Αισιοδοξία Τραμπ για συμφωνία με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

17 Αυγούστου 201909:23

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ καλή συζήτηση με θέμα συζήτησης το Αφγανιστάν. Από πολλούς στο αντίπαλο στρατόπεδο αυτού του πολέμου που κρατάει 19 χρόνια, και από εμάς, επιδιώκεται να κλειστεί μια συμφωνία — αν είναι εφικτό!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά τη συζήτηση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μερικά λεπτά νωρίτερα ότι σημειώνεται πρόοδος στην προετοιμασία για τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η συνομιλία ανάμεσα στον Τραμπ και τους συνεργάτες του που πήγε «πολύ καλά».

Ο αμερικανός πρόεδρος συζήτησε, από το ιδιωτικό κλαμπ του γκολφ που του ανήκει στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρσι, με κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, του στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ.

«Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις και την ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης και συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η συνομιλία εκτυλίχθηκε πολύ καλά και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Χόγκαν Γκίντλι, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Σε στενή και συνεχή συνεργασία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πλήρους ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της βίας και μιας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πομπέο σε δική του ανακοίνωση.

Στη συζήτηση πήραν επίσης μέρος, κατά τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο ειδικός επιτετραμμένος στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ και η διευθύντρια της CIA, η Τζίνα Χάσπελ.

Η συζήτηση καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πιο πρόσφατου κύκλου διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ.

Πολλές πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση εκμυστηρεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ότι η ανακοίνωση μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους Ταλιμπάν ενδέχεται να επίκειται άμεσα, όμως μένουν να διευθετηθούν ορισμένα θέματα και ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ μπορεί να ταξιδέψει στην περιοχή τις προσεχείς ημέρες για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο αμερικανοαφγανός διπλωμάτης ανέφερε μετά το τέλος του πιο πρόσφατου, του όγδοου κατά σειρά, κύκλου διαπραγματεύσεων ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε «τεχνικές λεπτομέρειες» και ήταν «παραγωγικές».

Οι Αμερικανοί άρχισαν απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν πριν από περίπου έναν χρόνο.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, όπου είναι ανεπτυγμένοι το τρέχον διάστημα 14.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο Τραμπ επαναλαμβάνει πως θέλει να τερματιστεί ο δαπανηρός αυτός πόλεμος, ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στην ιστορία της χώρας του και να «γυρίσουν τα αγόρια στα σπίτια τους».

Η ενδεχόμενη απόσυρση μέρους ή του συνόλου των στρατευμάτων προκαλεί τον φόβο σε αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού και αμερικανούς κοινοβουλευτικούς ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα κλιμακωθεί και η χώρα θα μετατραπεί ξανά σε ασφαλές καταφύγιο για την Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις και δυνητικά σε εφαλτήριο για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Αμερικής και συμμάχων της.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr