Financial Times: Φόβοι μήπως ο Σαμαράς επιστρέψει στην αντιμνημονιακή του στάση

9 Δεκεμβρίου 201311:00

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times κάνουν λόγο για μεταστροφή πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά και την υιοθέτηση πιο δυναμικής στάσης από την ελληνική πλευρά απέναντι στην τρόικα, ενώ επισημαίνουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να μπορεί να κρατήσει μία πιο επιθετική γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις των τροικανών με «όπλα» της το πρωτογενές πλεόνασμα και τις εκτιμήσεις για θετικά πρόσημα στην οικονομία την επόμενη χρονιά.

«Για ενάμισι χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς έχει κρατήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εντός πορείας παρά τη συρρικνωμένη πλειοψηφία του κυβερνητικού του συνασπισμού στη βουλή και στην αντίδραση εντός του υπουργικού του συμβουλίου για τις σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Αποτέλεσμα είναι οι έπαινοι για τις θυσίες των Ελλήνων από Ευρωπαίους ηγέτες και η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «με το ισοζύγιο πληρωμών επίσης πλεονασματικό και με την οικονομία προ θετικής ανάπτυξης του χρόνου, ο κ. Σαμαράς δεν είναι πια τόσο πρόθυμος να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών».

Για τον έλληνα Πρωθυπουργό, οι αυστηρές επιπλήξεις τόσο από την Ανγκελα Μέρκελ, όσο και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της, έδωσαν το δρόμο στην αναγνώριση «των θυσιών των Ελλήνων», καθότι οι στόχοι τελικά επιτεύχθηκαν, συνεχίζει το άρθρο.

Σημειώνεται ότι για αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο η αντιπαράθεση με την τρόικα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με τη δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία, έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να επιστρέψει στην αντιμνημονιακή στάση που τηρούσε ως αντιπολίτευση. «Εχει δουλέψει πιο σκληρά σαν Πρωθυπουργός από ό,τι θα έδειχνε το παρελθόν του, αλλά έχοντας κατά νου την ικανότητα του για διάσπαση, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μια πολιτική αναστροφή», σχολιάζει στην οικονομική εφημερίδα ο ιστορικός Θάνος Βερέμης.

«Φέτος η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το στόχο του προϋπολογισμού και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο των 800 εκατ. ευρώ, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στην Αθήνα να αναζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012. Με ένα πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την οικονομία να εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικά πρόσημα την επόμενη χρονιά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίζεται πρόθυμος πλέον να υποκύπτει στις απαιτήσεις των πιστωτών», προσθέτει το δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα κάνει μια αναφορά στη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αναφέρεται επίσης στην απόφασή του για κλείσιμο της ΕΡΤ, που οδήγησε σε ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και σε έναν «αυξανόμενα εύθραυστο» συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ, στην απόφασή του να διαγράψει τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ και στην αντίστασή του έναντι «πιέσεων από υπουργούς που κωλυσιεργούν ως προς τις μεταρρυθμίσεις» να απομακρύνει τον Γιάννη Στουρνάρα μετά το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών περί σχετικά χαμηλής φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr