Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά στην Τράπεζα Πειραιώς

11 Φεβρουαρίου 201609:45

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και οι τρεις της Ξάνθης, με θέμα την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τη Τράπεζα Πειραιώς.

Στο κείμενο αναφέρεται:

Η Τράπεζα Πειραιώς, μια από τις μεγαλύτερες συστημικές Ελληνικές Τράπεζες, απασχολεί σήμερα περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους. Ωστόσο, οι εργασιακές σχέσεις όπως διαγράφονται μέχρι και αυτή τη στιγμή δίνουν μια εικόνα τουλάχιστον αποθαρρυντική, όπως αναφέρουν  οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα ετών καταπατώνται επανειλημμένα και διαρκώς, και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα χρήζουν οριστικής αντιμετώπισης.
Συγκεκριμένα,  o ίδιος ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ) αναφέρει επίσημα μια σειρά από παραβιάσεις της Εργατικής Νομοθεσίας από πλευράς της Διοίκησης της Τράπεζας.

1)Οι εργαζόμενοι στερούνται των νόμιμων ημερών άδειας.
Με ευθύνη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού ,υπόλοιπα κανονικής άδειας παρελθόντων ετών εμφανίζονται να μετακινούνται αυθαίρετα στο νέο ημερολογιακό έτος για μεγάλη  μερίδα εργαζομένων, μη ανταποκρινόμενοι στις κατ’ελάχιστον συμβατικές έναντι του προσωπικού υποχρεώσεις τους περί των προσαυξήσεων και αποζημιώσεων, που προβλέπονται στις εν λόγω περιπτώσεις.
2) Συστηματική Παραβίαση του ωραρίου.
Το νόμιμο ωράριο εργασίας,όπως αυτό  προκύπτει από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Τραπεζών-ΟΤΟΕ, παραβιάζεται συστηματικά από την Τράπεζα Πειραιώς, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από ελέγχους που έχει κάνει το ΣΕΠΕ και τις συνακόλουθες εκθέσεις του, σε επισκέψεις του στους χώρους εργασίας της Τράπεζας, κατόπιν παρέμβασης του ίδιου του Σωματείου των εργαζομένων.
3) Άρνηση Καταβολής επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού.
Παρά το γεγονός ότι το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού καταβάλλεται υποχρεωτικά σύμφωνα και πάλι με τα όσα ορίζει η κλαδική σύμβαση Τραπεζων-ΟΤΟΕ,με μοναδικές προυποθέσεις την προσχολική ηλικία των παιδιών και την απουσία ιδιόκτητου παιδικού σταθμού της τράπεζας, οι εργαζόμενοι- δικαιούχοι της Τράπεζας Πειραιώς αποκλείονται από τη λήψη του εν λόγω επιδόματος, με αιτιολογία ότι ο/η σύζυγος είναι άνεργος/η ή ότι δεν ασκούν με Δικαστική Απόφαση την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου. Και πάλι οι εργαζόμενοι προσέφυγαν για το ζήτημα στην Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, και την Γραμματεία Ισότητας ΟΤΟΕ, από όπου απέσπασαν σχετικές γνωμοδοτήσεις, που καταδεικνύουν  το παράτυπο των ενεργειών της Τράπεζας.
4) Παρακώληση Συνδικαλιστικής Δράσης
Η ανάδειξη από πλευράς του Σωματείου μια σειράς από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τις εργασιακές συνθήκες όλων των εργαζομένων, οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις, και η προσφυγή στα αντίστοιχα όργανα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση της νομιμότητας στους εργασιακούς χώρους και την κατοχύρωση της συνταγματικά προβλεπόμενης ισότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης  από πλευράς της Διοίκησης της τράπεζας ή οποία επενέβη στο επιτρεπτό μέγεθος των διακινούμενων αρχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας του Σωματείου προς τους εργαζόμενους, αποκλείοντας αρχεία μεγαλύτερα των 30Kb. Μάλιστα, τον συγκεκριμένο αποκλεισμό  είχε αναλάβει να άρει η τράπεζα σε προηγούμενη τριμερή συμφιλιωτική σύσκεψη που είχε γίνει υπο την προεδρία τέως Υφυπουργού Εργασίας, υποχρέωση που μέχρι σήμερα παραμένει σαν αίτημα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από πλευράς της Διοίκησης της Τράπεζας;
Β) Θα διερευνηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας το ζήτημα της αδήλωτης υπερωριακής απασχόλησης στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη;
Γ)Πώς θα αποκατασταθεί η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, η άρση των εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση, η εφαρμογή του Οργανισμού Προσωπικού σε θέματα προσλήψεων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:
Μπάρκας Κώστας
Ακριώτης Γεώργιος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγενά Άννα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία
Γιαννακίδης Στάθης
Γκιόλας Ιωάννης
Δέδες Ιωάννης
Ζειμπέκ Χουσεϊν
Θελερίτη Μαρία
Θεοφύλακτος Ιωάννης
Θηβαίος Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καββαδία Αννέτα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρα Γιουσούφ Αϊχάν
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Καρακώστα Ευαγγελία
Καστόρης Αστέριος
Κατριβάνου Βασιλική
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
Κωνσταντινέας Πέτρος
Λιβανίου Ζωή
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαλωμενάκης Αντώνιος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μουμουλίδης Θέμης
Ντζιμάνης Γεώργιος
Πάλλης Γεώργιος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Νίκος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Αναστάσιος
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σπαρτινός Κώστας
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στέφος Ιωάννης
Στογιαννίδης Γρηγόριος
Συρίγος Αντώνιος
Τζούφη Μερόπη
Τσίρκας Βασίλειος

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr