Ερχονται πρόστιμα 150 ευρώ για όσους δεν πέρασαν ΚΤΕΟ έως 29 Σεπτεμβρίου

26 Σεπτεμβρίου 201808:28

Μόλις τέσσερις ημέρες έμειναν, μαζί με τη σημερινή, μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για τα ΚΤΕΟ προκειμένου να αποφευχθούν πρόστιμα 150 και πλέον ευρώ. Οσοι δεν έχουν περάσει το αυτοκίνητό τους ή τη μηχανή τους από ΚΤΕΟ, καλό θα ήταν να σπεύσουν, διότι από την 1η Οκτωβρίου 2018 θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4530/30-3-2018 (άρθρο 55), ο οποίος και επιβάλει πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους αμέλησαν αυτή τους την υποχρέωση. Υπολογίζεται πως περίπου 1εκατ. οχήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν ακόμη ανοιχτή αυτή την εκκρεμότητα.

Η ισχύς του νόμου 4530 αρχίζει από 1ης Οκτωβρίου και απλοποιεί τη διαδικασία εντοπισμού των μη ελεγχθέντων οχημάτων, αφού με τις νέες τεχνολογίες μπορεί το κράτος πολύ εύκολα να γνωρίζει τους παραβάτες, «με το πάτημα ενός κουμπιού». Και αυτό διότι πλέον όλα τα ΚΤΕΟ, δημόσια και ιδιωτικά, είναι συνδεδεμένα online με τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο ποιο όχημα πέρασε ΚΤΕΟ και πότε. Εφόσον το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ το πρόστιμο θα βεβαιώνεται ταμειακά από τη φορολογική διοίκηση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η οφειλή θα εμφανιστεί στο Taxisnet. Σημειώνεται πως ο νόμος δεν κάνει διάκριση σε αυτοκίνητα, δίκυκλα ή φορτηγά και αναφέρεται σε οχήματα εν γένει. Εχοντας, λοιπόν, φθάσει το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να σημειωθεί για ακόμη μία φορά συνωστισμός στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας.

Τι ισχύει για τα πρόστιμα και τα ΚΤΕΟ; ΚΤΕΟ περνούν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές) στα 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία και έπειτα κάθε δύο χρόνια (εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα που περνούν κάθε χρόνο). Αν ένα όχημα δεν περάσει εντός προθεσμίας το ΚΤΕΟ, επιβαρύνεται με πρόστιμο που για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης είναι 16 ευρώ, για μέχρι έξι μήνες 33 ευρώ και για πάνω από έξι μήνες 65 ευρώ. Τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές) που θα εντοπιστούν να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα επιβαρυνθούν πρόσθετα από τα παραπάνω ποσά με πρόστιμο 150 ευρώ που θα αναρτηθεί στην καρτέλα τους στο Taxis. Ο εντοπισμός των οχημάτων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης της βάσης δεδομένων των οχημάτων που έχουν περάσει ΚΤΕΟ, η οποία υπάρχει στο υπουργείο Μεταφορών και της βάσης του υπουργείου Οικονομικών στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα οχήματα. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων.

Πάντως, μετά τη λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ εδώ και 15 χρόνια η διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας είναι μια μάλλον εύκολη υπόθεση που με προγραμματισμένο ραντεβού διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Το μέτρο έχει στόχο και προφανώς συμβάλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα. Τα περισσότερα ιδιωτικά ΚΤΕΟ είναι ανοικτά καθημερινά μέχρι και τις 7 το απόγευμα, ενώ το Σάββατο τελευταία μέρα οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία είναι ανοικτά μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr