Έτος «Ελ Γκρέκο» το 2014

2 Ιανουαρίου 201414:30

Τετρακόσια χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο El Greco, συμπληρώνονται φέτος, και οι χώρες στις οποίες έζησε κατά τη διάρκεια της ζωής του, η Ισπανία και η Ελλάδα τιμούν τον μεγάλο Κρητικό ζωγράφο με εκδηλώσεις και μεγάλες εκθέσεις.

Κυρήσσοντας το 2014 έτος «Ελ Γκρέκο», η Ισπανία θα παρουσιάσει δύο μεγάλες εκθέσεις στη Μαδρίτη και στο Τολέδο. Η πρώτη με τίτλο «Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική» (24 Ιουνίου στο Μουσείο Πράδο) επιχειρεί να αναδείξει την επιρροή που άσκησε ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος- υπήρξε κατά γενική ομολογία ένας πρώιμος πατέρας του μοντερνισμού- στην μοντέρνα τέχνη. Στη δεύτερη έκθεση «Ο Γκρέκο στο Τολέδο» το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 80 έργα του καλλιτέχνη που θα μεταφερθούν στο Τολέδο από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, αλλά και από εκκλησίες της πόλης.

Το έτος «Ελ Γκρέκο» θα γιορταστεί στην Αθήνα με τρεις εκθέσεις που αναμένεται να παρουσιαστούν τον Νοέμβριο: «Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου» στο Βυζαντινό Μουσείο, «Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» στο Μουσείο Μπενάκη.

el greco_02012014125007

Ακολουθεί το Ηράκλειο της Κρήτης και η έκθεση «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», που αναμένεται να εγκαινιαστεί στη γενέτειρα του ζωγράφου τον Ιούνιο. Με βασικά εκθέματα τους δύο πίνακες του Ελ Γκρέκο, η «Βάπτιση του Χριστού» και η «Αποψη του όρους Σινά», που εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στην έκθεση θα πλαισιωθεί και με άλλα έργα του ζωγράφου, που θα έρθουν από την Ιταλία, την χώρα που ο Θεοτοκόπουλος μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους ζωγράφους της εποχής, όπως ήταν ο Τιτσιάνο.

Πηγή : ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr