KARAGIANNI_XRISOXOIDIS

Σε φιάσκο οδηγείται η ΕΟΖ στη Θράκη. Τα νέα δεδομένα.

11 Δεκεμβρίου 201109:13

KARAGIANNI_XRISOXOIDISΣε φιάσκο φαίνεται ότι οδηγείται η υπόθεση της προσπάθειας του περιβόητου φόρουν για τη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη.

Μετά και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης της περασμένης Παρασκευής, είναι προφανές ότι το όλο σχέδιο στερείται ξεκάθαρης κυβερνητικής στήριξης, ίσως ακόμη και συμμετοχής στην όλη ιδέα και προσπάθεια. Παράλληλα, η ασάφεια γύρω από τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις παραμένει στην περιοχή, ακόμη και μετά την ημερίδα που έγινε στην Αλεξανδρούπολη από το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης.

Γερμανικό σχέδιο και όχι κυβερνητικός σχεδιασμός.

Αυτό που περισσότερο γίνεται ορατό είναι ότι πρόκειται για μια προσδοκία Γερμανών παραγόντων και επιχειρηματιών να πείσουν για τη χρησιμότητά του, παρά για ένα σχέδιο της περιοχής ή της Kυβέρνησης για την δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη. Και αυτό γιατί ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κανενός είδους κεντρικός σχεδιασμός ή συντονισμός για το εγχείρημα που ευαγγελίζεται η οργάνωση, που έχει δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη και κινητοποιείται, όπως είναι προφανές, από γερμανικά συμφέροντα ενώ στηρίζεται από τις αντίστοιχες προξενικές αρχές.

Αυτό αποδείχτηκε τόσο από τις –ασαφείς συνολικά- θέσεις του Γερμανού δικηγόρου και επικεφαλής του γερμανικού νομικού γραφείου «Dankelmann und kerst», Hans Beeg, ο οποίος έκανε λόγο ακόμη και για ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ προκειμένου η ΕΟΖ να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Υπουργός Ανάπτυξης

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις βλέψεις των διοργανωτών, υπήρξε η σύντομη τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που δεν ταξίδεψε στον Έβρο – όπως ήταν αναμενόμενο-  και έστειλε ένα σύντομο video. Ο Υπουργός έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων και  πιθανό σχέδιο δημιουργίας ζώνης στο Τρίγωνο του Έβρου, κάτι που προκαλεί μια μικρή έκπληξη καθώς αναμασά παλαιότερες προτάσεις για δημιουργία Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, κάτι που δεν φαίνεται να προωθείται από το Φόρουμ. Πάντως αρκέστηκε σε γενικόλογες παρτηρήσεις και προανείγγηλε – γενικώς και αορίστως- την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Καστέστη σαφές, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάποια σαφής θέση ή υποστήριξη αλλά μια αμηχανία απέναντι στις πιέσεις του φόρουμ.

Δεν πήραν πολιτικη νομιμοποίηση.

Η εκδήλωση και οι ηχηρές απουσίες φαίνεται ότι δεν πραγμάτωσαν τις προσδοκίες των διοργανωτών και της Κατερίνας Καραγιάννη να νομιμοποιηθεί πολιτικά το όλο εγχείρημά τους. Πολύ περισσότερο, αποδείχτηκε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται από εξωτερικούς παράγοντες και επιχειρεί να πείσει τοπικές κοινωνίες και πολιτικούς παράγοντες, παρότι υπάρχει από άγνοια εως αντίδραση. Μάλιστα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία να αποστασιοποιηθεί πλήρως από την επιχειρούμενη επιβολή καθεστώτος ΕΟΖ στη Θράκη, ή σε τμήματα αυτής.                                                

«Stop» από Γιαννακίδη εξαρχής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Άλλωστε η θέση που εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, εκφράζοντας το κορυφαίο πολιτικό όργανο της περιοχής,  και οι όροι που έχει θέσει ακόμη και για να ξεκινήσει κάθε συζήτηση, είναι απαγορευτικά για οποιοδήποτε σχεδιασμό έχουν θέσει όσοι προωθούν την ιδέα της ΕΟΖ στη Θράκη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr