Εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού στην αμερικάνικη αγορά συζητά η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ

12 Μαρτίου 201311:00

Τις θετικές προοπτικές του «ελληνικού τύπου γιαουρτιού» στην παγκόσμια αγορά και ειδικά στις ΗΠΑ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Βόλου «ΕΒΟΛ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η εταιρεία αυτό το διάστημα βρίσκεται σε συζητήσεις, με αμερικάνικη εταιρεία, για την εξαγωγή ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, κ. Νικήτας Πρίντζος, αυτό το διάστημα η εταιρεία πραγματοποιεί επαφές με τους Αμερικάνους ενδιαφερόμενους, ενώ τον επόμενο μήνα άνθρωποι της ΕΒΟΛ ετοιμάζονται να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Σύμφωνα με τον κύριο Πρίντζο, σε αυτή την προοπτική των εξαγωγών θα βοηθήσει ιδιαίτερα και μια νέα επένδυση της ΕΒΟΛ, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το φθινόπωρο και αφορά νέα υπερσύγχρονη μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος 2.500 τ.μ., συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ (μέσα από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής).

Να σημειωθεί ότι ήδη η ΕΒΟΛ, πριν από μερικές ημέρες, ανακοίνωσε επίσης την συνεργασία της με την αλυσίδα σούπερ – μάρκετ Μαρινόπουλος και ειδικότερα την παραγωγή δύο νέων γιαουρτιών παραδοσιακού τύπου για λογαριασμό της εταιρείας. Πρόκειται για το «Παραδοσιακό Πρόβειο Γιαούρτι Carrefour» και το «Παραδοσιακό Αγελαδινό Γιαούρτι Carrefour». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ μας έκανε γνωστό η γαλακτοβιομηχανία βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας και με άλλες αλυσίδες σούπερ – μάρκετ στην Ελλάδα και για άλλα προϊόντα που παράγει.

Η επένδυση
Όσον αφορά την επένδυση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ο κ. Ν. Πρίντζος αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «καταβάλουμε προσπάθεια μέσα στο προσεχές πεντάμηνο να ολοκληρώσουμε την επένδυση των 6,5 εκατ. ευρώ, την οποία προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς και αφορά μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος 2.500 τ.μ. Η επένδυση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε δυνατότητες παραγωγής περίπου 100 τόνων το 8ωρο. Παράλληλα, θα υπάρχει και επέκταση όλων των άλλων δραστηριοτήτων μας, όπως του τομέα του γιαουρτιού και της τυροκόμησης. Πιστεύω ότι το Σεπτέμβριο θα έχουμε έτοιμη αυτή την μονάδα η οποία υλοποιείται με επιδότηση από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” (το υπόλοιπο μέρος της επένδυσης πραγματοποιείται με ίδια κεφάλαια χωρίς δανεισμό)».

Εξαγωγές σε ΗΠΑ
Σε ερώτησή μας σχετικά με την σύναψη άλλων συμφωνιών σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές, ο κ. Πρίντζος μας αναφέρει: «αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε ένα ξεκίνημα διαπραγματεύσεων – ίσως τον επόμενο μήνα ταξιδέψουμε στις ΗΠΑ – για το ελληνικό γιαούρτι. Μάλιστα την Πέμπτη, 7 Μαρτίου είχαμε μια επίσκεψη από Αμερικανούς ενδιαφερόμενους στο εργοστάσιό μας. Διερευνούμε το θέμα της μεταφοράς η οποία θα πρέπει να γίνεται με γρήγορο τρόπο διότι η διάρκεια του γιαουρτιού δεν είναι πολύ μεγάλη. Πάντως φαίνεται ότι ανοίγει μια νέα “πόρτα”». Και προσθέτει: «παλαιότερα πολύ μεγάλες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έκανε η ΦΑΓΕ. Σήμερα, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Οι δυνατότητες που μπορούν να υπάρξουν με βάση την παραγωγική διαδικασία και με την επέκταση μέσα από την επένδυση που υλοποιούμε, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μια παραγωγή 50.000 έως 70.000 γιαουρτάκια την ημέρα».

Συνεργασία με Μαρινόπουλος
Τέλος σε ότι έχει να κάνει με την συνεργασία Μαρινόπουλου – ΕΒΟΛ, ο κ. Πρίντζος υπογραμμίζει στον ΑγροΤύπο: «πιστεύω ότι η κίνηση της αλυσίδας σούπερ – μάρκετ Μαρινόπουλος είναι πολύ θετική – που προτιμάει τα τοπικά προϊόντα – και θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρείες τροφίμων στην πατρίδα μας, προκειμένου να βοηθήσουμε ο καθένας από την πλευρά του τη χώρα .
Η ΕΒΟΛ με την παραγωγή αυτών των παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων που παράγει πάντα με σεβασμό στον καταναλωτή θα έχει σημαντική ωφέλεια, υπό την έννοια ότι τα προϊόντα της ΕΒΟΛ θα βρεθούν σε 650 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Η προοπτική αυτή θα βοηθήσει τον κτηνοτρόφο σε τοπικό επίπεδο (Μαγνησία αλλά και Θεσσαλία), αφού θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας, να “σταθούν όρθιοι” με καλύτερες τιμές. Η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ είναι διαχρονικά μεταξύ αυτών των εταιρειών που προσφέρουν στον κτηνοτρόφο τις καλύτερες τιμές σε όλα τα είδη γάλακτος.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
agrotypos.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr