palies_foto__ilektrofotismos

Συγκινητικό και πολύτιμο υλικό από την Ξάνθη του 20ου αιώνα στο Facebook

5 Σεπτεμβρίου 201107:00

palies_foto__ilektrofotismosΕπίκαιρη όσο ποτέ είναι αυτές τις μέρες η πρωτοβουλία κάποιων ξανθιωτών για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού γκρουπ στο Facebook που ασχολείται με τις παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης.


Η πρωτοβουλία ανήκει στον Τάσο Τεφρωνίδη, μηχανικό, ο οποίος είναι γνωστός συλλέκτης παλιών φωτογραφιών και διαθέτει ένα αξιοπρόσεκτο αρχείο, με σκοπό να διασωθεί η εικόνα της Ξάνθης κατά τον 20ο αιώνα (και λίγο πριν σε μερικές φωτο) ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.Μέρος αυτού του αρχείου έχει κατά καιρούς δημοσιευτεί με διάφορες αφορμές και κυρίως σε βιβλία γνωστών ξανθιωτών που ασχολούνται με την ιστορία της περιοχής .

Όμως η διάθεση όλου αυτού του υλικού σε ένα ανοιχτό γκρουπ στο Facebook και η δυνατότητα που δίνεται στα μέλη να ανεβάσουν τις δικές τους παλιές φωτογραφίες έχει επιφέρει εντυπωσιακά, όσο και συγκινητικά αποτελέσματα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι με τη βοήθεια του διαδικτύου οι χρήστες και τα μέλη (πάνω από 830 τις πρώτες εβδομάδες) έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις φωτογραφίες όλων των μελών, να φωτίσουν στιγμές του παρελθόντος για τις οποίες δεν υπήρχαν στοιχεία αλλά και να σχολιάσουν τις σκηνές και τα πρόσωπα κάθε φωτογραφίας.

Ενθουσιασμός στα μέλη του γκρουπ

Είναι γεγονός ότι στις λίγες εβδομάδες που λειτουργεί το σχετικό γκρουπ έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και σταδιακά, πολλοί χρήστες της περιοχής, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, γίνονται μέλη και προσπαθούν να γνωρίσουν το παρελθόν της πόλης αλλά και να δώσουν τις δικές τους πληροφορίες στο κοινό. Το πολύτιμο υλικό που έχει συγκεντρωθεί για πρώτη φορά  σε τέτοια έκταση -πάνω από 330 φωτογραφίες ήδη-  είναι ανοιχτό και διαθέσιμο κάθε στιγμή στο κοινό (αρχειοθετημένο πια εσαεί)

Φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή περασμένων δεκαετιών, από σημαντικές ιστορικές στιγμές της πόλης, αθλητικές στιγμές, γνωστούς ξανθιώτες του περασμένου αιώνα, φιγούρες γνωστές και άγνωστες, κτίρια εντυπωσιακά που σήμερα έχουν γίνει πολυκατοικίες η εμπορικά κέντρα και, κυρίως, η εικόνα μιας πόλης όχι τόσο σύγχρονης με βάση τη ματιά του σήμερα αλλά μιας πόλης όμορφης και αγαπητής, που δημιούργησε το δικό της μύθο. Προεκλογική συγκέντρωση των Μπαλταζή –Παπανδρέου το ΄64, η 12η Μεραρχία στα 1920, θεμελίωση του Νοσοκομείου το 1930 από το Βενιζέλο, η Φιλαρμονική σε διάφορες στιγμές του 20ου αιώνα, προσφυγικοί συνοικισμοί, η Ξάνθη χωρίς περιαστικό άλσος, παλιά καπνομάγαζα, σχολεία που δεν υπάρχουν, η πλατεία σε διάφορες φάσεις, το πανέμορφο κτίριο του ηλεκτροφωτισμού και πολλές πολλές άλλες σκηνές απαρτίζουν το διαδικτυακό αρχείο. 

Συνεχής προσπάθεια για την τόνωση του ενδιαφέροντος

Η Παλιά Πόλη, που διασώθηκε, και αυτές τις μέρες γιορτάζει, είναι η ζωντανή υπόμνηση του μεγαλείου της Ξάνθης στον περασμένο αιώνα (αλλά και επιβεβαίωση ίσως του Μ. Χατζιδάκη για τη σύγκριση με τη σύγχρονη πόλη) , όμως οι πληροφορίες και οι εικόνες που έδωσε αυτή η πρωτοβουλία στο facebook είναι πολύ σημαντικές και ο συνεχής εμπλουτισμός είναι πολύτιμος για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης με τρόπο εντυπωσιακά απλό, εύκολο, γρήγορο και συνοπτικό, παρότι στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Άλλωστε οι μνήμες της όμορφης πόλης, δεν απαίτησαν ποτέ την  επιστημοσύνη αλλά πρωτίστως μεράκι όσων  περπάτησαν την Ξάνθη και πραγματική αγάπη για την πόλη που μεγάλωσε και μας μεγάλωσε. 

Βρίσκεται στο Facebook, στη διεύθυνση (κλικ)
http://www.facebook.com/home.php#!/groups/237817546256513/

palies_foto_g._stavrou

palies_foto_filarmoniki

palies_foto_merarxia

palies_foto_kosmos

palies_foto_kapna

palies_foto_aspida

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr