cabbage-chair

Φρούτα και λαχανικά εμπνέουν το ντιζάιν

4 Ιουνίου 201207:00

cabbage-chairΟι σχεδιαστές δημιουργούν με γνώμονα τη διατροφική καθημερινότητα και μας παρουσιάζουν φρέσκες γευστικές προτάσεις σε ένα απολαυστικό ταξίδι πρωτοτυπίας.


«Ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένα μπολ με φρούτα και ένα βιολί. Τι άλλο χρειάζεται ένας άνδρας για να είναι ευτυχισμένος;». Θα υποθέσουμε λοιπόν ότι ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, στον οποίο ανήκει το γνωμικό, αν ζούσε, θα έβλεπε με συμπάθεια τις απόπειρες των σχεδιαστών να εισάγουν στον κόσμο του ντιζάιν τα φρουτόμορφα αντικείμενά τους. Αλλά και τα λαχανόμορφα, ολοφάνερα εμπνευσμένα από τους «καρπούς της γης», καθένα ωστόσο με τη δική του αυτόνομη δυναμική. Είτε ως χρηστικό αντικείμενο, με άμεση πρακτική εφαρμογή, είτε ως χρηστικό αντικείμενο που φλερτάρει περισσότερο με το έργο τέχνης. Η σειρά Crystal Candy, για παράδειγμα, η οποία παρουσιάστηκε από τον Jaime Hayon στο Σαλόνι Maison et Objet του Παρισιού το 2009, υποτίθεται ότι απαρτίζεται από εννέα φρουτόσχημα βάζα και φοντανιέρες. Είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι όποιος αποκτήσει τις κρυστάλλινες δημιουργίες του κυρίου Hayon, μάλλον δεν θα θελήσει να τις παραγεμίσει (και να τις επισκιάσει) με λουλούδια ή καραμέλες.

Το ίδιο ισχύει και για την Cabbage chair των Nendo από την Ιαπωνία. Ενα κάθισμα «για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα», το οποίο παρουσιάστηκε σε μια έκθεση υπό την επιμέλεια του Issey Miyake, για να εορτασθεί η πρώτη επέτειος του μουσείου και ερευνητικού κέντρου για το ντιζάιν 21_21 Design Sight, στην περιοχή Ροπόνγκι του Τόκιο.

Ο Miyake, επικεφαλής του ιδρύματος, ζήτησε από τους Nendo να κάνουν κάτι με τα απομεινάρια του χαρτιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του πλισέ υφάσματος. Οικολογική η πρόθεση λοιπόν και οι Nendo ανταποκρίθηκαν με ένα ρολό επάλληλων χαρτιών, τα οποία ξεφλουδίζονται από τον ιδιοκτήτη τους μέχρις ότου σχηματιστεί ένα ωραιότατο λάχανο. Τα φύλλα συγκρατούνται μεταξύ τους χωρίς καρφιά ή βίδες και είναι περασμένα με ρητίνη για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Τώρα πόσο μεγάλη είναι αυτή η αντοχή ώστε να αντέξει το βάρος ενός ανθρώπου δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Διότι, όπως θα έλεγε και ο Αϊνστάιν: «Εκείνος που ποτέ δεν κάνει λάθη, ουδέποτε δοκίμασε κάτι καινούργιο».

Η καρέκλα Cabbage (2008), από τους Ιάπωνες Nendo, κατασκευάζεται από τα «υπολείμματα» πλισέ χαρτιού που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πλισέ υφάσματος. Το κάθισμα δημιουργείται όταν «ξεφλουδίσεις» ένα ένα τα επάλληλα φύλλα χαρτιού, οπότε και το σχήμα που προκύπτει μοιάζει με «λάχανο» –εξ ου και το όνομά του.

Της Μαριλένας Αστραπέλλου

Από το ΒΗΜΑDECO

Πηγή : www.homefood.gr

Χωρίς κατηγορία

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr