Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Δένδια: Θα αναλάβει τη φύλαξη της Βουλής εταιρεία που συνδέεται με βασανισμούς κρατουμένων στο Ιράκ

13 Μαρτίου 201314:09

Σύγχυση συνεχίζει να επικρατεί σχετικά το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει κλείσει συμφωνία για τη φύλαξη του Κοινοβουλίου ή και άλλων δημοσίων κτιρίων από την ιδιωτική εταιρεία παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών Academi (πρώην Ze, πρώην Blackwater).

Όπως επισημαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Δημόσια Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, η εταιρεία  συνδέεται με το γνωστό «αμαρτωλό» παρελθόν, εντός κι εκτός ΗΠΑ (το όνομά της έχει συνδεθεί με δολοφονίες ιρακινών πολιτών και με βασανιστήρια κρατουμένων στο Ιράκ αλλά και παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας σχετικά με παράνομες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού).

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι βουλευτές Ρένα Δούρου, Θοδωρής Δρίτσας και Δημήτρης Τσουκαλάς:

“Η σύγχυση σχετικά με την ανάληψη της φύλαξης του κτιρίου της Βουλής, που προκλήθηκε από συνέντευξη Έλληνα διπλωμάτη σε καναδική, ειδησεογραφική ιστοσελίδα (του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στις 17 Δεκεμβρίου 2012 στη διαδικτυακή εφημερίδα του Καναδά, The Millstone), συντηρείται γιατί παρά το γεγονός ότι η εταιρία, μέσω του εκπροσώπου της, με ανακοίνωση προς το περιοδικό Newstatesman (24 Φεβρουαρίου), δήλωσε ότι «ποτέ σήμερα ή στο παρελθόν, είχε προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας σε οποιοδήποτε τμήμα της ελληνικής κυβέρνησης», η ίδια η κυβέρνηση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δεν διαψεύδουν τα περί του αντιθέτου αναγραφόμενα στον Τύπο.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι απλά, έχουν ωστόσο καίρια σημασία για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την εθνική κυριαρχία.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:

· Υπήρξε ποτέ κάποια επαφή με ιδιωτική εταιρία παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αναλάβει τη φύλαξη του Κοινοβουλίου ή άλλων δημοσίων χώρων ή να προσφέρει τεχνογνωσία ή εκπαίδευση ή κάποιον συνδυασμό των παραπάνω;

· Αν υπήρξε, ποια ήταν η κατάληξή της;

· Γιατί μέχρι σήμερα ο κ. Υπουργός δεν έχει μπει στον κόπο να διαψεύσει τα αναγραφόμενα στον Τύπο;

· Γιατί, συγκεκριμένα δεν διέψευσε δημοσίευμα της Athens News (http://www.athensnews.gr/portal/1/57401) της 1ης Αυγούστου του 2012, σύμφωνα με το οποίο: «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να αναδιατάξει τα καθήκοντα περίπου 1.000 αστυνομικών, 100 περιπολικών και 60 δικυκλιστών. Μια ιδιωτική εταιρία ασφαλείας θα αναλάβει την ασφάλεια του κτιρίου της Βουλής;”

news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr