Οι εταιρείες πετρελαιοειδών που ανακαλύπτουν κλέφτες πρατηριούχους, παρανομούν

10 Φεβρουαρίου 201713:11

Μετά την ιδιωτική έρευνα του ΣΕΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρείας Εμπορίας Πετρελαιοειδών) στην Θεσσαλονίκη με το όχημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το αποτέλεσμα ότι το 10% των Πρατηριούχων παραδίδει λιγότερα καύσιμα στις αντλίες (αν και η είδηση από την έρευνα θα έπρεπε να είναι ότι το 90% δεν κλεβει), υπήρξε μια αναστάτωση στα Πρατήρια της Θεσσαλονίκης αφού ο ΣΕΕΠΕ δεν έδωσε στην δημοσιότητα ποια πρατήρια κλέβουν, αν οι εταιρείες συνεχίζουν να προμηθεύουν καύσιμα τα πρατήρια που παρανομούν και αν έχουν κατεβάσει τα σήματα τους από αυτά τα πρατήρια. Επίσης το ερώτημα που θέτουν και μάλιστα με έμφαση οι πρατηριούχοι αν ανάμεσα στα ελεγχόμενα πρατήρια ήταν και αυτά των εταιρειών

Στα πρατήρια που επισκεφτήκαμε οι πρατηριούχοι ήταν πραγματικά εξοργισμένοι και με δυσκολία μας απαντούσαν στις ερωτήσεις μας. Όπως μας ανέφερε πρατηριούχος «ο κόσμος έρχεται στο μαγαζί μας και αντί να τον εξηπηρετήσουμε με τις υπηρεσίες μας απολογούμαστε λες και είμαστε όλοι κλέφτες, με τις έρευνες που βγαίνουν στην δημοσιότητα χωρίς στοιχεία δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα»

Πρόστιμα στις εταιρείες για παράδοση νοθευμένων καυσίμων σε πρατήρια

Από την εξέλιξη του ρεπορτάζ φάνηκε και η αιτία της αγανάκτησης των πρατηριούχων, Βρεθήκαμε σε πρατήριο στα δυτικά έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης ο οποίος μας έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα.
«Όπως βλέπεται το μαγαζί μου είναι άδειο, δουλειά δεν υπάρχει, ελάτε να σας ανοίξω τα μάτια» και μας έβαλε να κάτσουμε στον υπολογιστή. «Για να δούμε ποιοι πραγματικά και αποδεδειγμένα παρανομούν αλλά δεν το λέει κανείς» μας είπε και μας έβαλε στην σελίδα του ΥΠΕΚΑ και μας οδήγησε στην ενότητα με τα πρόστιμα στις εταιρείες, «το ξέρατε ότι βάζουν πρόστιμα και στις εταιρείες, το έχετε διαβάσει πουθενά, σας έχει ενημερώσει κανείς; δείτε τα πρόστιμα στις εταιρείες εδώ

διαβάστε την απάντηση της ΕΛΙΝ εδώ

Εκεί ανακαλύψαμε ότι στις εταιρείες επιβάλλονται πρόστιμα και μάλιστα για νοθευμένα καύσιμα. Μάλιστα τα δύο τελευταία επιβλήθηκαν στην ΕΛΙΝ και αυτό έχει την σημασία του γιατί η εταιρεία αυτή ανήκει στον Πρόεδρο του ΣΕΕΠΕ και υποτίθεται ότι ελέγχονται τα καύσιμα που διατίθενται από τα πρατήρια της από το ΕΜΠ με το οποίο όπως διαφημίζουν συνεργάζονται, και ο  οποίος (ΣΕΕΠΕ) έκανε την έρευνα και ανακάλυψε τους πρατηριούχους που κλέβουν αλλά τους κρύβει!!!!
Και εδώ είναι το ερώτημα, πως είναι δυνατόν αυτός που παρανομεί να βγαίνει και να κάνει έρευνα για άλλους που παρανομούν; Μπορεί να ισχύει και εδώ ότι και στην καμήλα που δεν βλέπει τη καμπούρα της αλλά μπορεί να θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου αποπροσανατολίζοντας τον;

Τι συμβαίνει με τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις

Η κουβέντα με τον Πρατηριούχο είχε και άλλες εκπλήξεις, μάθαμε επίσης ότι ενώ υπήρχαν δύο ειδών Πρατήρια, τα Δημοσίας χρήσης και τα Ιδιωτικής χρήσης τώρα εμφανίστηκαν και οι απλές εγκαταστάσεις οι οποίες δεν ελέγχονται από κανέναν. Ρωτώντας τι είναι αυτές και ποιοι τις τροφοδοτούν, μάθαμε ότι όποια επιχείρηση έχει μια μεγάλη αυλή μπορεί να βάλει δεξαμενές για όλα τα είδη των καυσίμων ακόμη και υγραέριο κίνησης και να τροφοδοτεί τα ι.χ. οχήματα του αλλά και τα συνεργαζόμενα με την επιχείρηση και βέβαια κατά βάση τα τροφοδοτούνε οι εταιρίες οι οποίες μάλλον «βάλανε και το χεράκι τους για να γίνει αυτό το έκτρωμα νόμος » όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν.

Μάλιστα από ότι μαθαίνουμε τα ι.χ πρατήρια πλέον κατέθεσαν την άδεια της ι.χ λειτουργίας πρατηρίου που είχαν και πλέον λειτουργούν έτσι απλά χωρίς έλεγχο, από την μία μεριά έχουμε το σύστημα εισροών και εκροών και από την άλλη δημιουργεί το κράτος πηγές παραβατικότητας αφού εκεί δεν γίνετε κανένας έλεγχος. Οι εταιρίες εμπορίας διαλέγουν ποιες επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα τις τροφοδοτούν σε ανταγωνιστικές τιμές απευθείας και αρπάζουν το έργο των πρατηριούχων χωρίς βεβαίως να ελέγχονται ως προς την ποιότητα διότι κανείς εκεί δεν κάνει έλεγχο.

Άμεσα η ερώτηση που προκύπτει είναι «μήπως πηγαίνει εκεί το ΕΜΠ και δεν το ξέρουμε;» Αναρωτήθηκε ο πρατηριούχος, και συνεχίζοντας μας είπε «σκεφτείτε ένα περιφραγμένο χώρο με ψηλή περίφραξη που μπορεί να μπαινοβγαίνουν βυτιοφόρα χωρίς να ελέγχονται.»

Τελικά κάνει κάποιος έλεγχο στη ποιότητα και τη ποσότητα που παραδίδουν οι εταιρίες στα πρατήρια; Από τα παραπάνω προκύπτει πως όχι και από ότι φαίνετε έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των εταιριώνκαι πρατηριούχων με τους τελευταίους προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα ‘οσα αναφέραμε επικοινωνήσαμε  με πολλούς από αυτούς στην Θεσσαλονίκη και το κλίμα που εισπράξαμε; Είναι έξαλλοι με τον τρόπο που επικοινωνικοποιήθηκε η έρευνα του ΣΕΕΠΕ και ακούσαμε διάφορα όπως «μάχαιραν έδωκες μάχαιραν θα λάβεις» , «κανένας δεν είναι μόνος του στην αγορά»  «έχουμε ράμματα για τη γούνα τους» «για δες ποιοι μιλάνε» και από ότι καταλάβαμε έχουν  «αρματωθεί» για πόλεμο όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο τελευταίος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr