“Φωτιά” στα επιτελεία των υποψηφίων Δημάρχων: “3 κομμάτια” η πλειοψηφία, έτοιμος ο Πούλιος, πιο δυναμικά η Αριστερά !

30 Δεκεμβρίου 201309:45

Ανάλυση για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ξάνθης και το προεκλογικό σκηνικό:

Φωτιά έχουν πάρει τα επιτελεία των υποψηφίων Δημάρχων ή όσων τους υποστηρίζουν, προκειμένου να καταρτίσουν τους συνδυασμούς και να εμφανιστούν έγκαιρα έτοιμοι για τις Δημοτικές Εκλογές και, κυρίως, για το δεύτερο γύρο όπου θα κριθούν τα πάντα.

Άνετος ο Πούλιος

Σε μεγαλύτερη ετοιμότητα βρίσκεται ο Χρήστος Πούλιος, αφού διατηρεί σχεδόν όλο το βασικό κορμό του υπάρχοντος συνδυασμού και έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες ή σε προτάσεις και με άλλα πρόσωπα σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Ξεκινάει με καλύτερη αφετηρία, την ώρα που η παράταξη της πλειοψηφίας σπαράσσεται από την τριχοτόμησή της.. Θεωρείται δεδομένο ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ίσως και το σύνολο του συνδυασμού του. Δίπλα του φυσικά, είναι ο Θανάσης Ξυνίδης που έχει αναλάβει και πάλι βασικό ρόλο οργανώνοντας το συνδυασμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνδυασμός Πούλιου έχει την πολυτέλεια να κρίνει με άνεση χρόνου αν θα συμπεριλάβει όλους τους εκλεγμένους, σήμερα, συμβούλους στο νέο συνδυασμό, με γνώμονα τη συμπεριφορά που επέδειξαν μέχρι σήμερα και με δεδομένες κάποιες απόψεις που έχει εκφράσει δημοσίως ο Θ. Ξυνίδης όπως π.χ. για τη Μπέτυ Πατσίδου.

Οι τρεις τάσεις της παράταξης της πλειοψηφίας

Στο χώρο της πλειοψηφίας οι τρεις μονομάχοι Μανώλης Τσέπελης, Δημήτρης Μπένης και Μπάμπης Δημαρχόπουλος έχουν ξεκινήσει από την ίδια αφετηρία αλλά ήδη υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Καταρχάς ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ,  φαίνεται ότι αρχίζει και συγκεντρώνει πρωτοκλασσάτα στελέχη του συνδυασμού της πλειοψηφίας –φήμες κάνουν λόγο για το Μανώλη Φανουράκη ήδη- και με βάση την 25 ετή εμπειρία του και την άνεσή του σε συγκεκριμένους οικισμούς, παρουσιάζει μια ετοιμότητα να καταρτίσει το συνδυασμό του και να προχωρήσει αρκετά γρήγορα τον προγραμματισμό του με αρκετά ουσιαστικό τρόπο. Άλλωστε σε όλες τις εκλογές της η παράταξη της πλειοψηφίας, είχε στηριχθεί στη δική του παρουσία.

Από την άλλη ο Δημήτρης Μπένης, δεν ανακοινώνει ακόμη κάτι αλλά είναι προφανές ότι έχει κινηθεί με μια σειρά από στελέχη (κάποια εκ των οποίων δεν έχουν εκτεθεί μέχρι σήμερα στην πολιτική) για ένα συνδυασμό που θα διαφοροποιηθεί από τα συνηθισμένα ενώ η συνεργασία με το Γιάννη Τσεγγελίδη (και ενδεχομένως το Γιώργο Καρασακαλίδη) του δίνει πρόσβαση στην περιοχή της Σταυρούπολης, που μέχρι σήμερα θεωρείται «άβατο» του Αλ. Κοντού (όπου επίσης εφορμά ο Μ. Τσέπελης).

Τέλος, ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος, εκπροσωπώντας τον κύκλο των ανθρώπων που πρόσκεινται στον βουλευτή της ΝΔ, κάνει τις δικές του προσπάθειες και προτάσεις, έχοντας συσπειρώσει για την ώρα το στενό πυρήνα των συνεργατών του πρώην Υπουργού, που παραδοσιακά κινούνται μαζί . Επικρέμεται συνεχώς η φημολογία, πάντως, ότι θα αντικατασταθεί από τον ίδιο τον Αλ. Κοντό στην περίπτωση που ο βουλευτής της ΝΔ, επιλέξει να διεκδικήσει το Δήμο. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί καθημερινά μαζί με τη μειωμένη αναγνωρισιμότητα σε σχέση με τους άλλους δύο υποψήφιους.

Οι γνωρίζοντες πάντως σημειώνουν ότι από τις τρεις τάσεις της πλειοψηφίας, είναι σχεδόν αδύνατο να κατέλθουν όλες και θα γίνουν προσπάθειες ομογενοποίησης γιατί διαφορετικά θα μειωθούν αισθητά οι ελπίδες εκλογής. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης δεν φαίνεται να εμπλέκεται καθόλου στη διαδικασία μέχρι στιγμής για ευνόητους λόγους.

Με αισιοδοξία στην Αριστερά…

Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει οριοθετηθεί ακόμη με σαφήνειο το πολιτικό πλαίσιο της παράταξης που θα υποστηρίξει υπό το Νίκο Ανταμπούφη ενώ τα στελέχη του θεωρούν ότι μπορούν να έχουν σημαντικά ωφέλη από την απουσία του μειονοτικού συνδυασμού αλλά και από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό που ευνοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ώρα που ο Νίκος Ανταμπούφης απουσίασε για λίγες μέρες για τις γιορτές και επανέρχεται σύντομα για να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις και να προχωρήσει τη στελέχωση, παραμένει ανοιχτό το θέμα της ΔΗΜΑΡ και η εξάντληση των πιθανοτήτων να υπάρξει σύγκλιση, αν και κάτι τέτοιο τον τελευταίο καιρό απομακρύνθηκε μετά την ανάρτηση στο Xanthileft  και διέκοψε τις περισσότερες συνομιλίες. Από την άλλη πλευρά, δεν προκύπτει από πουθενά, επαφή της ΔΗΜΑΡ με κάποιον άλλο -εφόσον είναι γνωστό ότι ήθελε να εξαντλήσει τις πιθανότητες να βρεθεί κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ- παρότι είναι γνωστό ότι «καραδοκεί» ο συνδυασμός Πούλιου που βρίσκεται εγγύτερα, ιδεολογικά στο κόμμα της αριστεράς.

Ο Γ. Κολλάρος με ένα αμιγώς κομματικό ψηφοδέλτιο θα επαναλάβει την προσπάθεια του 2010 και προφανώς το ΚΚΕ θα καταφέρει και πάλι την είσοδο στο Δημ. Συμβούλιο

Ξεχασμένος (;) ο Σωτήρης Τσιακίρογλου

Πίσω στην κούρσα φαίνεται να έχει μείνει ο Σωτήρης Τσιακίρογλου καθώς μέχρι σήμερα δεν φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει ικανό αριθμό στελεχών για να σχηματίσει πλήρη συνδυασμό έστω για μια αξιοπρεπή παρουσία και παραμένει ένα ερωτηματικό η στάση του. Παράλληλα, η φημολογία κάνει λόγο και για αποχωρήσεις βασικών  στελεχών, που θεωρούνταν «σίγουροι» με πιο χτυπητή –σύμφωνα με την ίδια φημολογία- του Απ. Αγκόρτζα που φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αναζήτησης. Ακόμη και αν σχηματίσει συνδυασμό, όμως, ρεαλιστικά δεν μπορεί να έχει αξιώσεις για να εκλέξει υποψήφιο πέραν του επικεφαλής.

Το υπάρχον δυναμικό υποψηφίων είναι αρκετά μικρό και απρόθυμο με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν δεχθεί περισσότερες των μία προτάσεων. Απαιτείται ένας αριθμός άνω των 65 ατόμων για να θεωρηθεί αξιοπρεπής μια προσπάθεια ενώ οι κυρίαρχοι συνδυασμοί θα στελεχθούν από περίπου 100 άτομα, γεγονός που αθροιστικά σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν πάνω από 5 συνδυασμοί για το Δήμο Ξάνθης.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr