Ερώτηση Γιαννακάκη- Ρεπούση για τις συνθήκες στα Κέντρα Κράτησης και την παρέλευση του 18μηνου

25 Ιουνίου 201412:22

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, την Τρίτη,  οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη, θέτουν το θέμα των συνθηκών διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων καθώς και αυτό με την παρέλευση του 18μηνου κράτησης για κάπους μετανάστες.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κέντρα  (ΚΕΠΥ) για την υποδοχή και φιλοξενία μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κόρινθο αλλά και στην Αττική, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία νέων στην Ήπειρο, στην  Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και σε νησιά του Αιγαίου.

repousi-maria-dimar-660_1Όπως όμως αναφέρεται και στο επίσημο δελτίο τύπου της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών  είναι απαράδεκτες εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Είναι συχνά φαινόμενα η ανεπαρκής θέρμανση, η έλλειψη ζεστού νερού, ο ανεπαρκής αερισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο και η  ελλιπής διατροφή που έχουν ως αποτέλεσμα  την εμφάνιση και μετάδοση παθήσεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος αλλά και  δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, οι συνθήκες κράτησης είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την ψυχική υγεία των μεταναστών και των προσφύγων προκαλώντας συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και άλλων ψυχοσωματικών εκδηλώσεων. Αναφέρονται συχνά περιστατικά μεταναστών, οι οποίοι προχωρούν σε απεργία πείνας, αυτοτραυματισμούς, ακόμα και σε απόπειρες  αυτοκτονίας.

Επιπρόσθετα, η απόφαση των ελληνικών αρχών για επ’ αόριστον κράτηση των μεταναστών ακόμα και μετά την παρέλευση του ορίου των 18 μηνών μέχρι, είτε να εξαναγκαστούν σε υποχρεωτικό επαναπατρισμό ή να συναινέσουν στην εθελούσια επιστροφή τους, αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα στρέφεται προς ακόμα πιο σκληρή μεταχείριση τους. Η απόφαση αυτή, που βασίζεται σε πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κράτους (Φεβρουάριο 2014), επιδεινώνει περαιτέρω την ήδη απελπιστική κατάσταση των χιλιάδων μεταναστών στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή την απόφαση σε τουλάχιστον δύο κέντρα κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα, στο Παρανέστι Δράμας και στο Φυλάκιο στον  Έβρο, απειλώντας μετανάστες με επ’ αόριστον κράτηση μέχρι να συναινέσουν σε εθελούσια επιστροφή ή σε συνεργασία για την αναγκαστική τους επιστροφή.

Είναι ανάγκη να τερματιστεί η άνευ διακρίσεων, συστηματική και παρατεταμένη κράτηση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Να σταματήσει η κράτηση ανθρώπων σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις και να μπει ένα τέλος στην κράτηση ευάλωτων ατόμων, όπως είναι οι ανήλικοι, τα θύματα βασανιστηρίων και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Χρειάζεται να επενδύσουμε σε ένα σύστημα υποδοχής προσαρμοσμένο στις ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα ΚΕΠΥ των μεταναστών και αιτούντων άσυλο;
  •  Τι ακριβώς προτίθεται να πράξει για τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο μετά την παρέλευση του 18μηνου;

 

Οι ερωτώσες βουλεύτριες

Μαρία Ρεπούση

Μαρία Γιαννακάκη

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr