Ευρωπαϊκή έρευνα εκπέμπει SOS για τη δημοκρατία

27 Σεπτεμβρίου 201315:30

Νεοναζί δολοφονούν στην Ελλάδα. Η Γαλλία απειλεί να απελάσει τους Ρομά που ζουν στην επικράτειά της. Η Κροατία προχωρά σε ελιγμούς για να διασώσει έναν εγκληματία από την έκδοση σε άλλη χώρα. Στην Ισπανία η διαφθορά είναι εμφανής σε όλα τα θεσμικά όργανα.

Η Ευρώπη εμφανίζει διαρκώς όλο και πιο ανησυχητικά φαινόμενα από τα οποία προκύπτει μια σοβαρή διαπίστωση: Η δημοκρατία είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της πρώτης σοβαρής ανάλυσης που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ποιότητα του δημοκρατικού συστήματος, από το think tank Demos για την ομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου. Μια έκθεση που προειδοποιεί ότι Ελλάδα και Ουγγαρία αντιμετωπίζουν τους περισσότερους κινδύνους σε σχέση με το δημοκρατικό τους έλλειμμα.

Η αξιολόγηση

Η έκθεση του Demos αναφέρει πως στην ΕΕ τις χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία εμφανίζουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, «δεδομένης της ιστορίας των χωρών αυτών». Όμως στην Ουγγαρία και την Ελλάδα παρουσιάζεται η μεγαλύτερη πτώση στις δημοκρατικές πρακτικές.

Η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής – το όνομα του νεοναζιστικού κόμματος αναφέρεται 10 φορές μέσα στην έκθεση – και η είσοδός της στο Κοινοβούλιο καθώς και η άνοδος της αυταρχικής Δεξιάς στην Ουγγαρία αντιμετωπίζονται ως τα δύο πιο ακραία παραδείγματα της τάσης που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. «Η Άκρα Δεξιά ενεργοποιείται: είναι σε υπερδραστηριότητα, ετοιμοπόλεμη και έχει κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της.

Τα μεγάλα κόμματα, δυστυχώς, έχουν πολύ πιο χαμηλό προφίλ: Λες και η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι μια μάχη που δεν χρειάζεται πλέον να δίνουν», λέει ο Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, ισπανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. «Δεν μιλάμε πλέον μόνο για μια κρίση του ευρώ. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία που επηρεάζει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Η έκθεση, που περιλαμβάνει 264 σελίδες και παρουσιάστηκε χθες στο Λονδίνο, αποκαλύπτει σημαντικές αποτυχίες στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς, στον σεβασμό των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαπιστώνεται ότι «η Ευρώπη έχει γίνει πολύ λιγότερο ανεκτική προς τις μειονότητες τα τελευταία 15 χρόνια». Όσον αφορά τα κενά στη δημοκρατική διακυβέρνηση μέχρι πρόσφατα, συνδέονταν με τους νεοεισερχόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τις 12 χώρες που εντάχθηκαν μετά το 2004 συν την Κροατία εφέτος. Όμως η έρευνα του Demos, ενός έγκυρου βρετανικού think tank, περιέχει πολλές ενδείξεις ότι αυτή η παλίρροια έχει φθάσει και στις πιο παλιές δημοκρατίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η αύξηση των επιθέσεων εναντίον των μεταναστών σε όλες σχεδόν τις χώρες με την παράλληλη άνοδο νεοναζιστικών μορφωμάτων αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι προειδοποίησης για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Στη Γερμανία αυξάνεται το ποσοστό πολιτών που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να έχουν γείτονες μουσουλμάνους, τα μηνύματα που στέλνει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP στη Βρετανία είναι παρόμοια. Η έκθεση αναφέρεται στις «αμφιλεγόμενες πολιτικές όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία» στη Γαλλία καθώς και τα επεισόδια «διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος και τον έλεγχο των ΜΜΕ» στην Ιταλία. «Η δημοκρατία πρέπει να αξιολογείται συνεχώς», λέει ο Τζόναθαν Μπέρντουελ, εκ των συντακτών της έκθεσης. «Ακόμα και πολύ ισχυρές δημοκρατικές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις. Τα στοιχεία στην παρούσα έκθεση δείχνουν ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι απειλείται».

Προ κρίσης

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα αφορά την αποσύνδεση μεταξύ της οικονομικής κρίσης και την φθορά της δημοκρατίας. Διότι οι δείκτες, που καλύπτουν ουσιαστικά την περίοδο 2000-2008, αν και αρκετοί φθάνουν μέχρι το 2012, είχαν αρχίσει ήδη να πέφτουν πριν από το 2008, όταν η Ευρώπη ζούσε ακόμα σε ατμόσφαιρα ευημερίας. Η κατάσταση χειροτέρευσε με την έναρξη της ύφεσης. Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η φετινή χρονιά θα δώσει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα για την κατάρρευση της δημοκρατίας.

Η έρευνα καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενστερνιστεί τον ρόλο της ως φύλακα της δημοκρατίας, και όχι να θεωρεί εαυτόν αποκλειστικά ένα οικονομικό μπλοκ. Πέρα από τη διαπίστωση της σοβαρότητας του προβλήματος, διατυπώνονται και πιθανές λύσεις που συνοψίζονται σε έναν πιο ενεργό ρόλο της Κομισιόν για την παρακολούθηση της δημοκρατίας εντός των συνόρων της. Προτείνεται επίσης η θέσπιση ενός ανεξάρτητου οργανισμού που θα αξιολογεί αυστηρά και αντικειμενικά τη συμμόρφωση των χωρών-μελών στις δημοκρατικές αξίες.

Πηγή : spirospero.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr