Έρχεται νέο συμπληρωματικό μνημόνιο

25 Μαΐου 201619:28

Ένα νέο, συμπληρωματικό Μνημόνιο θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν ώστε να γίνει η εκταμίευση των 7,5 δισ. τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνει ότι εφόσον εγκριθεί το συμπληρωματικό Μνημόνιο από το Δ.Σ. του ESM, τότε θα γίνει και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο.

«Με ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Πάνω απ’ όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».

Τα κέρδη και τα επικίνδυνα σημεία στη συμφωνία 

Στα θετικά για την Αθήνα καταγράφονται:

 • Η εκταμίευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου, με την οποία θα αποπληρωθούν τα χρέη στους δανειστές.
 • Εκτιμάται ότι περί τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, είτε σε προμηθευτές, είτε σε ιδιώτες.
 • Η εκταμίευση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον όμως όλα πάνε καλά.
 • Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την επαναφορά του waver, να γίνουν δηλαδή ξανά δεκτά τα ελληνικά ομόλογα.
 • Ενδεχομένως να υπάρξει απόφαση και για συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.

Τα επικίνδυνα σημεία στη συμφωνία:

 • Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και η Ελλάδα πάρει τη δόση ξεκινάει η δεύτερη αξιολόγηση για το φθινόπωρο με θέματα-«κόκκινες γραμμές», όπως τα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, ο 13ος και ο 14ος μισθός.
 • Το φθινόπωρο θα φανεί η πορεία των εσόδων και θα ξεκαθαρίσει αν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».
 • Η αναφορά του επικεφαλής του ESM στο θέμα των δανείων. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μίλησε για «πώληση όλων των δανείων στα ξένα funds» ως μία από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
 • Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που ζητούν οι δανειστές στη λίστα των προαπαιτουμένων για να δώσουν το «πράσινο φως» για τη δόση.
 • Για το χρέος υπήρξαν μόνο δηλώσεις για έναν οδικό χάρτη.
 • Υπάρχει η εκκρεμότητα για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

toxrima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr