Η αιθαλομίχλη θα φέρει καρκίνο (!) έπειτα από λίγα χρόνια

27 Δεκεμβρίου 201320:41

Σοκ προκαλεί η προειδοποίηση καθηγητών του ΑΠΘ ότι η αιθαλομίχλη παρουσιάζει καρκινογόνο δράση ακόμη κι αν οι μετρήσεις είναι κάτω από τα όρια επιφυλακής. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι οι συνέπειες της ρύπανσης γίνονται αντιληπτές έπειτα από λίγα χρόνια.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Γιάννης Παντής, καθηγητής Οικολογίας του ΑΠΘ, και ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τονίζουν ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι επιπτώσεις από τη μακροχρόνια έκθεση στην αέρια ρύπανση» και σημειώνουν ότι «την αιθαλομίχλη αποτελούν σωματίδια εμπλουτισμένα με οργανικές ενώσεις και μέταλλα, προϊόντα καύσεων υποπροϊόντων θέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά, όπως έχει αποδειχθεί από σειρά διεθνών ερευνών, έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά έπειτα από λίγα χρόνια και όχι σήμερα».

Οι καθηγητές υπογραμμίζουν ότι «στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης», τονίζοντας ότι «με την έννοια αυτή η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πάρει μέτρα αν η ρύπανση περάσει τα όρια που η ίδια ορίζει είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, παραπλανητική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Επίσης, εξηγούν ότι «η αιθαλομίχλη έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του».

Αμεσα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και όσοι ζουν σε ακραίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι «επιτακτική η λήψη αναγκαίων μέτρων, που θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση».

Την ίδια ώρα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης στον νομό. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί. Χθες πάντως οι μετρήσεις έδειξαν «κόκκινο», καθώς στον σταθμό της οδού Λαγκαδά το ποσοστό των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό αέρα.

Οπως έγινε γνωστό, απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιαδήποτε καύση σε ανοιχτούς χώρους. Διακόπτεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ συνιστάται η εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς.

Θάνος Χερχελετζής dimokratianews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr