egnatia-odos

Οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

30 Μαΐου 201113:49

egnatia-odosΜε ανακοίνωση τους οι εργαζομενοι στην Εγνατία Οδό Α.Ε αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αυτή θα πουληθεί «έναντι πινακίου φακής», αναλυτικά

“Μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες (23/5/2011) του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται κατ΄ επιταγή της τρόικας, η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του συνόλου των δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας για την αποπληρωμή του χρέους, ο Σύλλογος Εργαζομένων της EΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. (ΣΕΤΕΟ), συμπαρατασσόμενος και με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για γενικό ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων σε τιμή ευκαιρίας.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, εξαγγέλθηκε και η παραχώρηση του δικαιώματος της εκμετάλλευσης έως 100% της Εγνατίας Οδού το 1ο τρίμηνο του 2012. Αυτή η εξαγγελία μας προξενεί οργή και θα μας βρει σθεναρά αντίθετους, καθώς πιστεύουμε ότι είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή για το δημόσιο συμφέρον, για τους παρακάτω λόγους:

 

Α) Η Εγνατία Οδός, ένα από τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα οδικά έργα στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, έχει παραδοθεί πλήρως στην κυκλοφορία από το 2009 (πολύ μεγάλο κομμάτι του δρόμου είχε ήδη παραδοθεί από το 2005) και κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Η ολιγωρία των κυβερνήσεων, που οφείλεται σε μικροπολιτικούς λόγους σκοπιμότητας, δεν επέτρεψε μέχρι πρότινος την οικονομική εκμετάλλευση του δρόμου, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί όλο αυτό το διάστημα πολύ σημαντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο. Η κατάσταση αυτή, δίνει το άλλοθι ουσιαστικά στην σημερινή κυβέρνηση να προβεί στην ιδιωτικοποίηση της εκμετάλλευσης του δρόμου, με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με πρόσφατα οικονομοτεχνικά στοιχεία, αποδεικνύεται ότι η εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.  μπορεί, όχι μόνο να καλύπτει το κόστος της συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου (το οποίο είναι σημαντικά αυξημένο λόγω της δυσχερούς χειμερινής συντήρησης σε ορεινό έδαφος και του πλήθους σηράγγων και γεφυρών συνολικού  μήκους περίπου 80χλμ.), αλλά και να παράγει οικονομικό πλεόνασμα, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για την βελτίωση του άθλιου τοπικού επαρχιακού δικτύου και γενικά για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος.

Για τους εργαζόμενους στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., είναι ξεκάθαρο ότι η παραχώρηση σε ιδιωτικά κεφάλαια ενός νεο-κατασκευασμένου σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου με τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης υπέρ του δημοσίου, είναι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής.

 

Β) Η βιωσιμότητα και κερδοφορία της δημόσιας Εγνατίας Οδού, έχουν ως προϋπόθεση την επιβολή ενός λογικού και κοινωνικά δίκαιου αντιτίμου διοδίων, που παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό από την σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Η παραπάνω θεώρηση, απέχει μακράν από την μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πρακτική επιβολής διοδίων στα υπό κατασκευή έργα παραχώρησης, όπου ο έλληνας πολίτης καλείται να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά την κατασκευή αυτών των έργων, προπληρώνοντας ιδιαίτερα αυξημένα διόδια.

Με άλλα λόγια, η παραχώρηση του δικαιώματος της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο αντίτιμο διοδίων, σε σχέση με την διαχείριση της εκμετάλλευσης από έναν δημόσιο φορέα.

 

Γ) Η Εταιρεία, με την εν γένει λειτουργία της και κυρίως με την αποτελεσματικότητά της, ολοκληρώνοντας ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα της Ευρώπης, έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι ένας δημόσιος φορέας  που λειτουργεί όμως με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε είναι Ανώνυμη Εταιρεία με  μοναδικό  μέτοχο το ΥΠΟΜΕΔΙ), μπορεί να υλοποιήσει υψηλούς και δύσκολους στόχους, ξεπερνώντας πολλές από τις συνήθεις στρεβλώσεις, παθογένειες και αδράνειες του ελληνικού δημόσιου τομέα.

Είναι σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ μπορούν να τα  καταφέρουν καλύτερα από κάθε ιδιώτη στη εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου, αφού λόγω της συμμετοχής τους στην μελέτη και κατασκευή του γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας, ενώ ήδη επιτυχώς λειτουργούν το τελευταίο εξάμηνο τον πρώτο σταθμό διοδίων.

Κλείνοντας, θέλουμε να δηλώσουμε, ότι οι εργαζόμενοι της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.  θα είμαστε σε συνεχή αγωνιστική επαγρύπνηση, συμπαρατασσόμενοι και με όλους τους υπόλοιπους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους, προκειμένου να αντισταθούμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε στο γενικό ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού λαού”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr