Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

17 Οκτωβρίου 201315:30

Tα πανέμορφα μάρμαρα του Παρθενώνα που κοσμούν το Βρετανικό Μουσείο και η επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη, αποτελούν τον διακαή πόθο όλων των Ελλήνων.

Η ιστορία γνωστή σε όλους μας: ο αρχαιολάγνος Λόρδος Έλγιν, πρέσβης της Αγγλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφαίρεσε συστηματικά, από το 1801 ως το 1812, περίπου τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα και στη συνέχεια τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο το 1816.

Η υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων αναδείχθηκε σε κορυφαία εθνική απαίτηση κυρίως επί των ημερών της Μελίνας Μερκούρη. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την επιστροφή των Μαρμάρων, κυρίως σε διμερή βάση, μεταξύ Ελλάδος και Αγγλίας, με πενιχρά αποτελέσματα. Η αδιαλλαξία των Αγγλικών κυβερνήσεων, η έλλειψη οργανωμένης διεθνούς πίεσης, και η αδικαιολόγητη έλλειψη οργάνωσης από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν επιτρέψει την λύση του ζητήματος.

Αυτό όμως ενδέχεται να αλλάξει με τη νέα προσπάθεια από την “Ελβετική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα”, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει το ζήτημα από ένα διμερές πρόβλημα Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας, σε ένα μείζον πολιτιστικό Ευρωπαϊκό ζήτημα. Η Ελβετική Επιτροπή ιδρύθηκε το 2008 από τον Ντούσαν Σιντζάνσκι, γνωστό Σέρβο Πολιτικό Επιστήμονα, με κατοικία την Γενεύη, με σκοπό την οργάνωση και εξάπλωση γνώσης σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων. Ο καθηγητής Σιντζάνσκι είναι λάτρης της Ελλάδας, μιλά τέλεια Ελληνικά, (καθώς και Αγγλικά, Γαλλικά, Σερβικά και Ισπανικά) και η σύζυγός του είναι Ελληνίδα.

Γι’ αυτό το σκοπό, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, η Ελβετική Επιτροπή με την συνεργασία της Ευρωβουλευτή Ρόδης Κράτσα, οργάνωσαν συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κινητοποίησή της Ευρωπαϊκής γνώμης πάνω στο ζήτημα. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Ντούσαν Σιντζάνσκι, η Ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ο Ισπανός Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μιγκέλ Ανγέλ Μαρτινεζ, ο σύμβουλος πολιτισμού του Ιταλού Προέδρου Λουίς Γκοντάρτ, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης Τζό Λάινεν και ο αρχιτέκτονας του Μουσείου της Ακρόπολης Μπερνάρντ Τσούμι.

Το συνέδριο αυτό, μετά από συνεννόηση για κοινή δράση μεταξύ των Ντούσαν Σιντζάνσκι και Ρόδης Κράτσα, τόνισε την αναγκαιότητα λήψης Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή, από Βρετανία και Ελλάδα, λύση για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων. Αίσθηση προκάλεσε η ιδέα της δωρεάς των Μαρμάρων από το Βρετανικό μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης και η “ανταλλαγή” τους με άλλα αρχαία εκθεμάτα από την Ελλάδα, ως πράξη καλής θέλησης και των δύο πλευρών. Η ιδέα αυτή πιθανώς να αποτελέσει τη βάση εύρεσης ενός βιώσιμου διακανονισμού μεταξύ των δύο πλευρών, και την τελική κατάληξη ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί την Ελληνική κοινή γνώμη για δεκαετίες.

Για τώρα το στοίχημα της Ελβετικής Επιτροπής είναι να έρθει σε συνεννόηση με αρκετούς Ευρωβουλευτές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί άξονας πίεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο τη λήψη δράσης έπειτα από ψηφοφορία στο Στρασβούργο. Αρκετοί Έλληνες, αλλά και ξένοι Ευρωβουλευτές, έδωσαν το παρών στο συνέδριο και ένωσαν την φωνή τους για τα Μάρμαρα. Ο χρόνος θα δείξει αν ο Καθηγητής Σιντζανσκι θα καταφέρει, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κράτος, να βρει τη χρυσή τομή, και τα Μάρμαρα να επιστρέψουν σπίτι τους.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr