Εργατική Επανάσταση στη Ρωσία του 1917

25 Μαρτίου 201711:25

Εκδήλωση της Ξάνθης για την Εργατική Επανάσταση στη Ρωσία του 1917 την Παρασκευή 31 Μάρτη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο με ομιλητή το Γ. Αγγελόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.
Όταν η εργατική τάξη ξεσηκώνεται έχει τη δύναμη να τα αλλάξει όλα. Να ανατρέψει τους τραπεζίτες, να τσακίσει τη λιτότητα και τα μνημόνια, να προχωρήσει στη διαγραφή του χρέους και να πάρει τα κλειδιά της οικονομίας κάτω από τον έλεγχό της.

Κανείς δεν πίστευε στις αρχές του 1917, όταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε απλωθεί σε όλη την Ευρώπη και ο θάνατος στα μέτωπα θέριζε τους φαντάρους, ότι οι εργάτριες της Πετρούπολης θα έκαναν απεργία, θα κατέβαιναν στους δρόμους, θα ξεσήκωναν όλη την πόλη, ακόμα και τους στρατιώτες του Τσάρου, και αυτό θα απλωνόταν σαν φλόγα σε όλη τη Ρωσία.

Η επανάσταση και η ανατροπή του Τσάρου το Φλεβάρη του 1917 οδήγησε στην επανάσταση του Οκτώβρη, τότε που για πρώτη φορά στην ιστορία οι εργάτριες και οι εργάτες μπήκαν μπροστά να οργανώσουν την κοινωνία έτσι όπως δεν είχε γίνει ποτέ άλλοτε.

Σταμάτησαν τον πόλεμο, μοίρασαν τη γη των τσιφλικάδων στους αγρότες, πήραν απόφαση για διαγραφή του χρέους και έκαναν τα πρώτα βήματα για να ικανοποιηθούν όλες οι βασικές ανάγκες της κοινωνίας χάρη στο συλλογικό έλεγχο των εργατικών οργάνων.

Η Ρώσικη Επανάσταση συγκρούστηκε με κάθε μορφή καταπίεσης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα αυτοδιάθεσης στις εθνότητες, καταργώντας τις θρησκευτικές διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων και χτυπώντας το σεξισμό και την καταπίεση των γυναικών.

Αυτά όλα μπορεί να μοιάζουν μακρινά, αλλά είναι κοντά μας. Δείχνουν το μόνο δρόμο για να βγούμε απ’ την ατέλειωτη κρίση του καπιταλισμού, το δρόμο της εργατικής επανάστασης. Γι’ αυτό οργανώνουμε τις συζητήσεις για τη Ρωσία του 1917, γι’ αυτό θέλουμε να συζητήσουμε μαζί και τα ερωτήματα, αλλά και τη συνέχεια.

Τα εκατό χρόνια της Ρώσικης Επανάστασης είναι το πιο επίκαιρο γεγονός στις μάχες που δίνουμε σήμερα.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr