Έχασαν τα μισά καπνά στην Θράκη

24 Απριλίου 201900:52

Tην προηγούμενη εβδομάδα ζυγίστηκαν τα τελευταία καπνά στη Θράκη, τόπο που η καλλιέργεια του Μπασμά πρωταγωνιστεί. Δυστυχώς, η χρονιά κλείνει με αρνητικό πρόσημο, τόσο από άποψη τιμής όσο και αποδόσεων, καθώς η νεκρωτική ίωση της ντομάτας αποτέλεσε απροσπέλαστο εμπόδιο. Σύμφωνα με τον Εσάτ Χουσεΐν, πρόεδρο στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 4,27 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 5,17. Επίσης, η παραγωγή είναι 3.920 τόνοι, έναντι 8.100 τόνων πέρυσι.

Ο κ. Χουσεΐν, μιλώντας στην «ΥΧ», μεταφέρει με πικρία ότι οι συνάδελφοί του επιλέγουν την εγκατάλειψη της καλλιέργειας και αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Σπορεία και πρόληψη

Ο συνεταιρισμός κάλεσε τους παραγωγούς που θέλουν να βγάλουν βεβαίωση καλλιέργειας καπνού για την εσοδεία 2019 να πάρουν σπόρο. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου, ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου, η δε πληρωμή γίνεται τοις μετρητοίς ή με πάγια εντολή. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, περίπου στις 8 Μαΐου, θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός των παραγωγών που θα παραμείνουν στον καπνό.

Κάθε χρόνο, οι γεωπόνοι των εταιρειών, των μεταποιητών και της ομάδας Μπασμά, συναντιούνται και εκδίδουν κοινές οδηγίες χρήσης φυτοπροστασίας για την πρόληψη κάθε ασθένειας. «Οι οδηγίες δίνονται στους καπνοπαραγωγούς και τα καταστήματα με αγροεφόδια» αναφέρει ο κ. Μπανιώτης, εξηγώντας ότι «τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι εγκεκριμένα με βάση τη λίστα του υπουργείου». Προσθέτει ότι οι ψεκασμοί χρειάζεται να γίνουν στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα. «Καθώς βγουν τα φυτά και σταυρώσουν τα φύλλα τους, πρέπει να ξεκινήσει ο παραγωγός την επέμβαση, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη νεκρωτική ίωση». Σημειώνει ότι η ξηρασία ευνοεί τον θρίπα. Για να τον προλάβουν, χρειάζεται οπτική παρακολούθηση των χασλαμάδων από τον παραγωγό. «Εμείς προμηθευτήκαμε εντομοπαγίδες για να παρακολουθήσουμε τον θρίπα», προσθέτει.

Η καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη διανύει περίοδο φύτευσης, με τους παραγωγούς σε άσχημη ψυχολογία μετά την περσινή καταστροφή. «Η περιοχή του Γιακά είναι πρωιμότερη στους χασλαμάδες, δηλαδή έβαλαν τα σπορεία περίπου στις 20 Μαρτίου. Η περιοχή από την Κομοτηνή μέχρι τις Σάπες είναι πιο όψιμη». Το αν η καλλιέργεια θα είναι πρώιμη ή όψιμη συνδέεται άμεσα με το μικροκλίμα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Στο βουνό, για παράδειγμα, καθυστερούν γιατί κάνει κρύο και βάζουν τους χασλαμάδες στις αρχές Απριλίου.

Κοιτάζουν υπουργείο

Κρίσιμη είναι η συνάντηση του Εσάτ Χουσεΐν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, που αναμένεται να γίνει από μέρα σε μέρα. Ο πρόεδρος επιδιώκει να αποτυπώσει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Θράκη μετά την περσινή καταστροφική χρονιά και με βάση αυτή να ζητήσει επιπλέον 150 ευρώ/στρέμμα από de minimis αποζημιώσεις. Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο υπουργός είχε ανακοινώσει αποζημίωση 100 ευρώ/στρέμμα για τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, για ποσοστό ζημιάς άνω του 55%, ενώ ο Συνεταιρισμός ζητούσε τις ενισχύσεις επί 2,5. «Εάν δεν δώσουν επιπλέον χρήματα δεν θα μπορέσουν να πάνε οι παραγωγοί στα χωράφια», εξηγεί. Να θυμίσουμε ότι σε επιστολή του προς τον υπουργό τον Νοέμβρη, σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσε η νεκρωτική ίωση, ανέφερε ότι στους νομούς Ροδόπης και Έβρου καλλιεργούνται 57.790 στρέμματα από 6.196 παραγωγούς, με μέσο όρο εκμετάλλευσης τα 9,5 στρέμματα, εικόνα που αποτυπώνει τη δυσκολία αυτών να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

www.ypaithros.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr