farmakia logo

Επιστολή των Φαρμακοποιών της Θράκης στον Υπουργό για τα στρατιωτικά φαρμακεία

14 Αυγούστου 201216:36

farmakia_logoΜε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Άμυνας οι Φαρμακοποιοί της Θράκης εκφράζουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία των στρατιωτικών φαρμακείων σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

Η δημιουργία των στρατιωτικών φαρμακείων, στο πρότυπο των στρατιωτικών πρατηρίων αποφασίστηκε στη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ήδη προετοιμάζονται οι χώροι που θα το φιλοξενήσουν. Διαθέτουν τα φάρμακα σε στρατιωτικούς, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου και σε τιμή 25% χαμηλότερα από τα συμβατικά φαρμακεία. Θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα εξυπηρετούν τους στρατιωτικών όλων των γύρω περιοχών που σήμερα έχουν προβλήματα σε διάφορες πόλεις με την εξυπηρέτησή τους.

Όπως είναι λογικό η δημιουργία τους θα απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Θράκης από τα συμβατικά φαρμακεία και αυτός είναι ο λόγος που διαμαρτύρονται οι Φαρμακοποιοί της Θράκης. Η επιστολή των τριών Φαρμακευτικών Συλλόγων προς τον Υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο, εκθέτει μια σειρά από διαφωνίες και κατηγορεί τον υπηρεσιακό υπουργό Φ. Φραγκούλη ότι δεν έπρεπε ως υπηρεσιακός να λάβει μια τόσο καίρια απόφαση ενώ σημειώνουν ότι θα έπρεπε να γίνει σεβαστή η εκκρεμότητα που υπάρχει για το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επιστολή αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο προκάτοχος σας υπηρεσιακός υπουργός κύριος Φράγκος Φραγκούλης στις 7 Ιουνίου 2012 (προσέξτε την ημερομηνία) υπέγραψε έγγραφο απάντηση σε εξώδικο που είχε αποσταλεί τον Φεβρουάριο από τους συλλόγους μας, προς τον τότε ΥΕΘΑ κύριο Αβραμόπουλο σχετικά με την ίδρυση παραρτημάτων του Στρατιωτικού Φαρμακείου Αθηνών στους νομούς μας. Στο έγγραφο αναφερόταν:

«Οι τελικές αποφάσεις θα δρομολογηθούν, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, με βάση την απόφαση του ΣτΕ επί της (δ) σχετικής αίτησης ακύρωσης του ΠΦΣ η οποία και αναμένεται να εκδοθεί».

Στις 7 Ιουνίου 2012 (συγκρίνετε με την παραπάνω ημερομηνία) ο ίδιος άνθρωπος (υπηρεσιακός υπουργός κύριος Φράγκος Φραγκούλης) υπογράφει Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση παραρτημάτων του Στρατιωτικού Φαρμακείου Αθηνών.

Την ίδια μέρα δηλαδή που ο Υπουργός υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση υπέγραψε και έγγραφο «παραπλάνησης του εχθρού». Με μόνη διαφορά ότι εχθρός είναι ΕΛΛΗΝΕΣ επιστήμονες που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στη πιο ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας και εξυπηρετούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου δεν υπάρχει σύμβαση των φαρμακείων με τα ταμεία των ενόπλων δυνάμεων.

Σας γνωρίζουμε ότι στους νομούς μας τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων εξυπηρετούνται χωρίς προβλήματα από τα φαρμακεία. Είναι αυτονόητο όμως ότι σε περίπτωση ίδρυσης των παραρτημάτων είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε την συνεργασία μας με τα ταμεία των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι στρατιωτικοί που δεν θα προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν από τα παραρτήματα (που άλλωστε θα λειτουργούν μόνο πρωινές ώρες), να υποχρεώνονται στην καταβολή ολόκληρης της αξίας των φαρμάκων που χρειάζονται.

Επιπλέον, διερωτόμαστε πως μπορούν δύο στρατιωτικά φαρμακεία, με περιορισμένο προσωπικό και υποδομές, να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα από το σύνολο των ιδιωτικών φαρμακείων σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη. Φαρμακεία που βρίσκονται και στο τελευταίο χωριό, όπου εβρίσκονται και υπηρετούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Μετά τα παραπάνω ερωτούμε κύριε Υπουργέ

  • Θεωρείτε σωστή την παραπάνω ενέργεια του προκατόχου σας;
  • Ήταν άραγε στα καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης;
  • Είναι σωστό οι ένοπλες δυνάμεις να δείχνουν ότι δε σέβονται το ΣτΕ προβαίνοντας σε ενέργειες πριν την έκδοση αποφάσεων του παραπάνω δικαστηρίου;
  • Είναι σωστό την συγκεκριμένη χρονική περίοδο να πληρώνονται μισθοί προσωπικού μόνο και μόνο για να απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης μια κοινωνική ομάδα;
  • Είναι σωστό να απολαμβάνουν μειωμένες τιμές στα φάρμακα οι στρατιωτικοί τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε τι πληρώνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος;
  • Είναι σωστό, σε μια περίοδο μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και προσπάθειας περιορισμού του κράτους, να ιδρύονται νέα στρατιωτικά-κρατικά φαρμακεία; Τι μήνυμα δίνουμε στους δανειστές μας;

Κύριε υπουργέ,
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα να παρέμβετε προκειμένου να σταματήσετε τις εργασίες για την ίδρυση των παραρτημάτων του Στρατιωτικού Φαρμακείου στην Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η αγαστή σχέση συνεργασίας των φαρμακείων μας με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και όλων των ενστόλων εν γένει, γεγονός που μπορεί να ενέχει διάφορους κινδύνους στη συνέχεια.

Με εκτίμηση,

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΟΥ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr