Focus: Οι φτωχοί πληρώνουν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

19 Απριλίου 201710:30

“Ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα ελπίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα φορολογήσει, επιτέλους, τους πλουσίους, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο “Μόνο οι φτωχοί πληρώνουν για τις μεταρρυθμίσεις”: Ο Αλ. Τσίπρας δεν πραγματοποίησε την υπόσχεσή του. Απ΄ την 13η σύνταξη και τις φορολοαπαλλαγές βγήκαν κερδισμένοι και ευκατάστατοι. (…) Οι φτωχότεροι είναι εκείνοι που θα επωμιστούν τα νέα μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν στη Μάλτα. Σε αυτά ανήκει και η μείωση του αφορολόγητου. Παράλληλα όσοι έχουν εισόδημα 450 ευρώ μικτά το μήνα θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος. (…) Την ίδια στιγμή οι φόροι ακινήτων καθιστούν την Ελλάδα μια από τις πιο ακριβές χώρες για ιδιοκατοίκηση, συνεχίζει το περιοδικό. Οι σχετικοί φόροι είναι υψηλότεροι από εκείνους στη Γερμανία. Κατά συνέπεια καταρρέουν οι τιμές των ακινήτων. Την εξέλιξη αυτή εκμεταλλεύονται όλο και συχνότερα ξένοι εκτός ΕΕ, οι οποίοι μόνο πέρυσι αγόρασαν για 250 εκ. ευρώ ακίνητα και μαζί με αυτά μια βίζα για το χώρο του Σέγκεν. Την ίδια στιγμή πολλοί Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν δόσεις και φόρους και έτσι τα ακίνητά τους απειλούνται με πλειστηριασμό. Ενώ ο Αλ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι δεν θα δώσει κανένα σπίτι σε τραπεζίτες, οι δημοπρασίες εξπρές θα γίνουν πραγματικότητα”.

“Με τη δύναμη της απελπισίας”

Η εφημερίδα Τagespiegel γράφει για την Λέσβο, που δείχνει να συνέρχεται σιγά σιγά από την προσφυγική κρίση, σε άρθρο με τίτλο “Με τη δύναμη της απελπισίας”: “Οι σκηνές, τα σκουπίδια και πολλοί εθελοντές εξαφανίστηκαν. Το δράμα των προσφύγων έφερε το λιμάνι της Μυτιλήνης στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Σχεδόν τίποτα στο ιστορικό κέντρο δεν θυμίζει τώρα πια την ανθρωπιστική κρίση. (…) Στο νησί έρχονται πολύ λιγότεροι πρόσφυγες από ότι πριν δύο χρόνια. Όμως η απελπισία των μεταναστών που βρίσκονται στη Λέσβο μεγαλώνει. (…) Ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός προειδοποιεί η σημερινή κατάσταση παραμένει εύθραυστη, όσο δεν λύνονται τα προβλήματα: “Το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι, που έφυγαν λόγω του πολέμου. Είναι οι διακινητές και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που διεξάγονται στην πλάτη τους”.

SZ: “Οι εκλογές θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Μ. Βρετανίας”

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές σε άρθρο με τίτλο “Οι εκλογές θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Μ. Βρετανίας”: “Σε περίπτωση που η Τερίζα Μέι ενισχύσει την πλειοψηφία της στην Κάτω Βουλή, τότε δεν θα χρειάζεται πια να λαμβάνει υπόψη της ούτε τους ακραίους στο κόμμα της, αλλά ούτε καν την αντιπολίτευση. Θα έχει γίνει πρωθυπουργός με τις δικές της δυνάμεις και θα πάψει πλέον να είναι διαχειριστής των σπασμένων του Ντέιβιντ Κάμερον. (…) Αν όμως οι Τόρηδες ήταν ειλικρινείς τότε θα έπρεπε να προκηρύξουν εκλογές αμέσως μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit δίνοντας στους Βρετανούς την ευκαιρία να εκλέξουν κυβέρνηση με σαφή εντολή να οδηγήσει την χώρα εκτός ΕΕ”.

Στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου αναφέρεται σχόλιο και της εφημερίδας Die Welt: “Ακόμα κι αν οι Τόρηδες πετύχουν να ενισχύσουν την κυβερνητική τους πλειοψηφία, κανείς δεν εγγυάται ανώδυνες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αμφίβολο είναι επίσης αν η Τερίζα Μέι καταφέρει πάρει με το μέρος της αντιπάλους ενός “σκληρού Brexit”. Από εδώ και στο εξής Σκωτία και Ιρλανδία θα παρακολουθούν με προσοχή τι ακριβώς εννοεί η βρετανίδα πρωθυπουργός όταν μιλά για “ισχυρή ηγεσία υπέρ του εθνικού συμφέροντος””.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

​Πηγή: Deutsche Welle

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr