SISKEPSI_ERGON_2

Τα έργα που προωθεί η Ξάνθη για τα επόμενα χρόνια στο ΕΣΠΑ (video)

14 Σεπτεμβρίου 201123:23

SISKEPSI_ERGON_2Τα έργα που προωθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και οι Δήμοι της περιοχής για το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Ξάνθη και το ξενοδοχείο Elisso.

Διοργανώθηκε από την Ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και είχε θέμα  «Αναπτυξιακός Σχεδιασμός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και πορεία υλοποίησης Ε.Π «Μακεδονία – Θράκη» 2007 – 2013» . Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, Ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ουζούν Ιρφάν, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης καθώς κι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. Νωρίτερα Άρης Γιαννακίδης και Φώτης Καραλίδης συνάντησαν το Μιχάλη Στυλινίδη στο Δημαρχείο και συζήτησαν τα έργα του Δήμου Ξάνθης.

Τα έργα της Π.Ε. Ξάνθης

Σύμφωνα με τον Αντιεπεριφερειάρχη τα «έργα–σημαίες» για την περιοχή της Ξάνθης είναι ο κάθετος δρόμος της Εγνατίας προς τα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα, η μελέτη του οποίου, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί ήδη στο Interreg με υπογραφή Σ. Ξυνίδη (με σημασία για την ενδοχώρα όπως είπε), το αρδευτικό του κάμπου (που θα παραμείνει ζωντανό αν δεν δικαιωθεί η προσφυγή που εξετάζεται το Νοέμβριο στο Στε), η αναστήλωση και αναπαλαίωση της Κατοικίας «Μ. Χατζιδάκη», η κατασκευή της καθέτου μεταξύ Τοξοτών και παραλίας Ερασμίου, τα εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θαλασσιά κ.α.

Τα έργα ανά Δήμο της περιοχής (πλην του Τοπείρου που δεν παρέστη στη σύσκεψη), τα οποία διαθέτουν ωριμότητα ή πρόκειται να αποκτήσουν σύντομα, στο σύνολο των προγραμμάτων:

Δήμος Ξάνθης

Μελέτες και Κατασκευή Ανατολικής και Δυτική Εισόδου της πόλης

Κατασκευή 4ου Λυκείου (Θ. Δούκα-Απόλλωνος)

Κατασκευή 8ου Νηπιαγωγείου και 8ου Δημ. Σχολείου (στη Χρύσα)

Επέκταση 4ου – 6ου Γυμνασίου

Μελέτες Κυκλοφοριακή, Πολεοδομική, Κτηματογράφησης, Πολεοδομική Μελέτη Δροσερού

Χρηματοδότηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το σύνολο του τέως Καποδιστρικού Δήμου Ξάνθης

Δήμος Αβδήρων

Αναπαλαίωση και ανάδειξη Μύλου Αβδήρων

Εξοπλισμός Ειδικού Σχολείου Γενισέας

Αναπλάσεις τμήματος Οικισμών Γενισέας, Μάνδρας, Αβδήρων, Μαγικού

Κατασκευή Σχολείων Νομαρχιακής Εμβέλειας (όπως το Μουσικό Σχολείο)

Δρόμοι Παραλιών

Γέφυρα Πηγαδίων

Μελέτες κι πολεοδομικά σχέδια

Δήμος Μύκης

Βιολογικός Καθαρισμός Μύκης

Πεζογέφυρα Σμίνθης

Υδατοδεξαμενή Ζουμπουλίου και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης σε Κίρρα, Ζουμπούλι, Στόκα

Ανάπλαση υπαίθριων χώρων αναψυχής στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εχίνου

Βιολογικός Καθαρισμός Εχίνου (ΥΠΕΚΑ)

Βιολογικός Καθαρισμός Κενταύρου

(ΥΠΕΚΑ)

Ανακαίνιση υδροθεραπευτηρίου Θερμών (ΕΣΠΑ)

 

Μιλώντας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μεταξύ άλλων είπε. «Όπως είχαμε συναποφασίσει και είχαμε προσδιορίσει, με την ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης του ΕΣΠΑ, σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, θα γίνονται συναντήσεις με όλους τους τελικούς δικαιούχους, για να παρακολουθούμε την εξέλιξη των ενταγμένων έργων, να επαναθεωρήσουμε το ΕΣΠΑ, με σκοπό να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την αναπτυξιακή ταυτότητα της περιοχής. Στόχος μας είναι όλες οι χρηματοδοτικές πηγές να αξιοποιούνται με τρόπο ώστε ν’ αναδεικνύουμε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει αυτή η Περιφέρεια.  Ενόψει της συνάντησης που θα έχουμε στις 19 Σεπτεμβρίου με τον κοινοτικό επίτροπο θα δούμε τα έργα «σημαίες», τα οποία αναδεικνύουν την αναπτυξιακή υπέρβαση της ΠΑΜ-Θ».

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι γίνεται προπαρασκευή για την επόμενη προγραμματική περίοδο ούτως ώστε να υπάρχει ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών.


SISKEPSI_ERGON_3SYSKEPSI_ERGON

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr