηθεί να αφαιρεθεί από την χώρα αυτό το βάρος.

Σε ότι αφορά την προ ημερών στάση της Αυστρίας, ο υπουργός έκανε λόγο για στάση της χώρας κάτω από πανικό και με εκλογές ενόψει. «Έκανε μια πολύ εχθρική ενέργεια απέναντι στην χώρα μας», είπε.

Ο ίδιος διέψευσε σενάρια που τον ήθελαν προ παραίτησης, σημειώνοντας πως την ώρα της φημολογούμενης αυτής παραίτησης του, ήταν σε σκάφος της ακτοφυλακής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr