Εργοτάξιο στην Ξάνθη στήνει η ΔΕΔΑ για το δίκτυο φυσικού αερίου

21 Απριλίου 202107:59

Στήνονται τον επόμενο μήνα εργοτάξια για τα έργα κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου σε τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα πρώτα που θα γίνουν από τη ΔΕΔΑ στην περιοχή αυτή. Οι Συμβάσεις της εταιρείας με τους αναδόχους αναμένεται να υπογραφούν ως τα τέλη Απριλίου.

Η πρώτη Σύμβαση είναι με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, που θα κατασκευάσει τα δίκτυα στη Δράμα και την Ξάνθη, συνολικού προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Η δεύτερη με την AVAX Α.Ε., που ανέλαβε τα δίκτυα για την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Η αξιολόγηση των υποψήφιων αναδόχων για την πόλη της Καβάλας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ενώ σε προσυμβατικό έλεγχο από τον Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκονται τα κατασκευαστικά έργα στην Ορεστιάδα, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η ανακήρυξη του αναδόχου.

Τα έργα της ΔΕΔΑ για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια είναι συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορούν στην κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης 496 χλμ. Με την ολοκλήρωσή τους στα τέλη του 2023, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Πράσινες υποδομές

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι, εξάλλου, η πρώτη όπου θα αναπτυχθούν «πράσινες» υποδομές διανομής φυσικού αερίου. Σύμμαχο γι’ αυτόν τον στόχο η ΔΕΔΑ έχει το ΚΑΠΕ, με το οποίο υπογράφηκε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2020. Σ’ αυτή τη φάση εκπονούνται οικονομοτεχνικές μελέτες για τη δυνατότητα διανομής βιομεθάνιου ως μείγμα με το φυσικό αέριο από τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή. Επιδίωξη είναι ανάλογες «πράσινες» υποδομές να αποκτήσουν και οι άλλες πέντε Περιφέρειες για τις οποίες η ΔΕΔΑ διαθέτει άδειες διανομής φυσικού αερίου.

Οι επόμενες Περιφέρειες

Η Κεντρική Μακεδονία θα είναι η επόμενη Περιφέρεια στην οποία θα δρομολογηθεί η κατασκευή δικτύων διανομής σε έξι πόλεις. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί οι διαγωνισμοί για Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη και Αλεξάνδρεια και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί για τη Βέροια και τα Γιαννιτσά.

Πηγή: euro2day.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr