kontos 12

Ερώτηση Κοντού για την παράνομη διακίνηση τσιγάρων και καπνού. Απώλειες για το κράτος και κίνδυνοι για την υγεία

28 Αυγούστου 201318:10

Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός θέτει το ζήτημα της αύξησης της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνοού στη χώρα.

Στο κείμενο της ερώτησής του αναφέρει:

Τους τελευταίους μήνες είναι όλο και πιο απογοητευτικά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πώς εξελίσσεται το θέμα της παράνομης πώλησης τσιγάρων και χύμα καπνού στην ελληνική αγορά.

Δυστυχώς, παρά την όποια προσπάθεια για την αντιμετώπισή του, το φαινόμενο του «λαθρεμπορίου» στα δύο αυτά καπνικά προϊόντα προσλαμβάνει διαστάσεις πολύ σοβαρές και οι συνέπειές του πλήττουν σημαντικά :

*την Πολιτεία, η οποία χάνει πολύτιμα έσοδα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα,

*τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της πτώσης που καταγράφεται στη ζήτηση των νόμιμων προϊόντων στην αγορά,

*τους εργαζόμενους στον κλάδο της τσιγαρετοβιομηχανίας, οι οποίοι βλέπουν τις θέσεις εργασίας τους να συρρικνώνονται  την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα «καλπάζει»,

*τους καταναλωτές, οι οποίοι εκτίθενται σε προϊόντα αμφιβόλου ή πολύ κακής ποιότητας.

Χαρακτηριστικά, αναφέρω τα παρακάτω:

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το 2012 οι συνολικές απώλειες φόρων για το ελληνικό κράτος από την παράνομη διακίνηση τσιγάρων ανήλθαν περίπου σε 430 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες αυτές για το 2013 αναμένεται να έχουν αυξηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με την έκθεση STAR της KPMG που είδε το φως της δημοσιότητας, περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008! Υπολογίζεται πως τα παράνομα τσιγάρα στο τέλος του 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

 

Έχουμε φθάσει, δε, στο σημείο ο παράνομος χύμα καπνός να πωλείται στις λαϊκές αγορές και μέσα από το ίντερνετ, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, ενώ τα λαθραία τσιγάρα πωλούνται  από πλανόδιους ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.  

Στο μεταξύ, η κατανάλωση στη νόμιμη αγορά συνεχίζει να υποχωρεί με διψήφιους ρυθμούς δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου του καπνού. Ενδεικτικά, την τριετία 2010-2012 η κατανάλωση υποχώρησε κατά 35% και χιλιάδες περίπτερα και καπνοπωλεία αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά.

Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία εντείνουν τον γενικότερο προβληματισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών), σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και τη νικοτίνη 15%. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών. Μάλιστα, τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρημένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, ενώ τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.     Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, σε συνεργασία με τις ομάδες καπνοπαραγωγών, τις εταιρείες καπνού και τις Ευρωπαϊκές Αρχές, προκειμένου:

         Να περιορισθούν οι απώλειες εσόδων για το ελληνικό Κράτος

         Να ευαισθητοποιηθούν οι καταναλωτές για τις επιβλαβείς για την υγεία τους συνέπειες από την σημερινή κατάσταση

         Να προστατευθεί η καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και το εισόδημα των παραγωγών, οι οποίοι καλλιεργούν με πλήρη νομιμότητα και εξαιτίας της ισχύουσας κατάστασης βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr