Έσωσαν τα χωράφια και «έκαψαν» τα σπίτια των αγροτών

5 Αυγούστου 201409:15

«Την αιτία του κακού» προσπαθούν να εντοπίσουν και να διορθώσουν πλέον στο υπουργείο Οικονομικών, για τα εκκαθαριστικά-“έκτρωμα” που έβγαλε ο ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να έχουν καταλήξει σε λύση που θα αίρει τις αδικίες και να μειώνει τον φόρο στις εξόφθαλμες στρεβλώσεις που διαπιστώνονται κατά τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων, χωρίς όμως παράλληλα να τινάξει στον αέρα την είσπραξη των 3,2 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τις πρώτες δόσεις των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών και, όποιες μειώσεις υπάρξουν, θα τους «πιστωθούν» στα τέλη του 2014 ή …του χρόνου, με συμψηφισμό που θα μειώνει επόμενες δόσεις ή τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Πηγή της ανωμαλίας πάντως, όπως δείχνουν τα ως τώρα αποτελέσματα της εκκαθάρισης, ήταν η σύγκρουση των «αγροτοπατέρων» βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τον περασμένο χειμώνα, που οδήγησε σε δραματικές αλλαγές το αρχικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αυτό προκύπτει αν αναλογιστεί κανείς ότι:

– «γλίτωσαν» μεν τα χωράφια των αγροτών, καθώς ο φόρος που πληρώνουν είναι γενικά πολύ μικρότερος έναντι των αρχικών σχεδιασμών αφού, για παράδειγμα, για 105 στρέμματα δενδροκαλλιέργειες στην Θεσσαλία ο ΕΝΦΙΑ βγήκε στα 260 ευρώ αντί στα 2.600 (περίπου 2,4 ευρώ αντί έως 20 ευρώ το στρέμμα), για 4 στρέμματα ελιές στην Ηλεία ο ΕΝΦΙΑ φτάνει στα 8 ευρώ και για 250 τετραγωνικά στο Δήλεσι στα 71 λεπτά του ευρώ,
– αντιθέτως όμως επεβλήθηκε ο «συμπληρωματικός φόρος» που οδηγεί μέχρι και σε δεκαπλασιασμό του φόρου στα «εντός οικισμού» χωράφια και
– δεν μειώθηκε, επιπλέον, το βάρος στα αστικά ακίνητα.

Ο συνδυασμός των αλλαγών αυτών, που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2013, «ήρθε και έδεσε» με τις αδυναμίες καταγραφής των αγροτεμαχίων και την έλλειψη σωστών τιμών υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, τα οποία ήταν γνωστό πως αποτελούσε την “αχίλλειο πτέρνα” του εγχειρήματος για την επιβολή φόρου στα μη αστικά ακίνητα.

Αντί όμως να μπει ένας χαμηλός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο γης, όπως σχεδιαζόταν, ακολουθήθηκαν λύσεις όπως ο συμπληρωματικός φόρος. Έτσι, για τις περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, οι τιμές χωριά και μικρούς οικισμούς «πήραν φωτιά», γιατί η εφορία τις άντλησε από γειτονικές περιοχές μεγαλύτερης αξίας. Ουσιαστικά οι τιμές «αστικοποιήθηκαν» και οι επιβαρύνσεις πολλαπλασιάστηκαν με την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου.

Χθες πάντως, εκτός από την παραδοχή των λαθών που και το υπουργείο Οικονομικών έκανε, κατατέθηκε και τροπολογία στη Βουλή για να μην πληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων (κυρίως για χωράφια αγροτών) που το εκκαθαριστικό τους είναι κάτω των 5 ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν διαγράφεται αλλά μεταφέρεται για είσπραξη με τον ΕΝΦΙΑ του 2015, διότι στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως αυτό συμβαίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτητητών και θα χάνονταν μεγάλα ποσά. Υπολογίζεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι περίπου 810.000 ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ μικρότερο από 10 ευρώ.
protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr