simos1

Ευρωπαϊκές ειδήσεις στην ΕΡΤ μέσω της συνεργασίας με την EuroparlTV

9 Δεκεμβρίου 201216:36

simos1Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΕΡΤ και της Διαδικτυακής Τηλεόρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευroparl TV υπεγράφη τη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλου.

Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι η συνεργασία της ΕΡΤ με τη Ευroparl TV προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες, ιδίως στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, να ενημερώνονται συστηματικά για ευρωπαϊκά θέματα.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρμόδια για την πολιτική επικοινωνίας κυρία Άννυ Ποδηματά, αφού αναφέρθηκε στην αντικειμενική και ψύχραιμη προβολή των ευρωπαϊκών θεμάτων από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, χαρακτήρισε ως αμοιβαία επωφελή τη συγκεκριμένη συνεργασία, η οποία θα φέρει πιο κοντά τους Έλληνες πολίτες με τους υπόλοιπους ευρωπαίους και το αντίστροφο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Νίκος Σίμος αναφέρθηκε στο όφελος που θα έχει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση από τη χρήση του αξιόπιστου οπτικοακουστικού υλικού τη Ευroparl TV στις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές της, ενώ υπογράμμισε ότι ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση των Ελλήνων πολιτών με τους θεσμούς και τις λειτουργίες της Ε.Ε.

Στη δωρεάν παραχώρηση ενημερωτικού υλικού στην ΕΡΤ από τη Ευroparl TV και στην ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας ενόψει και της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. το 2014, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης κ. Αιμίλιος Λιάτσος, τονίζοντας ότι ανάλογες προσπάθειες γίνονται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της ΕΡΤ και του Έλληνα πολίτη.

Ο προϊστάμενος της Europarl TV κ. Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε ότι με τη σημερινή τελετή επισημοποιείται η συνεργασία των δύο φορέων και τίθενται στέρεες βάσεις για το μέλλον, ενώ παρουσίασε και οπτικοακουστικό υλικό της Ευroparl TV.

Στην τελετή παρέστησαν το μέλος Δ.Σ. της ΕΡΤ κυρία Άννα – Έννυ Μαγιάση και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, κ. Γιώργος Συριόπουλος – εκπρόσωπος της ΕΡΤ στη Ευroparl TV – κ. Κώστας Αργυρός και κυρία Εύα Μπούρα.

Η διαδικτυακή τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου www.europarltv.europa.eu έχει ήδη συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με 140 τηλεοπτικούς σταθμούς και ιστοτόπους από 20 και πλέον Ευρωπαϊκές χώρες. Η EuroparlTV ενημερώνει τους πολίτες της ΕΕ για τις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, μέσα από την απευθείας μετάδοση κοινοβουλευτικών συνόδων και συνεδριάσεων επιτροπών, προγράμματα ειδήσεων και συζητήσεων, καθώς και εκπαιδευτικά βίντεο, με υποτίτλους στις 22 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της συνεργασίας με την ΕΡΤ, είναι η παροχή μεγαλύτερης γνώσης και ενημέρωσης στους Έλληνες πολίτες για ευρωπαϊκά θέματα, με τη μετάδοση προγραμμάτων της EuroparlTV από τα κανάλια της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και την αξιοποίηση ενημερωτικού υλικού από τις ειδήσεις και τις ειδησεογραφικές εκπομπές της.

Bάσει της συμφωνίας παραχωρούνται για προβολή από την ΕΡΤ το δελτίο ευρωπαϊκών ειδήσεων “European News In Brief”, η εβδομαδιαία παραγωγή “7Days” με δυνατότητα προσθήκης ελληνικού πάνελ, οι εκπομπές “Reporter” με δημοσιογραφικές έρευνες για όλους τους τομείς των ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς και σειρά παιδικών εκπομπών με θεματικό άξονα την εξέλιξη της Ε.Ε.

Όσον αφορά στις τεχνικές παροχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει στην ΕΡΤ τεχνικές διευκολύνσεις (στούντιο, φορητά συνεργεία, auto cue, μοντάζ σε συστήματα avid και aurora) και αρχειακό υλικό, για καθημερινές ραδιοτηλεοπτικές καλύψεις από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Το υλικό θα αποστέλλεται στην Αθήνα μέσω διαδικτυακής ταινιοθήκης ftp σε υψηλή ανάλυση. Αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες παρέχονται επίσης τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς κόστος για την ΕΡΤ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr