Φασόλια μαύρα Πρεσπών με πιπεριές στο φούρνο

11 Δεκεμβρίου 201313:44

Μια εντυπωσιακή παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου με πολλά χρώματα και πικάντικη νοστιμιά. Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε τα εξαιρετικά νόστιμα φασόλια Πρεσπών, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φασόλια γίγαντες.

Από τη Γεωργία Κοφινά

Υλικά για 5-6 άτομα:
500γρ. φασόλια μαύρα Πρεσπών ή Καστοριάς
1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
1-2 πιπερίτσες καυτερές, ξηρές
ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey

PIPERIESFOYRNO

Μουσκεύετε τα φασόλια αποβραδίς, τα σουρώνετε και τα βράζετε για 2 λεπτά σε άφθονο νερό.
Τα στραγγίζετε και τα ξαναβράζετε σε 1½ λίτρο νερό με φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε λίγο από το ζωμό τους.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν, και προσθέτετε τις πιπεριές, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα, προσθέτετε τα φασόλια και τις πιπερίτσες και τα ανακατεύετε.
Στρώνετε τα φασόλια με τη σάλτσα τους σε πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα από πάνω. Ανακατεύετε τα φασόλια κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο από το ζωμό που φυλάξατε, για να παραμείνει η σάλτσα λίγο αραιή.
Σερβίρετε τα φασόλια πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύονται με λαχανοσαλάτα ή παστά ψάρια και χωριάτικο ψωμί.
protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr