ΦΕΞ: Τον Οκτώβριο ξεκινά το φεστιβάλ “Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι”

1 Οκτωβρίου 201414:00

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινά το Φεστιβάλ “Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι” από τη ΦΕΞ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη, μια ακριτική καπνοπαραγωγική πόλη της Ελλάδας.

Ο πατέρας του, Γεώργιος Χατζιδάκις, καταγόταν από τη Μύρθιο Ρεθύμνου και ήταν δικηγόρος.

Η μητέρα του, Αλίκη (Βασιλική), το γένος Αρβανιτίδου καταγόταν από την Αδριανούπολη. «Από την μητέρα μου», όπως έλεγε ο ίδιος, «κληρονόμησα όλους τους γρίφους που από παιδί μ’ απασχολούν και μέχρι σήμερα κάνω προσπάθειες να τους λύσω. Χωρίς τους γρίφους της δεν θα ‘μουν ποιητής…».

Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αρχίζει τα πρώτα μαθήματα πιάνου, με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής… Φ.Ε.Ξ. «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

 

«η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» Ι – Οκτώβριος & Νοέμβριος 2014

Μουσικές Συναντήσεις στην «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Το φετινό Φεστιβάλ κλείνει τον κύκλο εργασιών του και παρουσιάζει το αποτέλεσμα των 7 χρόνων δράσεων στην Ξάνθη.

Φιλοξενεί φίλους και συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και καθηγητές και φοιτητές από μουσικά τμήματα πανεπιστήμιων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Στον 1ο κύκλο εργασιών θα συζητηθεί το μέλλον του φεστιβάλ και στον δεύτερο κύκλο η αξιοποίηση των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ν’ απολαύσει ρεσιτάλ και οι μαθητές και σπουδαστές μουσικής να παρακολουθήσουν τα workshops.

Συνδιοργάνωση:

ΦΕΞ & Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

 

Συνοπτικά το πρόγραμμα

manos xatzidakisΚυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ

«Μουσικότροπο Σχόλιο»για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Panel εργασιών για το Φεστιβάλ η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι 1ο κύκλος με τον Νίκο Κυπουργό

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Παρουσίαση του αρχείου «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» 2ο κύκλος με τη Σόνια Θεοδωρίδου

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

«Ο κόσμος σου να είμ’ εγώ» Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με την Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης & το Μικρό Οργανικό Σύνολο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σάββατο 1 Νοέμβριο 2014 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

«Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» από το φωνητικό σύνολο του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης Cantusarte και την Χορωδία Θρακικής Εστίας «Το κάστρο». Τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Άλκηστις Τόγια. Στο πιάνο συνοδεύει η διακεκριμένη πιανίστα Ειρήνη Μαύρου.

Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 9 Νοέμβριο 2014

Συναυλίες με τα μουσικά σχήματα των πανεπιστημίων Ιονίου, Αδριανούπολης & Φιλιππούπολης.

Workshops με τους καθηγητές των πανεπιστημίων Ιονίου, Αδριανούπολης & Φιλιππούπολης.

*Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

 

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

κάθε Τρίτη στις 21.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

Αφιέρωμα στους John Huston (1906 – 1987) & Orson Welles (1915 – 1985)

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών».  Στην  παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο  συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν  στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής» και του ύφους τους.

Είσοδος ελεύθερη

2-3 πράγματα που ξέρω για… την τέχνη

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου. & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Περιορισμοί στην Τέχνη Ι. Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο.

 

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Μνήμες της βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη (1941-1944):η περίπτωση των αφηγήσεων του Γεωργίου Χρ. Θεοδωρίδη. Με την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Και τις Τετάρτες 15-22 & 29 Οκτωβρίου. Μέρες Ραδιοφώνου Ι – ΙΙΙ

 

Με 24 γράμματα και όχι μόνο  

Η Λέσχη Ανάγνωσης & η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άγγελου Ζαγοριανού «από θέμα… σε θέμα»

Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ www.fex.org.gr   – Είσοδος ελεύθερη

 

Η ΦΕΞ, αναφέρει σχετικά με τη φετινή διοργάνωση:

Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις εδώ και 8 χρόνια η ΦΕΞ πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».

Ταξιδεύοντας με τη μουσική του, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη.

Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε. Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν.

Στον πρώτο κύκλο του Φεστιβάλ που προσδιορίστηκε χρονικά έως το 2013 αναζητήσαμε τους φίλους και συνεργάτες του. Μας παρουσίασαν τη δουλειά τους και μίλησαν γι’ αυτόν. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων.

Για το Μάνου Χατζιδάκι και την Ξάνθη μας έχουν μιλήσει έως τώρα, ο Νίκος Κυπουργός, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Γιώργος Μιχαλισλής, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Γιώργος Χρονάς, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα, η Έλλη Πασπαλά κά.

Οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1500 μαθητών κάθε χρόνο που είτε επισκέφθηκαν το μουσείο για το πρόγραμμα «Μουσική στο Μουσείο?» είτε σε δράσεις που οργάνωσε η ΦΕΞ στα σχολεία και σε άλλους χώρους με την συνεργασία των τμημάτων μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.

Παρακολουθήσαμε εξαιρετικές συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, διαλέξεις εκθέσεις και άλλες δράσεις δίνοντας το στίγμα στο πολύπλευρο έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει τις εξής υποδομές:
• Συνεργασία με τα μουσικά πανεπιστήμια της χώρας αλλά και των: Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.
• Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική καλλιέργειας των μαθητών της περιφέρειας.
• Ένα αρχείο για το Μάνο Χατζιδάκι και την πόλη της Ξάνθης.
• Μουσική Βιβλιοθήκη με την προσφορά της Σόνιας Θεοδωρίδου.
• Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Ράδιο Ξάνθη 93,5 με προγραμματισμό εκπομπών σε σχέση με τους στόχους του Φεστιβάλ.

Με την υποστήριξη του Νίκου Κυπουργού καθώς και άλλων φίλων και συνεργατών του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και των καθηγητών των τμημάτων των μουσικών πανεπιστημίων οργανώθηκε η νέα δομή και ο προγραμματισμός των δράσεων για την επόμενη πενταετία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το 2014 έχει ως σχεδιασμό οι καλεσμένοι σ’ αυτό να είναι οι προσωπικότητες που θα μας εισάγουν στα επιμέρους θέματα – αφιερώματα στα οποία θα επικεντρώνεται διαδοχικά κάθε χρονιά το Φεστιβάλ από το 2014 και μετά: στη σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με το τραγούδι, με την ποίηση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το ραδιόφωνο, τη δισκογραφία, και βέβαια και με το δημόσιο λόγο του, ή την στάση του απέναντι στους νέους δημιουργούς.

Πληροφορίες :
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7 67100 Ξάνθη Τηλ. 25410 25421
email: fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr